15 °C Budapest

Átírta az élet szabályait a sertésinfluenza

2009. május 8. 10:02

Mexikó népe a sertésinfluenza okozta pánik után csak nagyon lassan tér vissza a normális kerékvágásba. Igaz, egyelőre még messze vannak a régi hétköznapok, a hatóságok különös új szabályokat vezettek be.

Öt nappal azután, hogy Mexikóváros 20 milliós lakosságát felszólították arra, hogy lehetőség szerint maradjon otthon, a metropolisz -ha óvatosan is- de újra életre kel. Az emberek teszik dolgukat, kinyílnak a sarki taco-éttermek, a gyerekek újra járnak iskolába.

A hatóságok azonban kénytelenek szigorú intézkedéseket hozni azért, hogy megakadályozzák a vírus további terjedését.

Az éttermek például nem lehetnek tele (csak 50 százalékos kihasználtsággal működhetnek), a személyzet pedig maszk viselésére kötelezett. Az irodákban nem tarthatnak értekezleteket, és a dolgozóknak legalább két méteres távolságra kell ülniük egymástól.

A mozik és a színházak újra működnek, de alacsonyabb kihasználtsággal: a nézők között egy széket ki kell hagyni, és nem csak egymás mellé nem ülhetnek az emberek, de előttük és mögöttük is szabadon kell hagyni egy helyet.

A tömegközlekedési járműveket naponta többször fertőtlenítik, az utasok kéztisztító zselét kapnak.

Korábbi cikkünk arról, hogy nálunk hogy előzhető meg a vírus terjedése: Sertésinfluenza: mennyiből élheted túl a halálos vírust?

Számítások szerint az amerikai ország számára óriási veszteséget jelent a H1N1 vírus-pánik: a kormány számításai szerint az ipar és a turizmus eddig mintegy 2,3 milliárd dolláros, azaz 46 milliárd forintos kárt szenvedett.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05