Bíróság előtt a Shell: kemény vádak

2009. május 26. 16:02

A világ egyik legnagyobb olajipari vállalatát azzal vádolják, hogy közvetve hozzájárult több nigériai környezetvédelmi aktivista kivégzéséhez.

A nigériai publicistaként és harcos környezetvédőként ismert Ken Saro-Wiwa-t 14 évvel ezelőtt végezték ki, több társával együtt.

Brit lapértesülések szerint a Shellt azzal vádolják, hogy együttműködött az akkori nigériai kormánnyal a környezetvédők elleni eljárásban. Az olajipari nagyvállalat valószínűsíthetően jelentős összegekkel támogatta az afrikai állam diktatórikus kormányát. Az aktivistákat 1995-ben végezték ki, vélhetően koholt vádak alapján.

Ken Saro-Wiwa és társai tömegmozgalmat szerveztek az olajvállalat környezetpusztítása ellen, szülőföldjük védelmében. Az olajban gazdag Niger-delta vidékén a gázégetés volt az egyik olyan ügy, amely ellen küzdöttek és amely végül a halálukat okozta. A gázégetés légzőszervi megbetegedéseket, vakságot, rákot és születési rendellenességeket okoz, a mérgező vegyületek bekerülnek a folyókba és a földbe.

A mártírként tisztelt aktivista családja arra számít, hogy a mostani per bebizonyítja: a nagyvállalat bűnrészes emberi jogok megsértése, kínzás és törvénytelen fogvatartás bűntettében. A szerdán kezdődő jogi procedúra végén -ha bebizonyosodik érintettsége- a Shell akár több százmillió dolláros kártérítést is fizethet. Sokan azt valószínűsítik, hogy a perrel hatékonyabbá válhatnak a multinacionális vállalatok térnyerése ellen küzdő szervezetek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Royal Dutch Shell tagadja a hozzátartozók vádjait. Nyilatkozatuk szerint soha, semmilyen módon nem támogatták a nigériai katonai diktatúrát.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem