18 °C Budapest

Obama már temeti a benzintemetőket

2009. május 19. 14:32

Ha minden a tervek szerint halad, Barack Obama amerikai elnök a mai nap folyamán bejelenti az Egyesült Államok első üzemanyag-fogyasztási korlátozását a gépjárművekre. Kemény lesz.

A washingtoni és egyes államok törvényhozása, valamint a nagy autógyártók érdekképviselői által kidolgozott tervezet szerint 2016-ra az autóknak legalább 35,5 mérföldet kell elfutniuk egyetlen gallon benzinnel, ami 6,6 literes 100 kilométerenkénti fogyasztásnak felel meg. A Kongresszus korábban azt szerette volna elérni, hogy az új standard csak 2020-tól lépjen érvénybe.

Obama nem egyszerűen az autóiparnak szeretne lökést adni az új, sokkal kedvezőbb fogyasztású autókkal, de az első számítások szerint akár 1,8 milliárd hordó olajat is meg lehet spórolni, nem is szólva az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkenéséről, mely régóta feszültségforrás az Egyesült Államok és a világ többi országa közt, akik aláírták a Kiotói Egyezményt.

A korlátozásokat fokozatosan vezetnék be 2016-ig: ez idő alatt 900 millió tonnányi üvegházhatású gázzal kevesebb kerülne a levegőbe, ami nagyjából egyenlő lenne azzal, mintha 170 millió autó egyszer csak eltűnne az utakról. "A helyzet egy win-win szituáció, hiszen csökkenti az üvegházhatást a kevesebb gáz levegőbe juttatásával és az autósoknak sem kell olyan mélyen a pénztárcájukba nyúlniuk2 - vázolta fel a helyzetet egy környezetvédő, aki azzal azért nem számolt, mekkorát is veszíthet ezzel a lépéssel a hagyományosan óriási lobbierővel rendelkező olajipar.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm