13 °C Budapest

Pannon: már a széllel is mobilozhatunk

2009. április 20. 15:30

Az ország első szélgenerátorral működtetett bázisállomását helyezte üzembe a Pannon a közelmúltban. A Nógrád megyei Kállón egész évben megfelelőek a szélviszonyok, így a generátor az állomás energia-felhasználásának mintegy felét képes biztosítani.

Kállón az átlagos szélsebesség 5-6 m/s (18 km/h), ami kedvező feltételeket jelent a toronyra felszerelt szélgenerátor működésének. A berendezés évente kb. 5000 kWh energiát termel, így az éves fogyasztás mintegy felét fedezi.

"Minden évben jelentős összegeket költünk arra, hogy a tevékenységünk során ne csak az irodai munkában, hanem a távközlési technológiában is megtaláljuk a fenntartható, környezetbarát megoldásokat - mondta el Dr. Drozdy Győző, a Pannon vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese. - Az ország első szélgenerátoros bázisállomásának felállítása jól illeszkedik fenntarthatósági stratégiánkba, melynek a megújuló energiaforrások használata éppúgy része, mint az épülő új irodaházunkban alkalmazott környezetbarát technológiák."


Toronyra felszerelt szélgenerátor (Fotó: Pannon)


A Pannon 2000-ben alkalmazta először az ún. szabadlevegős (free cooling) megoldást az adóhelyiség hűtésére, mellyel jelentősen csökkentette a környezeti terhelést. A Pannon odafigyel arra is, hogy mindenhol a terület sajátosságainak megfelelő megújuló energiát használjon: idén 2008 augusztusában Baracskán üzembe helyezte első, napelemmel felszerelt bázisállomását.

A Pannon azt vállalta, hogy 2011-ig 24 százalékkal csökkenti éves szén-dioxid kibocsátását. Mivel a teljes kibocsátás 75 százaléka a hálózati energiafogyasztásból származik, a szélgenerátorral és napelemmel felszerelt adótornyok létesítése, és a megújuló energiaforrások felhasználásának növelése fontos lépés a vállalás teljesítése felé.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem