5 °C Budapest

Csak önellátó házak épülhetnek majd az EU-ban

2009. április 24. 15:32

Kizárólag az energiaigényeit önellátó módon fedezni képes új házak átvételére adna engedélyt 2019-től az EP-nek az épületek energiahatékonyságára vonatkozó irányelv módosítása kapcsán elfogadott jelentése, mely szabályt a középületek esetében már 2016-tól bevezetné- írja a bruxinfo.hu.

Mivel az Európai Unió energiafogyasztásának közel felét az épületek energiaellátása teszi ki, kiemelt cél a lakóházak és a középületek energiahasználatának csökkentése és fenntarthatóbbá tétele.

Egyebek mellett ennek érdekében zajlik jelenleg az épületek energiahatékonyságáról szóló, 2002-ben elfogadott irányelv módosítása, melyről az Európai Parlament csütörtökön Strasbourgban nagy többséggel, 549 igen és 51 nem szavazat mellett fogadta el a román szocialista Silvia-Adriana Ticau jelentését.

Ticau jelentése arra kötelezné a tagállamokat, hogy minden újonnan épülő épület esetében tegyék kötelezővé, hogy megtermeljék a saját ellátásukhoz szükséges energiamennyiséget, mindenekelőtt napelemekkel és hőszivattyúkkal.

Az EP jelentése nyomán a cseh elnökség arra törekszik, hogy a helyzetet bemutató saját jelentést tegyen közzé az energiaminiszterek júniusi ülésén a témában.

A képviselők az energiahatékonyabb épületek kötelezővé tétele mellett több befektetést is sürgetnek a szektorban, s ehhez kapcsolódóan arra szeretnék rávenni a tagállamokat, hogy 2015-re és 2020-ra határozzák meg, az épületek hány százalékának "nulla emisszióssá" alakítását vállalják.

Ezen célok elérése érdekében az EP-jelentés nemzeti cselekvési tervek megalkotását kéri a Huszonhetektől 2011 közepéig, melyeknek pontosan rögzíteniük kell az energiahatékonysági célok megvalósulását biztosító pénzügyi kereteket is. Ehhez a Bizottságnak 2010 június 30-ig új pénzügyi eszközöket kell közzétennie, melyek az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, az újonnan létrehozandó EU Energiahatékonysági Alapból és az Európai Beruházási Bank kedvezményes hiteleiből segítenék az alacsony CO2 kibocsátású épületek terjedését. A jelentés emellett az energiahatékony megoldásokra vonatkozó áfa csökkentésre is javaslatot tesz a tagállamoknak.

Ticau jelentésében a képviselők az épületek átépítésére, renovációjára vonatkozó minimális energiahatékonyságára vonatkozó szabályokat is megszavazták. Eszerint ha az épület felületének legalább 20 százalékát érinti vagy értékének 25 százalékát meghaladja a felújítás volumene, akkor az jelentős átalakításnak minősül, és kötelező szemponttá válik a szabálytervezet értelmében az energiahatékonysági szempontok figyelembevétele.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?