11 °C Budapest

A fogyasztóknak is harcolniuk kell a jobb szolgáltatásokért!

Pénzcentrum
2009. február 3. 16:00

A hatóságok keményebb fellépése és a fogyasztói tudatosság javítására kell ahhoz, hogy a fogyasztói jogok megfelelően érvényesüljenek a szolgáltatások területén - reagált Herczog Edit EP-képviselő az Európai Bizottság "Fogyasztói piacok eredménytáblája" címmel hétfőn napvilágot látott, második éves jelentésére.

A felmérés szerint az európai fogyasztók számára legtöbb bosszúságot okozó három szolgáltatási terület az energiaipar, a tömegközlekedés és a bankszektor. Herczog Edit üdvözli, hogy a Bizottság további vizsgálatot tervez a lakossági villamosenergia-piacon, mert ez a szolgáltatási színvonal javulását és akár a háztartási kiadások csökkentését is eredményezheti.

Herczog Edit, az MSZP fogyasztóvédelmi szakpolitikusa sajnálatosnak nevezte, hogy az öt feltétel - árak, váltás egyik szolgáltatóról a másikra, elégedettség, panaszok és biztonság - alapján végzett összeurópai fogyasztói vizsgálat eredményei szerint a szolgáltatások piaca az árupiacoknál is siralmasabb képet mutat. "A mai technológiai feltételek mellett szinte a nap minden percében fogyasztunk, különböző szolgáltatásokat veszünk igénybe. Nem mindegy azonban, hogy milyen színvonalon és mennyiért tehetjük ezt meg" - reagált a képviselő.

Az európai kutatás eredményei szerint azokban az ágazatokban, ahol egyszerűbb a szolgáltatóváltás és erősebb a verseny, kisebb arányban találunk elégedetlen fogyasztókat. A Bizottság jelentése szerint a szolgáltatóváltás az energiaágazatban a legkevésbé valószínű: gázszolgáltatót a fogyasztók mindössze 7 százaléka, áramszolgáltatót pedig 8 százaléka váltott (összehasonlításként: 20 százalék körüli az internet- vagy mobilszolgáltatót, biztosítót váltók aránya). Ugyanitt voltak a legrosszabb véleménnyel a fogyasztók az ajánlatok összehasonlíthatóságáról, illetve a szolgáltatóváltás gördülékenységéről is.

Herczog Edit támogatja, hogy a háztartási kiadások közel 6 százalékát felemésztő energiaszolgáltatások, különösen a villamosenergia lakossági piacán 2009-ben további - az ajánlatok összehasonlíthatóságára, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra és számlázásra vonatkozó - piacelemzést végezzenek. Mint a szakpolitikus megjegyezte, "a versenyt korlátozó magatartások elleni keményebb hatósági fellépés, illetve a fogyasztói tudatosság növelése érdekében tett lépések hosszú távon mindenképpen a szolgáltatások színvonalának javulásával járnak és akár a lakossági energiaárak csökkenését is előidézhetik".

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm