Ellentmondásos a magyar: vesszük a hamisítványokat, de közben büntetnénk is őket

Pénzcentrum
2009. május 7. 12:32

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület 1000 fős reprezentatív kutatást készített arról, hogy mit gondolnak az emberek a hamisítás jelenségéről. A kutatásban a HENT azokra a kérdésekre kereste a választ, hogy milyen hamis terméket vásárolnak a magyar fogyasztók, illetve, hogy mit gondolnak az emberek a hamis termékekről, a hamisítás társadalmi hatásairól, és a hamisítás büntethetőségéről.

Vásárolunk hamis termékeket, miközben tisztában vagyunk azzal, hogy hosszú távon jobban megéri az eredeti

A magyarok a ruházati termékek esetében törődnek a legkevésbé azzal, hogy az adott darab eredeti vagy hamisítvány. 10 vásárlóból 3 bármikor vásárolna hamis ruházati terméket, míg 38 százalékuk elgondolkodna az ajánlaton. Az illatszerek és a CD/DVD vásárláskor a megkérdezettek 15 százaléka bólint rá bármikor egy hamisított termék megvásárlására, míg minden negyedik válaszadó megfontolna egy ilyen lehetőséget. Óvatosabbak a fogyasztók a számítógépes programokkal. Nem eredeti programot 12 százalékuk vásárolna gondolkodás nélkül, míg 21 százalékuk elgondolkodna, ha ilyen helyzetbe kerülne.

A lakosság az egészségükre potenciálisan veszélyes termékek esetében a legóvatosabb. Bizonytalan eredetű élelmiszert csak 2 százalékuk, míg bizonytalan eredetű gyógyszert csak 1 százalékuk vásárolna bármikor. Valamivel magasabb azok aránya, akik fontolóra vennének egy ilyen ajánlatot: 10 százalékuk bizonytalan eredetű élelmiszerre, 6 százalékuk bizonytalan eredetű gyógyszerre mondana talán igent.

Az ár számít

A hamis terméket nem a minősége, hanem olcsóbb ára miatt vásárolják meg az emberek. Csupán minden hatodik válaszadó gondolja ugyanis azt, hogy a hamisított termék van olyan jó minőségű, mint az eredeti. A válaszadók fele szerint a hamis termék gyengébb minőségű, míg 10 emberből 3 szerint nem lehet egyértelműen állást foglalni a kérdésben.

Nagyon kevesen, mindössze a megkérdezettek 7 százaléka szerint állja a versenyt hosszú távon a hamisítvány az eredetivel szemben, míg a lakosság döntő többsége, 71 százaléka úgy gondolja: hosszú távon jobban megéri eredeti terméket választani.

A kutatásból az is kiderül, hogy ma 10 emberből 8 úgy gondolja: ha olcsóbbak lennének az eredeti termékek, kevesebb hamisítvány fogyna.

Nehéz felismerni a hamisítványt, több információt szeretnénk a hamisításról

Tíz emberből négy szerint a hamis termékeket nem lehet megkülönböztetni az eredetitől. Csak minden negyedik válaszadó gondolja azt, hogy a különbségek az esetek többségében szembetűnők.

A megkérdezettek 57 százaléka szerint a nyilvánosságban túl kevés szó esik a hamisítás veszélyeiről. Csak minden hetedik válaszadó szerint megfelelő mennyiségű az az információ, amelyet a hamisítás veszélyeiről az állampolgárok kapnak.


Tisztában vagyunk azzal, hogy a hamisítás rossz a gyártóknak, az államnak, sőt veszélyeztetheti munkahelyünket és egészségünket is

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magyarok álláspontja ellentmondásos abban a tekintetben, hogy kinek okoznak kárt a hamisítók. A megkérdezettek 42 százaléka szerint a hamisítványokkal a lakosság jól jár, csak a gyártók veszítenek. Ugyanakkor az emberek közel kétharmada tisztában van azzal, hogy a hamisítás miatt a költségvetés komoly bevételektől esik el, illetve minden második válaszadó azt is tudja: a hamisítás miatt munkahelyek szűnhetnek meg.

A válaszadók kétharmada azzal az állítással is egyet ért, hogy bizonyos hamisított termékek akár egészségüket is veszélyeztethetik.

Szigorúbb büntetést és szigorúbb ellenőrzést szeretnénk

Az emberek közel kétharmada úgy gondolja: aki hamisítvány árul, bűncselekményt követ el. Csupán minden tizedik válaszadó véli úgy, hogy a hamisítványok terjesztőinek nem kell felelniük tettükért a törvény előtt.

Az emberek döntő többsége a jelenleginél szigorúbb büntetést szeretne a hamisítóknak és a hamisítványok terjesztőinek. Ebben szerepet játszhat, hogy a válaszadók közel kétharmada szerint a hamisítványok megvásárlásával a szervezett bűnözésnek a bevételeit növeljük.

A megkérdezettek 72 százaléka szerint a hamisítványok kiszűrése érdekében az ellenőrzést is gyakoribbá és hatékonyabbá kell tenni.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem