12 °C Budapest

Fenntartható ingatlanok: sokat spórolhatunk

2009. április 22. 12:30

A környezettel harmóniára törekvő, fenntarthatósági szempontokat is érvényesítő ingatlanfejlesztés mára üzleti előnyöket nyújtó, megkülönböztető tényezővé válik az ingatlanpiacon.

A folyamat Nyugat-Európában és a tengerentúlon terjed, és bár itthon is egyre több példája akad, azonban mind fejlesztői, mind bérlői, tulajdonosi oldalról is szemléletmód váltás lesz szükséges az áttöréshez.

A fenntartható fejlesztés újfajta szemléletmódot tükröz, melynek keretében az ingatlanfejlesztő az épület elsődleges céljain túl annak környezetével és használóival kialakuló kapcsolatára is hangsúlyt fektet. Mindez az ingatlanfejlesztésben érintett összes fél számára - a fejlesztőtől kezdve a tulajdonoson és a bérlőkön át az épület használóit és a környezetében élőket is beleértve - előnyöket hordoz.

A bérlők számára alacsonyabb működési költséget, a lakók és használók számára jobb, emberközelibb életteret jelent, míg a tulajdonosok és a fejlesztő számára nagyobb értéket, biztosabb hozamot teremt. Ez a szemlélet nem csupán az épület környezetvédelmi mutatóinak javítását jelenti, a fejlesztés során felhasznált anyagok és maga a kész épület hosszú élettartama, a létrejövő harmonikus, emberközeli élettér, az épület rehabilitációs funkciója mind hozzáadnak az értéklánchoz. Ez a megnövelt érték pedig a piacon is egyre inkább érvényesíthető.

Külföldi példák igazolják, hogy a fenntarthatóság szempontjai szerint létrehozott épületek többletköltségét egyre inkább érvényesíteni lehet a bérleti díjakban. Egy fenntarthatósági szempontok alapján tervezett és épített ingatlan fejlesztési költsége kereskedelmi ingatlanok esetében megközelítőleg 5-7,5%-kal magasabb, mint egy tradicionális ingatlan építési költsége. Lakóingatlanok esetében ez az arány akár 12.5% is lehet. Azonban a környezettudatos házak bérleti díjai a piaci tapasztalatok szerint 2-6%-kal magasabbak, mivel a beruházással a bérlők számára is fontos értéket lehet teremteni.

A fenntarthatóság szemléletének megfelelően épített ingatlanok esetében az alacsonyabb energiahasználatból adódó megtakarítás legalább 10%-os, de megfelelő technológiával akár az 50% is elérhető.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"Egy átlagos kereskedelmi épületben az üzemeltetési költségek 30%-át teszik ki az energiaköltségek. Ez azt jelenti, hogy egy környezettudatos épületben, ahol az építési mód miatt 30%-kal kevesebb energiát fogyaszt a bérlő, az összes üzemeltetési költsége 9%-kal alacsonyabb lesz. Ha a fejlesztő a fenti többlet költségeit teljes mértékben áthárítja, a bérlőnek még így is kifizetődő lesz a környezettudatos házban területet bérelnie" - emeli ki Baross Pál, az ING Magyarország Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója.

A csökkenő üzemeltetési költségeken kívül a fenntarthatóság szempontjainak megfelelő ingatlanfejlesztés másik előnye, hogy növeli az épületek élettartamát. A hosszabb felújítási ciklus miatt ugyanarra az üzemeltetési időszakra vetítve a felújítási költségek is alacsonyabbak. Mindent összevetve a fenntartható fejlesztés többletköltségei hosszú távon akár tízszeres megtérülést hoznak, állítják az erről szóló tengerentúli felmérések.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem