EP-képviselők: kik voltak a legszorgalmasabbak?

2009. május 25. 09:17

Rendkívül eltérő a magyar európai parlamenti képviselők 2004-09 közötti teljesítménye. A magyar adatokból kitűnik, hogy a hazánkat képviselők között egyaránt akadtak igen szorgalmasak és "naplopók" is - derül ki a votewatch.eu adataiból. Ezen a honlapon egy civilszervezet által feldolgozott és közzétett, ám teljes egészében az Európai Parlament (EP) adatain alapuló, igen részletes adatbázis található a 785 EP-képviselő elmúlt ötéves tevékenységéről a számok tükrében

Mivel az EP életének középpontjában az egy-egy képviselő által összeállított jelentések állnak, a magyar honatyákat az alábbi táblázatban a jelentésekhez benyújtott módosító indítványok száma alapján állítottuk sorrendbe (lásd a táblázat utolsó oszlopát). Azért nem az általuk kidolgozott jelentések száma alapján (lásd az utolsó előtti oszlopot), mert ez erősen függ attól, hogy az illető képviselő politikailag menynyire erős, illetve szakmailag mennyire elismert a frakciójában - és attól is, hogy mennyire nagy a frakciója. A liberálisok például sokkal kevesebb jelentés esetében nyerték el a jelentéstevő állításának jogát, mint a legnagyobb frakciót adó Néppárt.

Az adatok azt mutatják, hogy egy "átlagos" magyar szocialista képviselő 34 módosító indítványt nyújtott be készülő parlamenti jelentésekhez, egy liberális 29-et, míg egy néppárti csupán 28-at. Az átlag azonban óriási eltéréseket takar. A legszorgalmasabb képviselő (a szocialista Herczog Edit) 94 módosítóval örvendeztette meg a jelentéstevőket, míg az e tekintetben legkevésbé aktívnak bizonyult (szintén szocialista) Fazakas Szabolcs mindössze eggyel.

Utóbbi képviselő esete azonban arra is rávilágít, hogy nem szabad mechanikusan összehasonlítani ezeket az adatokat. Fazakas Szabolcs ugyanis a ciklus első felében az egyetlen magyar volt az EP bizottsági elnökei között, a második felében pedig az Európai Parlament saját belső pénzügyi és adminisztratív ügyeit irányító kvesztorok között, tehát kevesebb lehetősége volt jelentések, illetve módosító indítványok kidolgozására, mint egy átlagos képviselőnek. Ráadásul nem is célszerű minden módosító indítványt darabra mérni, hiszen vannak köztük valóban fontosak és kevésbé nagy horderejűek is.

Míg a módosítók terén a szocialisták tűnnek szorgalmasabbnak, addig a jelenlétet illetően a néppártiak. Egy "átlagos" magyar néppárti képviselő a plenáris ülések 93 százalékán vett részt, egy szocialista csupán 79, egy liberális pedig 76 százalékán. Arról viszont nincs adat, hogy mennyi időt töltöttek az EP-képviselők Magyarországon, például vidéken.

A plenárison feltett kérdések számát illetően viszont a liberálisok bizonyultak a legaktívabbnak: egy "átlagos" SZDSZ-es képviselő 16,5 alkalommal élt ezzel a lehetőséggel öt év alatt, egy néppárti 16-szor, egy szocialista csupán 12-szer.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?