2 °C Budapest

Mosod kezeidet? Jól teszed!

Pénzcentrum
2009. május 16. 10:02

Mióta a sertésinfluenza felütötte fejét, a vírus megfékezésére számos intézkedést hoztak a különböző hatóságok, iskolabezárásoktól kezdve, az utazások korlátozásán át a kötelező maszk hordásig. Kutatók szerint azonban sokkal hatékonyabb lenne, ha egyszerűen megtanítanánk a gyerekeinket alaposan kezet mosni, méghozzá jó példával járva előttük.

Mintegy félszáz tanulmány, illetve kutatás eredményei alapján azt a következtetést vonta le egy amerikai kutató, hogy a leghatékonyabb módja a légzőszervi úton terjedő vírusos megbetegedések megakadályozásának, ha a gyerekeket megtanítjuk alaposan kezet mosni.

A világ különböző pontjain készült kutatások áttanulmányozása azt mutatja, hogy a rendszeres kézmosás, a kesztyű, maszk, adott esetben köpeny viselés, valamint a beteg emberek elkülönítése hatékony módjai a fertőzés elkerülésének.

Szintén fontos megállapítása az átfogó tanulmánynak az is, hogy a felnőttek helyett elsősorban a gyerekekre kell fókuszálni, hiszen ők érintkeznek fizikailag a legtöbbet egymással, és a felnőttekkel is.

Egy több mint 4000 ezres mintán végzett pakisztáni kutatás szerint azok a gyerekek, akik naponta többször szappannal kezet mostak, ötven százalékkal kevesebbszer betegedtek meg, mint társaik.

Egy másik felmérés szerint azokban az iskolákban, ahol a gyerekek alkoholos fertőtlenítő gélt is használtak a rendszeres kézmosás mellett, 43 százalékkal csökkent az iskolai hiányzások száma.

Mint ismeretes, a H1N1 vírus mexikói felfedezése óta több mint 33 országban találkoztak megbetegedésekkel, és legalább 65-en meghaltak.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58