1 °C Budapest

Egységes és érthető villanyszámla az EU-ban

2009. március 18. 11:30

Az európai energiapolitika egyik pillére a lakossági felhasználás, ezért különösen fontos, hogy átlátható, összehasonlítható villanyszámlákat kapjanak a fogyasztók. 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Herczog Edit EP képviselő üdvözölte, hogy az Európai Bizottság egységes áramszámlát szeretne bevezetni mind a 27 tagállamban.

Meglena Kuneva fogyasztóvédelmi biztos egy sajtónyilatkozatában azt mondta, hogy a jövőben az áramszámlának egyszerűnek, könnyen és egyértelműen összehasonlíthatónak kell lennie valamennyi uniós országban. A tervek szerint az egységes számlán, amellett, hogy közérthető lesz, feltüntetnék azt is, hogy a hálózati veszteség milyen arányban van kiszámlázva a fogyasztónak.

A fogyasztóvédelmi biztos korábbban ígéretet tett arra, hogy 2009 folyamán a lakossági villamosenergia-piacon elemzést végeznek az ajánlatok összehasonlíthatóságára, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra és számlázásra vonatkozóan.

Herczog Edit, az Európai Parlament belső piaci bizottságának tagja szerint, ha a fogyasztók a villamosenergia árakról és díjszabásokról objektív és átlátható információkat kapnak ez talán a intelligensebb szolgáltatókat is rádöbbenti arra, hogy hol lehet a fogyasztói elégedettséggel versenyelőnyt teremteni. A fogyasztóbarátság elnyerése a piaci szereplők számára különösen fontos lehet azután, hogy a a "Fogyasztói piacok eredménytáblájának" második éves jelentése szerint a fogyasztók számára az egyik legtöbb bosszúságot okozó szolgáltatási terület éppen az energiaellátás volt.

A szocialista politikus felhívta figyelmet arra, hogy az említett jelentésben az elektromos- és gázellátás kapcsán a fogyasztók leginkább a szolgáltatások árát vitatták, és a megkérdezetteknek csak kevesebb, mint kétharmada vallotta magát elégedettnek energiaszolgáltatójával. A válaszadók kb. 60 százaléka számolt be az árak emelkedéséről, míg tarifacsökkenést mindössze nagyjából 3-4 százalékuk tapasztalt. "Az energiaellátás mégis az a terület, ahol a fogyasztók a legkevésbé hajlanak szolgáltatóváltásra, pedig ez kulcsfontosságú volna a verseny fenntartásához a piacokon" - emlékeztetett az szocialista EP képviselő.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az egységes áramszámla bevezetésekor a fogyasztók jogainak hatékony biztosítása és érvényesítése érdekében az európai szocialisták különösen fontosnak tartják, hogy az Energiafogyasztói Charta törvényerőre emelkedjen, míg a néppárt úgy gondolja, hogy ennek önkéntes alapon kell működnie. "Mi ezt elutasítjuk, mert úgy gondoljuk, hogy az energiapiacnak a fogyasztók legalább olyan fontos szereplői, mint a gyártók, szolgáltatók" - mondta Herczog Edit.

Az EP képviselő elmondta továbbá, hogy ösztönözni kell a tagállamokat az intelligens fogyasztásmérők használatára, amelyek segítségével a fogyasztók világos képet kapnak tényleges energiafogyasztásukról, és ezáltal hozzájárulnak a jobb energiahatékonysághoz. "Az Energiafogyasztói Chartában mi szocialisták például szorgalmaztuk olyan mérőórák bevezetését, amelyek figyelmeztetik a fogyasztót, a számára finanszírozható keret túllépésekor. Ha lenne a konyhámban egy digitális kijelző, amelyen látnám, hogy éppen hány forintot költök áramra, e szerint osztanám be a konyhapénzemet" - fogalmazott Herczog Edit.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59