12 °C Budapest

Birodalmak bukása: a világ legnagyobb csődjei

Pénzcentrum
2008. szeptember 17. 13:00

Az elmúlt egy évben szinte csak csődöktől volt hangos a pénzügyi sajtó, nem véletlenül, hiszen az amerikai subprime válság megrázta az egész világot, méghozzá nem is csak a pénzügyi ágazatban. A Time magazin összegyűjtötte a világ legnagyobb vállalatbirodalmainak bukásait, a csődbement vállalatok vagyona alapján. Íme a tízes lista!

Szeptember 15-én, hétfőn történelmet írt a Lehman Brothers, ekkor jelentett ugyanis csődöt a világ egyik legnagyobb befektetési bankja, így eggyel nőtt a hitelpiaci válságnak áldozatul esett vállalatok száma. A Time magazin szerint - egy olyan internetes adatbázisra hivatkozva, ami több tíz évvel ezelőtti vállalati csődökkel kapcsolatos adatokat is tartalmaz - 1980 óta nem jelentettek ekkora csődöt, ugyanis a Lehman eszközeinek értéke 6-7-szerese volt a második legnagyobb bebukott vállalaténak.

2002-ben az Egyesült Államok második legnagyobb távolsági telefonszolgáltatója, a WorldCom is csődvédelmet kért, néhány héttel azután, hogy a sajtóban híre kelt a cégnél folyó könyvelési csalásoknak. Néhány vezető áldozatául is esett az amerikai történelem egyik legnagyobb kreatív könyvelési botrányának, többek között a cég akkori vezérigazgatója, Bernard Ebbers is, akit 25 év börtönbüntetésre ítéltek. A vállalat azóta 2004-ben újraindította működését, MCI néven.

A listán szereplő harmadik cég, az Enron szintén nagy port kavart könyvelési csalásaival, évekig folytatott ugyanis titkos derivatív ügyleteket, azonban bennfentesek kiszivárogtatták ezt, így a világ egyik legnagyobb energia-óriása sem kerülhette el a bebukást 2001-ben. Ez persze az egész pénzügyi piacot megrázta, magával rántotta az Arthur Andersen könyvvizsgálócéget is, így több ezer ember vált munkanélkülivé, nyugdíj megtakarításaik pedig köddé váltak. A vezetőket természetesen felelősségre vonták, bár egyikük, Kenneth Lay még azelőtt meghalt, hogy elítélték volna.

A Conseco pénzügyi tanácsadó cég az Enron után egy évvel jelentett csődöt, előtte azonban már több hónappal kivezették a céget a tőzsdéről, így a szakértőket nem érte meglepetés a bejelentés kapcsán. A cég részvényeinek értéke fénykorában elérte az 58 dollárt is, azonban a csődkérelem után már egy dollárt sem ért. Ekkora mintegy 6 milliárd dollárra nőtt ugyanis a vállalat adósságállománya, amit agresszív terjeszkedési és felvásárlási politikájának köszönhetett.

2001-ben jutott a csőd szélére az USA egyik legnagyobb közüzemi vállalata, a Pacific Gas & Electric is, amit egy 1996-os deregulációnak köszönhetett. Ekkortól ugyanis az áramszolgáltatók szabadpiaci áron vásárolhattak áramot, ugyanakkor a lakosság felé érvényesíthető árat hatóságilag maximalizálták. Mivel a nagybani árak emelkedésnek indultak, értékesíteni azonban csak nyomott áron tudtak, több közüzemi vállalat is nehéz helyzetbe került. 2004-ben azonban, a nagybani árak csökkenése után a Pacific újra lábra tudott állni, és részvényeinek értéke is megháromszorozódott.

Éveken keresztül a Texaco volt a csődrekorder, 1987-ben, a kérelem benyújtásakor ugyanis a vállalat eszközei több mint 35 milliárd dollárt értek, és az USA 6. legnagyobb vállalatának számított. Az olajipari cég a Pennzoillal került jogi vitába, amiben a bíróság ellene ítélt, ez pedig - az eredeti11 milliárd dolláros ítélet helyett - 3 milliárd dollárba került a Texaconak. A csődbejelentés után kevesebb mint egy évvel azonban talpra tudott állni a cég, majd a Chevronba olvadt.

Az 1980-as évek végét jellemző pénzpiaci válság, ami nem csak a hiteleket, de a megtakarításokat is érintette, számos pénzintézetet magával rántott, így a Financial Corp. of America-t is, amit még a 2 millió dolláros kisegítés sem tudott megmenteni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az amerikai nyersanyag és határidős brókercég, a Refco mindössze két hónappal a tőzsdei bevezetése után már csődvédelemét folyamodott 2005-ben, és néhány felsővezetőt szintén magával rántott egy titokban felvett hitellel kapcsolatos csalási botrány, többek között a cég elnökét, akit 10 év börtönre ítéltek.

Idén július 31-én jelnetett csődött az amerikai IndyMac Bank, elsősorban bebukott jelzáloghitelei, valamint az ennek következében menekülni igyekvő betétesei miatt. Az IndyMac volt egyébként az ötödik bank, amelyik a hitelpiaci válság hatására az idén becsődölt.

A világ egyik legnagyobb telekommunikációs bukását az amerikai Global Crossing vállalat szenvedte el, ugyanis a globális hálózatának kiépítésében pénzügyileg kiszáradt cég szolgáltatásai iránt nem mutatkozott elegendő kereslet. Ezek után 2002-ben csődöt jelentett a cég, azonban 2003-ban újra talpra tudott állni, és ki tudta fizetni a befektetőknek ítélt 325 millió dollárt is.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem