17 °C Budapest

Pannon: már a széllel is mobilozhatunk

2009. április 20. 15:30

Az ország első szélgenerátorral működtetett bázisállomását helyezte üzembe a Pannon a közelmúltban. A Nógrád megyei Kállón egész évben megfelelőek a szélviszonyok, így a generátor az állomás energia-felhasználásának mintegy felét képes biztosítani.

Kállón az átlagos szélsebesség 5-6 m/s (18 km/h), ami kedvező feltételeket jelent a toronyra felszerelt szélgenerátor működésének. A berendezés évente kb. 5000 kWh energiát termel, így az éves fogyasztás mintegy felét fedezi.

"Minden évben jelentős összegeket költünk arra, hogy a tevékenységünk során ne csak az irodai munkában, hanem a távközlési technológiában is megtaláljuk a fenntartható, környezetbarát megoldásokat - mondta el Dr. Drozdy Győző, a Pannon vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese. - Az ország első szélgenerátoros bázisállomásának felállítása jól illeszkedik fenntarthatósági stratégiánkba, melynek a megújuló energiaforrások használata éppúgy része, mint az épülő új irodaházunkban alkalmazott környezetbarát technológiák."


Toronyra felszerelt szélgenerátor (Fotó: Pannon)


A Pannon 2000-ben alkalmazta először az ún. szabadlevegős (free cooling) megoldást az adóhelyiség hűtésére, mellyel jelentősen csökkentette a környezeti terhelést. A Pannon odafigyel arra is, hogy mindenhol a terület sajátosságainak megfelelő megújuló energiát használjon: idén 2008 augusztusában Baracskán üzembe helyezte első, napelemmel felszerelt bázisállomását.

A Pannon azt vállalta, hogy 2011-ig 24 százalékkal csökkenti éves szén-dioxid kibocsátását. Mivel a teljes kibocsátás 75 százaléka a hálózati energiafogyasztásból származik, a szélgenerátorral és napelemmel felszerelt adótornyok létesítése, és a megújuló energiaforrások felhasználásának növelése fontos lépés a vállalás teljesítése felé.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?