Brüsszel ismét lecsap a mobilszolgáltatókra: még olcsóbb lehet a hívás

2009. május 8. 13:02

Az Európai Bizottság ismételten hangot emelt csütörtökön a mobilszolgáltatók túl magas tarifái ellen, egyes díjtételek ugyanis még mindig a felmerülő költségek tízszeresére rúgnak, ami a mai technikai színvonal mellett már egyáltalán nem indokolt.

Ez alkalommal az úgynevezett végződtetési díjakról esett szó, amit a másik szolgáltató hálózatának használatáért a távközlési szolgáltatók egymásnak fizetnek. A végződtetési díjat az a szolgáltató fizeti, akinek a hálózatából indul a hívás, annak a szolgáltatónak, akinek a hálózatába irányul a hívás.

Ezek a díjak az egyes tagországokban erősen eltérnek, Cipruson például percenként 2 euro centet (5,57 forint), Bulgáriában 15 euro centet (41,8 forint) számítanak fel érte, a 27 tagországban átlagosan pedig 8,55 centbe (23,8 forint) kerül egy perc idegenhálózat-használat.

Ugyanezért a szolgáltatásért a vezetékes telefonszolgáltatók mintegy kilencszer kevesebbet számítanak fel egymás között, és a technológiában nincs akkora eltérés, ami ekkora különbséget indokolna.

Ráadásul a magas díjak egyértelműen a nagyobb szolgáltatóknak kedveznek, hiszen hozzájuk fut be több hívás, így ez számukra eredményez nagyobb bevételt. Épp ezért a bizottság azt javasolja az egyes országok hírközlési hatóságainak, hogy a fair árak meghatározásában legyenek aktív közreműködők. Konkrét árjavaslattal ugyan nem szolgál az EU, azonban a tényleges költségek mérvadóak kellenek, hogy legyenek az ármeghatározásban, ami bizony jelentős csökkentést indokolna, hozzávetőleg 1,5-3 euro centet percenként.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Itthon tavaly év végén a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa határozatot hozott, mely szerint a három magyarországi mobilszolgáltató hálózataiban a végződtetési díjakat 2010. december 1-jéig három lépésben, egységesen 11,86 Ft-ra kell csökkenteni. Ennek megfelelően végződtetési díjak 2009. január elsején egységesen 16,84 Ft-ra csökkentek a korábbi 19,75-20,99 forint közötti szintekről.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm