3 °C Budapest

Öt magyar GDP-t buktak tavaly a vállalatok

2009. április 20. 14:30

Letaszították a trónjáról a Wal-Martot: az Egyesült Államok legnagyobb vállalatait felsorakoztató Fortune 500-as lista első helyére az olajipar óriása, az Exxon Mobil került.

Az Exxon Mobil impozáns számokkal vette az első pozíciót. A forgalom 19 százalékkal 443 milliárd dollárra nőtt 2008 folyamán, s a nyereségessége sem talált kihívóra: 45,2 milliárd dollár profitot rakhatott zsebre a cég. A válság ellenére az utóbbi két évben győztes Wal-Mart sem panaszkodhatott, hiszen 7 százalékkal 406 milliárd dollárra növelte az éves forgalmát - ám ez sem volt elég ahhoz, hogy lépést tartson a bámulatos tempóban javuló Exxonnal.

Az élmezőnyt amúgy is kibérelték az olajcégek. A harmadik helyen továbbra is a Chevron áll, míg a ConocoPhillips egy helyet lépett előre a negyedikre. Utóbbi cég forgalma 29 százalékkal nőtt úgy, hogy a finomítói érdekeltségei miatt 17 milliárd dollárt bukott. Azaz a ConocoPhilips - hogy még érdekesebb legyen a cég megítélése - egyben az év legnagyobb veszteseinek listájára is felkerült az előkelő hetedik helyre.

A General Motors és a Ford Motor a kútba dobott kőként zuhanó autóeladások ellenére is a hatodik és hetedik helyet bérelték ki maguknak, előttük végzett a General Electric 183 milliárd dolláros forgalommal.

A látványos számok ellenére 2008 bizony kemény év volt az amerikai vállalatoknak. Az 500 legnagyobb cég összesített nyeresége 98,9 milliárd dollárra rúgott, ami 85 (!) százalékkal maradt el az egy évvel korábbi 645,2 milliárd dollártól. (Az 546 milliárd dollár különség mai árakon számolva nagyjából az éves magyar GDP ötszörösét teszi ki.) Tavaly 128 cég jelentett összességében több mint 500 milliárd dollár veszteséget, míg 2007-ben az 57 vesztes összesített mínusza alig 116,7 milliárd dollárra rúgott.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?