19 °C Budapest

Bíróság előtt a Shell: kemény vádak

2009. május 26. 16:02

A világ egyik legnagyobb olajipari vállalatát azzal vádolják, hogy közvetve hozzájárult több nigériai környezetvédelmi aktivista kivégzéséhez.

A nigériai publicistaként és harcos környezetvédőként ismert Ken Saro-Wiwa-t 14 évvel ezelőtt végezték ki, több társával együtt.

Brit lapértesülések szerint a Shellt azzal vádolják, hogy együttműködött az akkori nigériai kormánnyal a környezetvédők elleni eljárásban. Az olajipari nagyvállalat valószínűsíthetően jelentős összegekkel támogatta az afrikai állam diktatórikus kormányát. Az aktivistákat 1995-ben végezték ki, vélhetően koholt vádak alapján.

Ken Saro-Wiwa és társai tömegmozgalmat szerveztek az olajvállalat környezetpusztítása ellen, szülőföldjük védelmében. Az olajban gazdag Niger-delta vidékén a gázégetés volt az egyik olyan ügy, amely ellen küzdöttek és amely végül a halálukat okozta. A gázégetés légzőszervi megbetegedéseket, vakságot, rákot és születési rendellenességeket okoz, a mérgező vegyületek bekerülnek a folyókba és a földbe.

A mártírként tisztelt aktivista családja arra számít, hogy a mostani per bebizonyítja: a nagyvállalat bűnrészes emberi jogok megsértése, kínzás és törvénytelen fogvatartás bűntettében. A szerdán kezdődő jogi procedúra végén -ha bebizonyosodik érintettsége- a Shell akár több százmillió dolláros kártérítést is fizethet. Sokan azt valószínűsítik, hogy a perrel hatékonyabbá válhatnak a multinacionális vállalatok térnyerése ellen küzdő szervezetek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Royal Dutch Shell tagadja a hozzátartozók vádjait. Nyilatkozatuk szerint soha, semmilyen módon nem támogatták a nigériai katonai diktatúrát.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 17. 07:55