Csak önellátó házak épülhetnek majd az EU-ban

2009. április 24. 15:32

Kizárólag az energiaigényeit önellátó módon fedezni képes új házak átvételére adna engedélyt 2019-től az EP-nek az épületek energiahatékonyságára vonatkozó irányelv módosítása kapcsán elfogadott jelentése, mely szabályt a középületek esetében már 2016-tól bevezetné- írja a bruxinfo.hu.

Mivel az Európai Unió energiafogyasztásának közel felét az épületek energiaellátása teszi ki, kiemelt cél a lakóházak és a középületek energiahasználatának csökkentése és fenntarthatóbbá tétele.

Egyebek mellett ennek érdekében zajlik jelenleg az épületek energiahatékonyságáról szóló, 2002-ben elfogadott irányelv módosítása, melyről az Európai Parlament csütörtökön Strasbourgban nagy többséggel, 549 igen és 51 nem szavazat mellett fogadta el a román szocialista Silvia-Adriana Ticau jelentését.

Ticau jelentése arra kötelezné a tagállamokat, hogy minden újonnan épülő épület esetében tegyék kötelezővé, hogy megtermeljék a saját ellátásukhoz szükséges energiamennyiséget, mindenekelőtt napelemekkel és hőszivattyúkkal.

Az EP jelentése nyomán a cseh elnökség arra törekszik, hogy a helyzetet bemutató saját jelentést tegyen közzé az energiaminiszterek júniusi ülésén a témában.

A képviselők az energiahatékonyabb épületek kötelezővé tétele mellett több befektetést is sürgetnek a szektorban, s ehhez kapcsolódóan arra szeretnék rávenni a tagállamokat, hogy 2015-re és 2020-ra határozzák meg, az épületek hány százalékának "nulla emisszióssá" alakítását vállalják.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezen célok elérése érdekében az EP-jelentés nemzeti cselekvési tervek megalkotását kéri a Huszonhetektől 2011 közepéig, melyeknek pontosan rögzíteniük kell az energiahatékonysági célok megvalósulását biztosító pénzügyi kereteket is. Ehhez a Bizottságnak 2010 június 30-ig új pénzügyi eszközöket kell közzétennie, melyek az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, az újonnan létrehozandó EU Energiahatékonysági Alapból és az Európai Beruházási Bank kedvezményes hiteleiből segítenék az alacsony CO2 kibocsátású épületek terjedését. A jelentés emellett az energiahatékony megoldásokra vonatkozó áfa csökkentésre is javaslatot tesz a tagállamoknak.

Ticau jelentésében a képviselők az épületek átépítésére, renovációjára vonatkozó minimális energiahatékonyságára vonatkozó szabályokat is megszavazták. Eszerint ha az épület felületének legalább 20 százalékát érinti vagy értékének 25 százalékát meghaladja a felújítás volumene, akkor az jelentős átalakításnak minősül, és kötelező szemponttá válik a szabálytervezet értelmében az energiahatékonysági szempontok figyelembevétele.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 13. csütörtök
Antal, Anett
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:45
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:18
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm