Egységes és érthető villanyszámla az EU-ban

2009. március 18. 11:30

Az európai energiapolitika egyik pillére a lakossági felhasználás, ezért különösen fontos, hogy átlátható, összehasonlítható villanyszámlákat kapjanak a fogyasztók. 


Herczog Edit EP képviselő üdvözölte, hogy az Európai Bizottság egységes áramszámlát szeretne bevezetni mind a 27 tagállamban.

Meglena Kuneva fogyasztóvédelmi biztos egy sajtónyilatkozatában azt mondta, hogy a jövőben az áramszámlának egyszerűnek, könnyen és egyértelműen összehasonlíthatónak kell lennie valamennyi uniós országban. A tervek szerint az egységes számlán, amellett, hogy közérthető lesz, feltüntetnék azt is, hogy a hálózati veszteség milyen arányban van kiszámlázva a fogyasztónak.

A fogyasztóvédelmi biztos korábbban ígéretet tett arra, hogy 2009 folyamán a lakossági villamosenergia-piacon elemzést végeznek az ajánlatok összehasonlíthatóságára, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra és számlázásra vonatkozóan.

Herczog Edit, az Európai Parlament belső piaci bizottságának tagja szerint, ha a fogyasztók a villamosenergia árakról és díjszabásokról objektív és átlátható információkat kapnak ez talán a intelligensebb szolgáltatókat is rádöbbenti arra, hogy hol lehet a fogyasztói elégedettséggel versenyelőnyt teremteni. A fogyasztóbarátság elnyerése a piaci szereplők számára különösen fontos lehet azután, hogy a a "Fogyasztói piacok eredménytáblájának" második éves jelentése szerint a fogyasztók számára az egyik legtöbb bosszúságot okozó szolgáltatási terület éppen az energiaellátás volt.

A szocialista politikus felhívta figyelmet arra, hogy az említett jelentésben az elektromos- és gázellátás kapcsán a fogyasztók leginkább a szolgáltatások árát vitatták, és a megkérdezetteknek csak kevesebb, mint kétharmada vallotta magát elégedettnek energiaszolgáltatójával. A válaszadók kb. 60 százaléka számolt be az árak emelkedéséről, míg tarifacsökkenést mindössze nagyjából 3-4 százalékuk tapasztalt. "Az energiaellátás mégis az a terület, ahol a fogyasztók a legkevésbé hajlanak szolgáltatóváltásra, pedig ez kulcsfontosságú volna a verseny fenntartásához a piacokon" - emlékeztetett az szocialista EP képviselő.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az egységes áramszámla bevezetésekor a fogyasztók jogainak hatékony biztosítása és érvényesítése érdekében az európai szocialisták különösen fontosnak tartják, hogy az Energiafogyasztói Charta törvényerőre emelkedjen, míg a néppárt úgy gondolja, hogy ennek önkéntes alapon kell működnie. "Mi ezt elutasítjuk, mert úgy gondoljuk, hogy az energiapiacnak a fogyasztók legalább olyan fontos szereplői, mint a gyártók, szolgáltatók" - mondta Herczog Edit.

Az EP képviselő elmondta továbbá, hogy ösztönözni kell a tagállamokat az intelligens fogyasztásmérők használatára, amelyek segítségével a fogyasztók világos képet kapnak tényleges energiafogyasztásukról, és ezáltal hozzájárulnak a jobb energiahatékonysághoz. "Az Energiafogyasztói Chartában mi szocialisták például szorgalmaztuk olyan mérőórák bevezetését, amelyek figyelmeztetik a fogyasztót, a számára finanszírozható keret túllépésekor. Ha lenne a konyhámban egy digitális kijelző, amelyen látnám, hogy éppen hány forintot költök áramra, e szerint osztanám be a konyhapénzemet" - fogalmazott Herczog Edit.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?