2 °C Budapest

Európai gátat kell szabni az elszabadult Provident THM-eknek!

2009. február 19. 14:45

"Törvényi szintű szabályozással kell gátat szabni a gyorskölcsönök túlzottan magas THM-szintjének, ezen keresztül pedig az uzsorások tevékenységének" - hívta fel a figyelmet Herczog Edit EP képviselő, aki azonnali kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz, hogy megvédjék az európai fogyasztókat a túlzott eladósodottságtól és a kizsákmányoló kölcsönöktől.


A szocialista képviselő hangsúlyozza, hogy a gazdasági válság hatására a legtöbb uniós tagállamban nő a lakosság eladósodottsága, a felmondott hitelszerződések száma és túlságosan magas a gyorskölcsönök THM-szintje. Ez elsősorban a kiszolgáltatott embereket sodorja nehéz helyzetbe, az elszegényedő családok a gyors anyagi segítség reményében akár a kölcsön sokszorosát is hajlandóak visszafizetni a hitelezőknek. A jelenség óhatatlanul eszünkbe juttatja az uzsorakamat fogalmát, amellyel a köznyelv már az ókortól kezdve a feltűnően magas kamatot illeti. Herczog Edit szerint aki az Európai Parlament fogyasztóvédelmi bizottságának tagja azt mondja, hogy több uniós tagállamban is bevezetett a kamatplafon intézménye, hiszen vannak olyan kamatszintek, amelyek már nem állnak összhangban a szolgáltatás értékével, és az üzleti erkölcs törvényébe ütköznek


Magyarországon óriási felháborodást váltott ki a Provident Pénzügyi Zrt. tevékenysége, amely több száz százalékos kamatra kölcsönöz összegeket. A magas, olykor három számjegyű THM-mel kínált személyi és áruvásárlási kölcsönök, illetve gépkocsi- és lakáshitelek a fogyasztók érdekeit sértő konstrukciók. Az állampolgárok azonban nagyon gyakran nincsenek tisztában a THM azaz, a teljes hitelkamat jelentésével, valamint azzal, milyen feltételekkel kapják a hitelt. 


Ezért a képviselő azt kérdezi a Bizottságtól, hogy a fogyasztói hitelekről szóló új uniós irányelv véglegesítése előtt megvizsgálja-e, hogy milyen intézkedéseket lehet tenni a magas THM-szintek leszorítása érdekében, hogy megvédjék a fogyasztókat a túlzott eladósodottságtól és a kizsákmányoló kölcsönöktől. Herczog Edit arra is választ vár, hogy a Bizottság átláthatóbbá kívánja-e tenni a fogyasztási hiteltermékeket, illetve milyen intézkedéseket tervez az uniós polgárok pénzügyi kultúrájának emelése érdekében. A képviselő szerint elsőrendű fontosságú volna ugyanis, hogy a hitelekért folyamodók önállóan tudják megítélni a magas THM-mel járó pénzügyi kockázatokat, saját pénzügyi korlátaikat, és felelősen tudjanak dönteni egy hitelfelvétel esetén.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 28. 09:07
Pikó András, Budapest VIII. kerülete, Józsefváros Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP színekben megválasz...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?