16 °C Budapest

Mosod kezeidet? Jól teszed!

Pénzcentrum
2009. május 16. 10:02

Mióta a sertésinfluenza felütötte fejét, a vírus megfékezésére számos intézkedést hoztak a különböző hatóságok, iskolabezárásoktól kezdve, az utazások korlátozásán át a kötelező maszk hordásig. Kutatók szerint azonban sokkal hatékonyabb lenne, ha egyszerűen megtanítanánk a gyerekeinket alaposan kezet mosni, méghozzá jó példával járva előttük.

Mintegy félszáz tanulmány, illetve kutatás eredményei alapján azt a következtetést vonta le egy amerikai kutató, hogy a leghatékonyabb módja a légzőszervi úton terjedő vírusos megbetegedések megakadályozásának, ha a gyerekeket megtanítjuk alaposan kezet mosni.

A világ különböző pontjain készült kutatások áttanulmányozása azt mutatja, hogy a rendszeres kézmosás, a kesztyű, maszk, adott esetben köpeny viselés, valamint a beteg emberek elkülönítése hatékony módjai a fertőzés elkerülésének.

Szintén fontos megállapítása az átfogó tanulmánynak az is, hogy a felnőttek helyett elsősorban a gyerekekre kell fókuszálni, hiszen ők érintkeznek fizikailag a legtöbbet egymással, és a felnőttekkel is.

Egy több mint 4000 ezres mintán végzett pakisztáni kutatás szerint azok a gyerekek, akik naponta többször szappannal kezet mostak, ötven százalékkal kevesebbszer betegedtek meg, mint társaik.

Egy másik felmérés szerint azokban az iskolákban, ahol a gyerekek alkoholos fertőtlenítő gélt is használtak a rendszeres kézmosás mellett, 43 százalékkal csökkent az iskolai hiányzások száma.

Mint ismeretes, a H1N1 vírus mexikói felfedezése óta több mint 33 országban találkoztak megbetegedésekkel, és legalább 65-en meghaltak.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?