4 °C Budapest

Átírta az élet szabályait a sertésinfluenza

2009. május 8. 10:02

Mexikó népe a sertésinfluenza okozta pánik után csak nagyon lassan tér vissza a normális kerékvágásba. Igaz, egyelőre még messze vannak a régi hétköznapok, a hatóságok különös új szabályokat vezettek be.

Öt nappal azután, hogy Mexikóváros 20 milliós lakosságát felszólították arra, hogy lehetőség szerint maradjon otthon, a metropolisz -ha óvatosan is- de újra életre kel. Az emberek teszik dolgukat, kinyílnak a sarki taco-éttermek, a gyerekek újra járnak iskolába.

A hatóságok azonban kénytelenek szigorú intézkedéseket hozni azért, hogy megakadályozzák a vírus további terjedését.

Az éttermek például nem lehetnek tele (csak 50 százalékos kihasználtsággal működhetnek), a személyzet pedig maszk viselésére kötelezett. Az irodákban nem tarthatnak értekezleteket, és a dolgozóknak legalább két méteres távolságra kell ülniük egymástól.

A mozik és a színházak újra működnek, de alacsonyabb kihasználtsággal: a nézők között egy széket ki kell hagyni, és nem csak egymás mellé nem ülhetnek az emberek, de előttük és mögöttük is szabadon kell hagyni egy helyet.

A tömegközlekedési járműveket naponta többször fertőtlenítik, az utasok kéztisztító zselét kapnak.

Korábbi cikkünk arról, hogy nálunk hogy előzhető meg a vírus terjedése: Sertésinfluenza: mennyiből élheted túl a halálos vírust?

Számítások szerint az amerikai ország számára óriási veszteséget jelent a H1N1 vírus-pánik: a kormány számításai szerint az ipar és a turizmus eddig mintegy 2,3 milliárd dolláros, azaz 46 milliárd forintos kárt szenvedett.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?