7 °C Budapest

Horribilisen drága lehet a mobilinternet: ezerszeres árkülönbség!

Pénzcentrum
2009. április 22. 17:30

Mennyi az annyi? A mobilinternet-szolgáltatás ma már itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, márciusban az előfizetések száma 542 ezer volt, amelyből 458 ezer forgalmat is bonyolított. Korlátlan mobilinternet csomaggal ma már nem igazán találkozhatunk, így a forgalmi korlátot átlépve esetenként komoly számlát is produkálhatunk, de ennél is borsosabb cehhet kaphatunk kézhez, ha a mobilkészülékhez kapcsolódó alap adatcsomaggal szörfölgetünk a neten - hívta fel a figyelmet mai sajtótájékoztatóján az NHH a mobilnetezés veszélyeire.

A mobilinternet előfizetések száma márciusban naponta ötszázzal emelkedett, ami igen dinamikus bővülésnek tekinthető. A felhasználók által generált adatforgalom alapján immár harmadik hónapja a T-Mobile viszi a prímet, akik márciusban összesen mintegy 354 ezer GByte adatot töltöttek le-, illetve fel, ami előfizetőnként 1,52 GByte havi átlagforgalmat jelent, szemben a februári 1,44-gyel.

A Pannon előfizetői ennél valamivel nagyobb átlagos adatforgalmat generáltak, 1,67 GByte-ot, míg a legtöbbet a Vodafone felhasználói interneteznek, átlagosan 2,62 GByte-ot havonta, bár ez némileg csökkent februárhoz képest. Összességében a hazai mobilnetezők átlagosan1,83 GByte-nyi adatforgalmat generáltak márciusban.

Mennyi az annyi?

Az átlagos felhasználóhoz viszonyítani magunkat azonban meglehetősen félrevezető lehet, hiszen aki mondjuk élő közvetítéseket néz a világhálón, vagy gyakran tölt le filmeket, annak még az öt GByte-os csomag is kevés lehet. Sajnos a forgalmi keret túllépéséért azonban borsos árat kell fizetni, így érdemes tisztában lenni az adott csomag kiválasztása előtt, hogy az általunk gyakran látogatott oldalak mekkora adatforgalmat generálnak.

Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője (HFJK) elmondta, hogy az elmúlt félévben a mobilinternettel kapcsolatos fogyasztói jelzések megszaporodtak. Ezekből az derül ki, hogy a felhasználók az adatforgalom sebességét gyakran összekeverik a forgalmazott adatmennyiséggel, illetve a kilobit/kilobyte (kb/kB), megabit/megabyte (Mb/MB) mértékegységek megkülönböztetése is sokaknak problémát jelent.

A számlázás alapjául szolgáló adatforgalommal kapcsolatban sem tudja mindenki, hogy ez le- és feltöltést egyaránt jelent.

A sajtótájékoztatón két, internetezők körében gyakran látogatott oldal kezdőlapjának letöltésén szemléltették, hogy mekkora forgalmat generálunk ilyenkor, illetve hogy ez mennyibe kerül az egyes szolgáltatóknál, ha forgalmi korláton belül netezünk, ha azt túllépve látogatjuk meg ezeket az oldalakat, illetve ha a mobiltelefon-előfizetéshez járó "Start" csomagot használunk.

Ha a táblázaton végignézünk, láthatjuk, hogy a forgalmi keret túllépése után akár több mint tízszer annyiba is kerülhet egy oldal megtekintése, mint a forgalmi kereten belül.

Akár ezerszeres is lehet az árkülönbség!

Ennél is elrettentőbb a kép, ha a mobiltelefon-előfizetéshez járó "Start" csomagok forgalmi díjaira vetünk egy pillantást, melyekről érdemes azt is tudni, hogy ezek a csomagok gyakran automatikusan aktiváltak, és mellesleg méregdrágák.

Még a Vodafone Start csomagja mondható a legkevésbé pofátlannak, ahol 10 kB adatforgalom 1,2 forintba kerül, a Pannonnál, illetve a T-Mobilenál azonban már ennek több mint 10-szeresét kérik el -igaz előbbinél 19 992 forintos értékhatárig, utóbbinál 50 ezer forintig, efelett ismét 0,12-0,125 Ft/10kB forgalmi díj van érvényben.

Az NHH-hoz érkező panaszok között többször előfordult a szándékolatlan barangolás is, ami azt jelenti, hogy a határmenti településeken gyakorta mobilinternetezés közben is külföldi hálózaton keresztül bonyolódik az adatforgalom, ami ugye jóval drágább a belföldi netezésnél.

Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője szerint itt is szükség lenne olyan funkció, illetve szolgáltatás beépítésére, ahol a felhasználó maga választhatná ki a hálózatot, amin keresztül internetezik, csakúgy mint telefonáláskor, hiszen így nem fordulhatna elő, hogy tudtán kívül, rendkívül drágán mobilbarangol.

Még nagyobb segítség lenne, ha a felhasználó adott esetben tisztában lenne az adott havi forgalmi mennyiségével, hogy mikor lépte át már a kiszabott korlátot, arról nem is beszélve, ha a mobil-előfizetéshez tartozó alapcsomagokat nem lehetne automatikusan aktiválni, erről azonban még nem fogalmazott meg ajánlást az NHH, bár üdvözölné a szolgáltatók ezen lépését.

Addig is mindenki tájékozódjon az adatcsomagok forgalmi díjairól, az internetezési szokásaihoz illeszkedő csomagokról, arról, hogy ahol leggyakrabban használná a mobilinternetet, milyenek a lefedettségi adatok, mennyibe kerül a külföldi használat, és persze arról is, hogy melyik szolgáltató, mit ért "extrém használat" alatt - jobb híján az ÁSZF-ekből.

Szerencsére akad olyan fórum is, ahol tudatos fogyasztóként előre tájékozódhatunk a mobil- és internettarifárkól, méghozzá az NHH tarifakalkulátor honlapján, a www.tantusz.nhh.hu-n, amely most új szolgáltatásokkal bővült.

2005-ben a mobiltarifa-kalkulátorral indult, de már szinte a teljes hírközlési piacot lefedő TANTUSZ kibővítéséről Takács Péter elmondta, hogy immár az "Internet" alkalmazás részeként megjelennek a mobilszolgáltatók 3G-s ajánlatai, a "Televízió" alkalmazás kibővült a csatornakínálattal és elindult a TANTUSZ Több az egyben is.

A "Több az egyben" alkalmazás az összecsomagoltan kínált double/triple play szolgáltatásokat, illetve az egy földrajzi helyen, egy szolgáltató által külön kínált, de akár együtt is igénybe vehető szolgáltatásokat vonultatja fel, megkönnyítve a fogyasztóknak a választást.

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?