12 °C Budapest

Öt magyar GDP-t buktak tavaly a vállalatok

2009. április 20. 14:30

Letaszították a trónjáról a Wal-Martot: az Egyesült Államok legnagyobb vállalatait felsorakoztató Fortune 500-as lista első helyére az olajipar óriása, az Exxon Mobil került.

Az Exxon Mobil impozáns számokkal vette az első pozíciót. A forgalom 19 százalékkal 443 milliárd dollárra nőtt 2008 folyamán, s a nyereségessége sem talált kihívóra: 45,2 milliárd dollár profitot rakhatott zsebre a cég. A válság ellenére az utóbbi két évben győztes Wal-Mart sem panaszkodhatott, hiszen 7 százalékkal 406 milliárd dollárra növelte az éves forgalmát - ám ez sem volt elég ahhoz, hogy lépést tartson a bámulatos tempóban javuló Exxonnal.

Az élmezőnyt amúgy is kibérelték az olajcégek. A harmadik helyen továbbra is a Chevron áll, míg a ConocoPhillips egy helyet lépett előre a negyedikre. Utóbbi cég forgalma 29 százalékkal nőtt úgy, hogy a finomítói érdekeltségei miatt 17 milliárd dollárt bukott. Azaz a ConocoPhilips - hogy még érdekesebb legyen a cég megítélése - egyben az év legnagyobb veszteseinek listájára is felkerült az előkelő hetedik helyre.

A General Motors és a Ford Motor a kútba dobott kőként zuhanó autóeladások ellenére is a hatodik és hetedik helyet bérelték ki maguknak, előttük végzett a General Electric 183 milliárd dolláros forgalommal.

A látványos számok ellenére 2008 bizony kemény év volt az amerikai vállalatoknak. Az 500 legnagyobb cég összesített nyeresége 98,9 milliárd dollárra rúgott, ami 85 (!) százalékkal maradt el az egy évvel korábbi 645,2 milliárd dollártól. (Az 546 milliárd dollár különség mai árakon számolva nagyjából az éves magyar GDP ötszörösét teszi ki.) Tavaly 128 cég jelentett összességében több mint 500 milliárd dollár veszteséget, míg 2007-ben az 57 vesztes összesített mínusza alig 116,7 milliárd dollárra rúgott.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 3. vasárnap
Kornélia
9. hét
Március 3.
A Sabin-csepp napja
Március 3.
Vadvédelmi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 3. 16:06
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem