11 °C Budapest

Áramfogyasztás: a lakosság spórol, vagy a vállalatok álltak le?

Pénzcentrum
2009. április 20. 09:15

Április közepéig összességében mintegy 4,5 %-kal kevesebb villamosenergia-fogyasztást mért a rendszerirányító Mavir, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Ez a napi csúcsteljesítményt vizsgálva 300-400 megawatt, közel két átlagos erőművi blokk teljesítményének megfelelő visszaesést jelent.

A szolgáltatók tapasztalatai szerint a fogyasztás csökkenése zömében az ipari fogyasztók igényeinek szűkülésére vezethető vissza. Az E.On-csoportnál 10 %-os visszaesést tapasztaltak idén, ennek jelentős részéért az üzleti szféra a felelős, a lakosságnál nincs még jelentős csökkenés. Sőt a cég felméréseiből az derült ki, hogy a lakosságnak nincs pénze utazni, szórakozni, többet vannak otthon. A cég szerint amennyiben a válság tartós lesz, akkor a lakossági körben is változnak majd a fogyasztói szokások. Az ipari fogyasztók áramigény-csökkenése egyébként elenyésző az érintett cégek termelés-visszaeséséhez képest.

Az Elmű-Émász csoport területén is közel 10 %-os fogyasztáscsökkenést mértek, ami főleg a nagy ipari felhasználók termelésének zsugorodása miatt következett be. A vállalat képviselője szerint eddig úgy számolt mindenki, hogy 1 %-os GDP-növekedéshez 0,5 %-os energiafogyasztás-növekedés társul, ez most visszafelé is beigazolódni látszik.

Az energiaigény visszaesését a termelők is érzik, a fővárosi távfűtés 60-65 %-át is biztosító Budapesti Erőműnél azt tapasztalták, hogy a piaci szerződéseik keretében kevesebb villamos energiát vettek át a partnereik, ami eddig mintegy egy gigawattóra energiamennyiségnek felel meg.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem