0 °C Budapest

EP-képviselők: kik voltak a legszorgalmasabbak?

2009. május 25. 09:17

Rendkívül eltérő a magyar európai parlamenti képviselők 2004-09 közötti teljesítménye. A magyar adatokból kitűnik, hogy a hazánkat képviselők között egyaránt akadtak igen szorgalmasak és "naplopók" is - derül ki a votewatch.eu adataiból. Ezen a honlapon egy civilszervezet által feldolgozott és közzétett, ám teljes egészében az Európai Parlament (EP) adatain alapuló, igen részletes adatbázis található a 785 EP-képviselő elmúlt ötéves tevékenységéről a számok tükrében

Mivel az EP életének középpontjában az egy-egy képviselő által összeállított jelentések állnak, a magyar honatyákat az alábbi táblázatban a jelentésekhez benyújtott módosító indítványok száma alapján állítottuk sorrendbe (lásd a táblázat utolsó oszlopát). Azért nem az általuk kidolgozott jelentések száma alapján (lásd az utolsó előtti oszlopot), mert ez erősen függ attól, hogy az illető képviselő politikailag menynyire erős, illetve szakmailag mennyire elismert a frakciójában - és attól is, hogy mennyire nagy a frakciója. A liberálisok például sokkal kevesebb jelentés esetében nyerték el a jelentéstevő állításának jogát, mint a legnagyobb frakciót adó Néppárt.

Az adatok azt mutatják, hogy egy "átlagos" magyar szocialista képviselő 34 módosító indítványt nyújtott be készülő parlamenti jelentésekhez, egy liberális 29-et, míg egy néppárti csupán 28-at. Az átlag azonban óriási eltéréseket takar. A legszorgalmasabb képviselő (a szocialista Herczog Edit) 94 módosítóval örvendeztette meg a jelentéstevőket, míg az e tekintetben legkevésbé aktívnak bizonyult (szintén szocialista) Fazakas Szabolcs mindössze eggyel.

Utóbbi képviselő esete azonban arra is rávilágít, hogy nem szabad mechanikusan összehasonlítani ezeket az adatokat. Fazakas Szabolcs ugyanis a ciklus első felében az egyetlen magyar volt az EP bizottsági elnökei között, a második felében pedig az Európai Parlament saját belső pénzügyi és adminisztratív ügyeit irányító kvesztorok között, tehát kevesebb lehetősége volt jelentések, illetve módosító indítványok kidolgozására, mint egy átlagos képviselőnek. Ráadásul nem is célszerű minden módosító indítványt darabra mérni, hiszen vannak köztük valóban fontosak és kevésbé nagy horderejűek is.

Míg a módosítók terén a szocialisták tűnnek szorgalmasabbnak, addig a jelenlétet illetően a néppártiak. Egy "átlagos" magyar néppárti képviselő a plenáris ülések 93 százalékán vett részt, egy szocialista csupán 79, egy liberális pedig 76 százalékán. Arról viszont nincs adat, hogy mennyi időt töltöttek az EP-képviselők Magyarországon, például vidéken.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A plenárison feltett kérdések számát illetően viszont a liberálisok bizonyultak a legaktívabbnak: egy "átlagos" SZDSZ-es képviselő 16,5 alkalommal élt ezzel a lehetőséggel öt év alatt, egy néppárti 16-szor, egy szocialista csupán 12-szer.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem