19 °C Budapest

Mit kell tennem a gazdasági válság idején? (x)

Pénzcentrum
2009. május 4. 08:31

Azzal mindenki tisztában van, hogy válság van. De azt már kevesebben tudják mit tanácsos tenni, hogy enyhítsük a válság hatásait saját magunkra vagy családunkra vonatkozóan. Banki szakembertől - ugyanakkor nagycsaládos, 3 gyermekes családapától - Dr. Kovács Leventétől kértünk tanácsot.

A válság kapcsán az egyik legnagyobb társadalmi gond az eladósodott családok helyzetének kezelése. Erről először Copperfield Dávid történetéből az eladósodott férfi élettapasztalata jutott eszembe: ha 100 forintot keresel és 99-et költesz el, akkor egész életedben boldog leszel, ha viszont rendszeresen 101-et, akkor az adósok börtönében végzed.


Ez a jövedelmünkhöz, illetve elvégzett munkánkhoz viszonyított túlköltekezés az egyik rossz örökségünk, melyből ki kell kerülnünk és ez a felismerés a mai helyzetnek - a növekvő munkanélküliségnek, a forint értékvesztésének, a bizalom megsemmisülésének - egyik következménye.

A változásnak azt kell eredményeznie mind a lakossági, vállalati és az államháztartási szinten is, hogy csak azt költjük el, amit megkerestünk, amiért megdolgoztunk. Azaz 100-ból nem 101-et hanem a regény gondolatat alapján 99-et.

A helyzetünk értékelése alapján, a munkanélküliség várható növekedése, a jelenleg elmaradó gazdaságfejlesztések miatt a túlköltekezés helyett elsősorban a lakosság számára a céltudatos megtakarítást tudom javasolni. Minden nehézsége ellenére is könnyebb most bizonyos tételekről lemondani, mint egy válságos pillanatban azzal szembesülni, hogy nincs mihez nyúlni.

A szokás nagyúr, emiatt sokan idegenkednek az Ön által említett önkéntes lemondástól. Hogyan lehet ezen az úton elindulni?

A halogatást, az idő veszteséget bármi áron el kell kerülni. Talán az egyik legfontosabb lépés - az adott háztartás jövedelméhez képest rendkívül magas - energiafogyasztási költségek leszorítása. Így mind az egyének, mind a lakóközösségek szintjén előre kell hozni az energiatakarékos beruházásokat. Ezáltal amellett, hogy munkát is adunk az építőipari dolgozóknak, a jövőbeli rendszeres fűtés, áram kiadásainkat akár felére, harmadára tudjuk lecsökkenteni. Vannak esetek, amikor a befektetést elsődlegesen nem az azonnali haszon elérése motiválja, hanem a hosszú távú, folyamatos megtakarítás. Hasonló megfontolásból érdemes lenne előtérbe helyezni a magyar áruk preferálást. Azért is mert általában jó, gyakran jobb és ellenőrzöttebb minőségű terméket kapunk.

Ha valaki a kirándulásait szervezi, szintén érdemes a magyarországi célpontok között válogatni. Összességében olyan mértékű kiadás-csökkentést célszerű megtervezni, hogy a havi megtakarítás révén megfelelő összegű céltartalék jöjjön létre, mely az esetleges felhasználásig még eredményesen kamatoztatható is.

Hogyan érdemes a megtakarításokat tervezni?

Minden megtakarításnak céljának kell lennie. Ezért nem célszerű a megtakarításokat egy kalapba összevonni. Ennek megfelelően érdemes a megtakarításokat a várható felhasználási idő és a célok szerint csoportosítani. Lehetséges felhasználási idők és célok: néhány hónapos megtakarítás - iskolakezdés, energiatakarékos izzócsere, kirándulás, nemes célok és adományok; egy-két éves megtakarítások - biztonsági tartalék jövedelem kiesés esetére, fűtéskorszerűsítés, nyílászáró csere, hőszigetelés, vállalkozásnál termelő eszköz csere, bővítés, munkahelyteremtés, több éves megtakarítások - ház- illetve lakásvásárlás, nyugdíjas évekre tartalék.

Minden célhoz hozzá kell rendelni a havonta megtakarítandó összeget, ezt félre is kell rakni és ebből a megtakarítás után kell levezetni az adott havi kiadásokat. Ez sajnos a mai helyzetben a lakossági életszínvonal csökkentésével fog járni, azaz a magyar lakosság meg fogja fizetni a gazdasági válság és a halogatás következményeit.

