13 °C Budapest

Mit kell tennem a gazdasági válság idején?

Pénzcentrum
2009. május 4. 08:31

Azzal mindenki tisztában van, hogy válság van. De azt már kevesebben tudják mit tanácsos tenni, hogy enyhítsük a válság hatásait saját magunkra vagy családunkra vonatkozóan. Banki szakembertől - ugyanakkor nagycsaládos, 3 gyermekes családapától - Dr. Kovács Leventétől kértünk tanácsot.

A válság kapcsán az egyik legnagyobb társadalmi gond az eladósodott családok helyzetének kezelése. Erről először Copperfield Dávid történetéből az eladósodott férfi élettapasztalata jutott eszembe: ha 100 forintot keresel és 99-et költesz el, akkor egész életedben boldog leszel, ha viszont rendszeresen 101-et, akkor az adósok börtönében végzed.


Ez a jövedelmünkhöz, illetve elvégzett munkánkhoz viszonyított túlköltekezés az egyik rossz örökségünk, melyből ki kell kerülnünk és ez a felismerés a mai helyzetnek - a növekvő munkanélküliségnek, a forint értékvesztésének, a bizalom megsemmisülésének - egyik következménye.

A változásnak azt kell eredményeznie mind a lakossági, vállalati és az államháztartási szinten is, hogy csak azt költjük el, amit megkerestünk, amiért megdolgoztunk. Azaz 100-ból nem 101-et hanem a regény gondolatat alapján 99-et.

A helyzetünk értékelése alapján, a munkanélküliség várható növekedése, a jelenleg elmaradó gazdaságfejlesztések miatt a túlköltekezés helyett elsősorban a lakosság számára a céltudatos megtakarítást tudom javasolni. Minden nehézsége ellenére is könnyebb most bizonyos tételekről lemondani, mint egy válságos pillanatban azzal szembesülni, hogy nincs mihez nyúlni.

A szokás nagyúr, emiatt sokan idegenkednek az Ön által említett önkéntes lemondástól. Hogyan lehet ezen az úton elindulni?

A halogatást, az idő veszteséget bármi áron el kell kerülni. Talán az egyik legfontosabb lépés - az adott háztartás jövedelméhez képest rendkívül magas - energiafogyasztási költségek leszorítása. Így mind az egyének, mind a lakóközösségek szintjén előre kell hozni az energiatakarékos beruházásokat. Ezáltal amellett, hogy munkát is adunk az építőipari dolgozóknak, a jövőbeli rendszeres fűtés, áram kiadásainkat akár felére, harmadára tudjuk lecsökkenteni. Vannak esetek, amikor a befektetést elsődlegesen nem az azonnali haszon elérése motiválja, hanem a hosszú távú, folyamatos megtakarítás. Hasonló megfontolásból érdemes lenne előtérbe helyezni a magyar áruk preferálást. Azért is mert általában jó, gyakran jobb és ellenőrzöttebb minőségű terméket kapunk.

Ha valaki a kirándulásait szervezi, szintén érdemes a magyarországi célpontok között válogatni. Összességében olyan mértékű kiadás-csökkentést célszerű megtervezni, hogy a havi megtakarítás révén megfelelő összegű céltartalék jöjjön létre, mely az esetleges felhasználásig még eredményesen kamatoztatható is.

Hogyan érdemes a megtakarításokat tervezni?

Minden megtakarításnak céljának kell lennie. Ezért nem célszerű a megtakarításokat egy kalapba összevonni. Ennek megfelelően érdemes a megtakarításokat a várható felhasználási idő és a célok szerint csoportosítani. Lehetséges felhasználási idők és célok: néhány hónapos megtakarítás - iskolakezdés, energiatakarékos izzócsere, kirándulás, nemes célok és adományok; egy-két éves megtakarítások - biztonsági tartalék jövedelem kiesés esetére, fűtéskorszerűsítés, nyílászáró csere, hőszigetelés, vállalkozásnál termelő eszköz csere, bővítés, munkahelyteremtés, több éves megtakarítások - ház- illetve lakásvásárlás, nyugdíjas évekre tartalék.

Minden célhoz hozzá kell rendelni a havonta megtakarítandó összeget, ezt félre is kell rakni és ebből a megtakarítás után kell levezetni az adott havi kiadásokat. Ez sajnos a mai helyzetben a lakossági életszínvonal csökkentésével fog járni, azaz a magyar lakosság meg fogja fizetni a gazdasági válság és a halogatás következményeit.

Ha jól gondolom a különböző megtakarítási futamidőkhöz különböző befektetési lehetőséget érdemes választani. Ön mit javasol, hogyan fialtassuk a megtakarításainkat?

A futamidőknek és a kockázatvállalási hajlandóságunknak megfelelően. Azaz a rövid futamidőkre elsősorban a várható felhasználásig rendelkezésünkre álló bankbetéteket érdemes preferálni. Amennyiben a felhasználás nem forintban lesz, akkor a megfelelő devizára - amennyiben az árfolyam megfelelő - érdemes időben áttérni.

Közép-futamidő és kis összegek esetében szintén a bankbetétet javaslom, hiszen a kamatuk az infláció feletti hozamot biztosítja, a bankbetétek biztonságos befektetések és a tőke csak növekedhet. Nagyobb összegek esetében a bankbetétek és a kamatozó értékpapírok megosztását javaslom, ezzel kis kockázatért cserébe némi kamattöbblet érhető el.

Hosszú futamidők és nagy összegek esetén a pénzügyi szakértők által is javasolt portfóliómix látszik a legeredményesebbnek. A befektetési döntéseknél nem szabad felülni az óriási hozam ígéreteknek, hiszen ezek kockázata is nagy, így az ígéretek valóra válásának az esélye mérsékelt. Ezért a hosszú futamidejű forint és deviza betétlekötések mellett, állampapírokat és a jól nyomon követhető magyar cégek részvényeit javasolnám.

A bankok megválasztásánál az emberekben gyakran bizalmi kérdések merülnek fel, Ön hogyan választaná ki befektetései számára a megfelelő pénzintézetet?

Ma Magyarországon minden hitelintézet prudensen és jól működik, így a befektetők számára a biztonságot garantálni tudják. Ugyanakkor a bankválasztás alapja a bizalom, így ismerje meg a bank tulajdonosi hátterét és elkötelezettségét, a bank üzleti adatait, ismerje meg a bankok vezetőit, a fiók munkatársait. Ezek alapján szűkítse a listát.

Majd foglalkozzon a kondíciókkal. A kamatok csak akciósan jók, vagy sztenderden is, azaz az akció után is bízhat a jó kamatokban. Hosszút távon csak így tudhatja a pénzét a bankjára bízni. Mekkorák lesznek a díjterhelések, a költségek?

Nekem személy szerint lehetőségem és kedves kötelességem is a KDB Bankot ajánlani. Elmondhatjuk, hogy a KDB Bank a krízis által terhel piacon is abszolút stabil helyzetben van. Köszönhetően a tőkeerős, biztos háttérnek, melyet anyavállalatunk nyújt, kedvező pozícióból tekintünk a piac újraéledésével egyidejűleg jelentkező kihívások elé. Anyacégünk a Korea Development Bank (KDB) kizárólagos tulajdonosa a dél-koreai állam, amely a világ 6. legnagyobb, 202 milliárd dolláros devizatartalékával rendelkezik. A KDB őrzi a teljes biztonságot jelentő "A" minősítését a világ vezető hitelminősítőinél. A magyar pénzintézet fejlődése töretlen, tulajdonosunk egyedi nyilatkozatot tett magyarországi bankja feltétlen támogatásáról. Természetesen mi sem mentesülhetünk teljesen a válság hatásai alól - a gazdasági visszaesés nekünk is komoly kihívásokat jelent, ám ilyen háttér mellett mégis magabiztosan tervezhetjük üzleti folyamatainkat - ez a nyugalom meg is látszik a bank idei teljesítményén.

Mit érezhetnek az ügyfelek ebből a magabiztosságból?

A biztonságot. A KDB Bank a korábbi években is kiszámítható partnere volt a lakossági, kis- közép és nagyvállalati ügyfeleknek. Szolgáltatásaink terén számos esetben a hazai banki versenytársaknál rugalmasabb, ügyfélközpontúbb megoldásokat tudunk kínálni. Betéti termékeink esetében például a bank évek óta stabil élszereplője a top-kamat összehasonlításoknak - nem most "fedeztük" fel ezt a területet. Nálunk, a KDB-nél, abban is biztos lehet az ügyfél, hogy a választott futamidő lejárta után is élenjáró betéti kamatot kap - mi nem akciókban gondolkodunk. Bízom benne, hogy rövidesen ügyfélként is üdvözölhetem nálunk.

http://www.kdb.hu
(x)

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 25. 18:05
A népszer szerkeszt-riporter közel hat év után döntött így.
Holdblog  |  2022. szeptember 25. 11:50
Archívumunkból (2017) Amikor 25 évvel ezeltt a kis Hajdú-Bihar megyei város melletti tanyánkon megsz...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07