Csak önellátó házak épülhetnek majd az EU-ban

2009. április 24. 15:32

Kizárólag az energiaigényeit önellátó módon fedezni képes új házak átvételére adna engedélyt 2019-től az EP-nek az épületek energiahatékonyságára vonatkozó irányelv módosítása kapcsán elfogadott jelentése, mely szabályt a középületek esetében már 2016-tól bevezetné- írja a bruxinfo.hu.

Mivel az Európai Unió energiafogyasztásának közel felét az épületek energiaellátása teszi ki, kiemelt cél a lakóházak és a középületek energiahasználatának csökkentése és fenntarthatóbbá tétele.

Egyebek mellett ennek érdekében zajlik jelenleg az épületek energiahatékonyságáról szóló, 2002-ben elfogadott irányelv módosítása, melyről az Európai Parlament csütörtökön Strasbourgban nagy többséggel, 549 igen és 51 nem szavazat mellett fogadta el a román szocialista Silvia-Adriana Ticau jelentését.

Ticau jelentése arra kötelezné a tagállamokat, hogy minden újonnan épülő épület esetében tegyék kötelezővé, hogy megtermeljék a saját ellátásukhoz szükséges energiamennyiséget, mindenekelőtt napelemekkel és hőszivattyúkkal.

Az EP jelentése nyomán a cseh elnökség arra törekszik, hogy a helyzetet bemutató saját jelentést tegyen közzé az energiaminiszterek júniusi ülésén a témában.

A képviselők az energiahatékonyabb épületek kötelezővé tétele mellett több befektetést is sürgetnek a szektorban, s ehhez kapcsolódóan arra szeretnék rávenni a tagállamokat, hogy 2015-re és 2020-ra határozzák meg, az épületek hány százalékának "nulla emisszióssá" alakítását vállalják.

Ezen célok elérése érdekében az EP-jelentés nemzeti cselekvési tervek megalkotását kéri a Huszonhetektől 2011 közepéig, melyeknek pontosan rögzíteniük kell az energiahatékonysági célok megvalósulását biztosító pénzügyi kereteket is. Ehhez a Bizottságnak 2010 június 30-ig új pénzügyi eszközöket kell közzétennie, melyek az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, az újonnan létrehozandó EU Energiahatékonysági Alapból és az Európai Beruházási Bank kedvezményes hiteleiből segítenék az alacsony CO2 kibocsátású épületek terjedését. A jelentés emellett az energiahatékony megoldásokra vonatkozó áfa csökkentésre is javaslatot tesz a tagállamoknak.

Ticau jelentésében a képviselők az épületek átépítésére, renovációjára vonatkozó minimális energiahatékonyságára vonatkozó szabályokat is megszavazták. Eszerint ha az épület felületének legalább 20 százalékát érinti vagy értékének 25 százalékát meghaladja a felújítás volumene, akkor az jelentős átalakításnak minősül, és kötelező szemponttá válik a szabálytervezet értelmében az energiahatékonysági szempontok figyelembevétele.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?