2 °C Budapest

Áramfogyasztás: a lakosság spórol, vagy a vállalatok álltak le?

Pénzcentrum
2009. április 20. 09:15

Április közepéig összességében mintegy 4,5 %-kal kevesebb villamosenergia-fogyasztást mért a rendszerirányító Mavir, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Ez a napi csúcsteljesítményt vizsgálva 300-400 megawatt, közel két átlagos erőművi blokk teljesítményének megfelelő visszaesést jelent.

A szolgáltatók tapasztalatai szerint a fogyasztás csökkenése zömében az ipari fogyasztók igényeinek szűkülésére vezethető vissza. Az E.On-csoportnál 10 %-os visszaesést tapasztaltak idén, ennek jelentős részéért az üzleti szféra a felelős, a lakosságnál nincs még jelentős csökkenés. Sőt a cég felméréseiből az derült ki, hogy a lakosságnak nincs pénze utazni, szórakozni, többet vannak otthon. A cég szerint amennyiben a válság tartós lesz, akkor a lakossági körben is változnak majd a fogyasztói szokások. Az ipari fogyasztók áramigény-csökkenése egyébként elenyésző az érintett cégek termelés-visszaeséséhez képest.

Az Elmű-Émász csoport területén is közel 10 %-os fogyasztáscsökkenést mértek, ami főleg a nagy ipari felhasználók termelésének zsugorodása miatt következett be. A vállalat képviselője szerint eddig úgy számolt mindenki, hogy 1 %-os GDP-növekedéshez 0,5 %-os energiafogyasztás-növekedés társul, ez most visszafelé is beigazolódni látszik.

Az energiaigény visszaesését a termelők is érzik, a fővárosi távfűtés 60-65 %-át is biztosító Budapesti Erőműnél azt tapasztalták, hogy a piaci szerződéseik keretében kevesebb villamos energiát vettek át a partnereik, ami eddig mintegy egy gigawattóra energiamennyiségnek felel meg.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58