5 °C Budapest

Obama már temeti a benzintemetőket

2009. május 19. 14:32

Ha minden a tervek szerint halad, Barack Obama amerikai elnök a mai nap folyamán bejelenti az Egyesült Államok első üzemanyag-fogyasztási korlátozását a gépjárművekre. Kemény lesz.

A washingtoni és egyes államok törvényhozása, valamint a nagy autógyártók érdekképviselői által kidolgozott tervezet szerint 2016-ra az autóknak legalább 35,5 mérföldet kell elfutniuk egyetlen gallon benzinnel, ami 6,6 literes 100 kilométerenkénti fogyasztásnak felel meg. A Kongresszus korábban azt szerette volna elérni, hogy az új standard csak 2020-tól lépjen érvénybe.

Obama nem egyszerűen az autóiparnak szeretne lökést adni az új, sokkal kedvezőbb fogyasztású autókkal, de az első számítások szerint akár 1,8 milliárd hordó olajat is meg lehet spórolni, nem is szólva az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkenéséről, mely régóta feszültségforrás az Egyesült Államok és a világ többi országa közt, akik aláírták a Kiotói Egyezményt.

A korlátozásokat fokozatosan vezetnék be 2016-ig: ez idő alatt 900 millió tonnányi üvegházhatású gázzal kevesebb kerülne a levegőbe, ami nagyjából egyenlő lenne azzal, mintha 170 millió autó egyszer csak eltűnne az utakról. "A helyzet egy win-win szituáció, hiszen csökkenti az üvegházhatást a kevesebb gáz levegőbe juttatásával és az autósoknak sem kell olyan mélyen a pénztárcájukba nyúlniuk2 - vázolta fel a helyzetet egy környezetvédő, aki azzal azért nem számolt, mekkorát is veszíthet ezzel a lépéssel a hagyományosan óriási lobbierővel rendelkező olajipar.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?