Ha jól gondolom a különböző megtakarítási futamidőkhöz különböző befektetési lehetőséget érdemes választani. Ön mit javasol, hogyan fialtassuk a megtakarításainkat?

A futamidőknek és a kockázatvállalási hajlandóságunknak megfelelően. Azaz a rövid futamidőkre elsősorban a várható felhasználásig rendelkezésünkre álló bankbetéteket érdemes preferálni. Amennyiben a felhasználás nem forintban lesz, akkor a megfelelő devizára - amennyiben az árfolyam megfelelő - érdemes időben áttérni.

Közép-futamidő és kis összegek esetében szintén a bankbetétet javaslom, hiszen a kamatuk az infláció feletti hozamot biztosítja, a bankbetétek biztonságos befektetések és a tőke csak növekedhet. Nagyobb összegek esetében a bankbetétek és a kamatozó értékpapírok megosztását javaslom, ezzel kis kockázatért cserébe némi kamattöbblet érhető el.

Hosszú futamidők és nagy összegek esetén a pénzügyi szakértők által is javasolt portfóliómix látszik a legeredményesebbnek. A befektetési döntéseknél nem szabad felülni az óriási hozam ígéreteknek, hiszen ezek kockázata is nagy, így az ígéretek valóra válásának az esélye mérsékelt. Ezért a hosszú futamidejű forint és deviza betétlekötések mellett, állampapírokat és a jól nyomon követhető magyar cégek részvényeit javasolnám.

A bankok megválasztásánál az emberekben gyakran bizalmi kérdések merülnek fel, Ön hogyan választaná ki befektetései számára a megfelelő pénzintézetet?

Ma Magyarországon minden hitelintézet prudensen és jól működik, így a befektetők számára a biztonságot garantálni tudják. Ugyanakkor a bankválasztás alapja a bizalom, így ismerje meg a bank tulajdonosi hátterét és elkötelezettségét, a bank üzleti adatait, ismerje meg a bankok vezetőit, a fiók munkatársait. Ezek alapján szűkítse a listát.

Majd foglalkozzon a kondíciókkal. A kamatok csak akciósan jók, vagy sztenderden is, azaz az akció után is bízhat a jó kamatokban. Hosszút távon csak így tudhatja a pénzét a bankjára bízni. Mekkorák lesznek a díjterhelések, a költségek?

Nekem személy szerint lehetőségem és kedves kötelességem is a KDB Bankot ajánlani. Elmondhatjuk, hogy a KDB Bank a krízis által terhel piacon is abszolút stabil helyzetben van. Köszönhetően a tőkeerős, biztos háttérnek, melyet anyavállalatunk nyújt, kedvező pozícióból tekintünk a piac újraéledésével egyidejűleg jelentkező kihívások elé. Anyacégünk a Korea Development Bank (KDB) kizárólagos tulajdonosa a dél-koreai állam, amely a világ 6. legnagyobb, 202 milliárd dolláros devizatartalékával rendelkezik. A KDB őrzi a teljes biztonságot jelentő "A" minősítését a világ vezető hitelminősítőinél. A magyar pénzintézet fejlődése töretlen, tulajdonosunk egyedi nyilatkozatot tett magyarországi bankja feltétlen támogatásáról. Természetesen mi sem mentesülhetünk teljesen a válság hatásai alól - a gazdasági visszaesés nekünk is komoly kihívásokat jelent, ám ilyen háttér mellett mégis magabiztosan tervezhetjük üzleti folyamatainkat - ez a nyugalom meg is látszik a bank idei teljesítményén.

Mit érezhetnek az ügyfelek ebből a magabiztosságból?

A biztonságot. A KDB Bank a korábbi években is kiszámítható partnere volt a lakossági, kis- közép és nagyvállalati ügyfeleknek. Szolgáltatásaink terén számos esetben a hazai banki versenytársaknál rugalmasabb, ügyfélközpontúbb megoldásokat tudunk kínálni. Betéti termékeink esetében például a bank évek óta stabil élszereplője a top-kamat összehasonlításoknak - nem most "fedeztük" fel ezt a területet. Nálunk, a KDB-nél, abban is biztos lehet az ügyfél, hogy a választott futamidő lejárta után is élenjáró betéti kamatot kap - mi nem akciókban gondolkodunk. Bízom benne, hogy rövidesen ügyfélként is üdvözölhetem nálunk.

http://www.kdb.hu
(x)

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm