3 °C Budapest

Brüsszel ismét lecsap a mobilszolgáltatókra: még olcsóbb lehet a hívás

2009. május 8. 13:02

Az Európai Bizottság ismételten hangot emelt csütörtökön a mobilszolgáltatók túl magas tarifái ellen, egyes díjtételek ugyanis még mindig a felmerülő költségek tízszeresére rúgnak, ami a mai technikai színvonal mellett már egyáltalán nem indokolt.

Ez alkalommal az úgynevezett végződtetési díjakról esett szó, amit a másik szolgáltató hálózatának használatáért a távközlési szolgáltatók egymásnak fizetnek. A végződtetési díjat az a szolgáltató fizeti, akinek a hálózatából indul a hívás, annak a szolgáltatónak, akinek a hálózatába irányul a hívás.

Ezek a díjak az egyes tagországokban erősen eltérnek, Cipruson például percenként 2 euro centet (5,57 forint), Bulgáriában 15 euro centet (41,8 forint) számítanak fel érte, a 27 tagországban átlagosan pedig 8,55 centbe (23,8 forint) kerül egy perc idegenhálózat-használat.

Ugyanezért a szolgáltatásért a vezetékes telefonszolgáltatók mintegy kilencszer kevesebbet számítanak fel egymás között, és a technológiában nincs akkora eltérés, ami ekkora különbséget indokolna.

Ráadásul a magas díjak egyértelműen a nagyobb szolgáltatóknak kedveznek, hiszen hozzájuk fut be több hívás, így ez számukra eredményez nagyobb bevételt. Épp ezért a bizottság azt javasolja az egyes országok hírközlési hatóságainak, hogy a fair árak meghatározásában legyenek aktív közreműködők. Konkrét árjavaslattal ugyan nem szolgál az EU, azonban a tényleges költségek mérvadóak kellenek, hogy legyenek az ármeghatározásban, ami bizony jelentős csökkentést indokolna, hozzávetőleg 1,5-3 euro centet percenként.

Itthon tavaly év végén a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa határozatot hozott, mely szerint a három magyarországi mobilszolgáltató hálózataiban a végződtetési díjakat 2010. december 1-jéig három lépésben, egységesen 11,86 Ft-ra kell csökkenteni. Ennek megfelelően végződtetési díjak 2009. január elsején egységesen 16,84 Ft-ra csökkentek a korábbi 19,75-20,99 forint közötti szintekről.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?