4 °C Budapest

A második világháború óta nem láttunk ilyet: nem fogy a villamosenergia

2009. május 22. 14:02

A nemzetközi energiaügynökség (International Energy Agency) legfrissebb előrejelzései szerint idén a globális villamos energia felhasználás olyan alacsony szintre esik vissza, amekkorát utoljára 1945-ben mértek.

A világ fejlett országainak energiafogyasztását felügyelő szerezet vasárnap tárgyal majd az energiaügyi miniszterekkel arról, hogy idén mintegy 3,5 százalékkal csökken várhatóan a fogyasztás - írja a Financial Times.

Kínában, - ahol az energiafogyasztást, mint egyfajta gazdasági előrejelző számot, megbízhatóbbnak tekintenek bármely más hivatalos barométernél - idén 2 százalékkal kevesebb villamos energiát használnak majd, mint 2008-ban, míg Oroszországban akár 10 százalékos csökkenés is elképzelhető. Az OECD országaiban átlagosan 5 százalék körüli visszaesés várható.

A csökkenés kétharmadáért az ipari felhasználás visszaesése felelős, míg a lakossági fogyasztás az egyharmadáért, amit főként a kínai termelés visszaesése magyaráz. Indiában ugyanakkor akár 1 százalékos emelkedés is elképzelhető az energiafogyasztásabn.

Az IEA vezető elemzője szerint ezek az adatok jól tükrözik a válság, illetve a recesszió komolyságát, hiszen az olajfogyasztásban gyakran látható visszaesés, ezzel szemben a villamos energia felhasználása még soha nem esett vissza.

2006-2006 között közel 25 százalékkal emelkedett globálisan a fogyasztás, 2007-ben 4,7 százalékkal, míg a válság első évében, 2008-ban már csak 2,5 százalékkal.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?