21 °C Budapest

Megmentené a tiszta vizet? Most szóljon!

2009. május 7. 14:02

A Vízügyi és Környezet-védelmi Központi Igazgatóság koordinálásával a vízügyi, környezetvédelmi és természetvédelmi ágazat szakemberei vízgyűjtő-gazdálkodási tervek készítésén dolgoznak. A végleges terv elkészülte előtt még lehetőség nyílik arra, hogy a nyilvánosság véleményével hozzájáruljon a tervek alakításához.

Az Európai Unióban érvényes vízügyi törvénynek, a Víz Keretirányelvnek alapgondolata, hogy a vízre nem, mint kereskedelmi termékre, hanem mint örökségre kell tekinteni, és ennek megfelelően óvni legjobb belátásunk szerint. Ezen törekvés nevében a keretirányelv célkitűzése, hogy 2015-re a hazai tavak, folyók, patakok és felszín alatti vizek jelentős javuláson menjenek át, és lehetőség szerint elérjék a kívánatos, úgynevezett "jó állapotot". A keret-irányelv szerint a "jó állapot" nemcsak a víz tisztaságát jelenti, hanem a vízhez kötődő élőhelyek minél zavartalanabb állapotát, illetve a megfelelő vízmennyiséget is.

Az ehhez szükséges legfontosabb tényezők a vizekkel kapcsolatban lévő élőhelyek megóvása és állapotuk javítása, valamint a hasznosítható vízkészletek hosszú távú védelme és fenntartható használata. Másrészt, kiemelt figyelmet kell fordítani a vizeket érő szennyezések meg-akadályozására, mind a felszíni, mind a felszín alatti vizek esetében a vízminőség javulásának szolgálatában. Mindemellett fontos az árvizek és aszályok kedvezőtlen ökológiai hatásának mérséklése.

A keretirányelv elvárásainak megfelelően a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgató-ság koordinálásával jelenleg készül Magyarország vízgyűjtő-gazdálkodási terve. A vízgyűjtő-gazdálkodási terv elsősorban azoknak a műszaki jellegű, jogi, gazdasági, intézményi, szerve-zeti szabályozásoknak és programoknak az összefoglalása, amelyeket hazánknak a vízzel érintett környezeti célok elérése és a vizek hosszútávon fenntartható használata érdekében meg kell valósítania. Az országos vízgyűjtő-gazdálkodási terv meghatározza a vízhasználat és vízgazdálkodás kereteit és lehetőségeit a következő évtizedre, éppen ezért kiemelkedően fontos a társadalom aktív részvétele, minden érintett csoport megszólalása a terv kapcsán.

A www.vizeink.hu oldalon bárki megismerheti a tervezés aktuális állását, és egyben lehető-sége nyílik a véleményezésre az egyes dokumentumokkal kapcsolatban feltett kérdésekre vá-laszolva. A munkaközi anyagok, háttéranyagok és terv tervezetek nyilvánosságra hozatala az együttműködést és a megvalósíthatóságot szolgálja, hiszen a terv sikerességéhez nagyban hozzájárul az egyes társadalmi csoportok, állampolgárok szempontjainak figyelembevétele. A honlap a nagyközönség számára is érthetően, például animációs filmek segítségével mutatja be a vízgazdálkodás jelentős kérdéseit.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem