A második világháború óta nem láttunk ilyet: nem fogy a villamosenergia

2009. május 22. 14:02

A nemzetközi energiaügynökség (International Energy Agency) legfrissebb előrejelzései szerint idén a globális villamos energia felhasználás olyan alacsony szintre esik vissza, amekkorát utoljára 1945-ben mértek.

A világ fejlett országainak energiafogyasztását felügyelő szerezet vasárnap tárgyal majd az energiaügyi miniszterekkel arról, hogy idén mintegy 3,5 százalékkal csökken várhatóan a fogyasztás - írja a Financial Times.

Kínában, - ahol az energiafogyasztást, mint egyfajta gazdasági előrejelző számot, megbízhatóbbnak tekintenek bármely más hivatalos barométernél - idén 2 százalékkal kevesebb villamos energiát használnak majd, mint 2008-ban, míg Oroszországban akár 10 százalékos csökkenés is elképzelhető. Az OECD országaiban átlagosan 5 százalék körüli visszaesés várható.

A csökkenés kétharmadáért az ipari felhasználás visszaesése felelős, míg a lakossági fogyasztás az egyharmadáért, amit főként a kínai termelés visszaesése magyaráz. Indiában ugyanakkor akár 1 százalékos emelkedés is elképzelhető az energiafogyasztásabn.

Az IEA vezető elemzője szerint ezek az adatok jól tükrözik a válság, illetve a recesszió komolyságát, hiszen az olajfogyasztásban gyakran látható visszaesés, ezzel szemben a villamos energia felhasználása még soha nem esett vissza.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2006-2006 között közel 25 százalékkal emelkedett globálisan a fogyasztás, 2007-ben 4,7 százalékkal, míg a válság első évében, 2008-ban már csak 2,5 százalékkal.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem