13 °C Budapest

A világ 10 legnagyobb csalója

2009. március 16. 16:55

Nehéz olyan cikket találni manapság Bernard Madoffról, ahol ne a világ legnagyobb pénzügyi csalásának toposzaként jelenne meg a 70 éves bankár. Pedig Madoff módszere finoman művészi ahhoz képest, ahogy egyes arcátlan svindlerek átverték gyanútlan áldozataikat az utóbbi évszázadok folyamán. A Times most összeszedte nekünk a legkirívóbb eseteket.

  • George C Parker (1870-1936) karrierjének legendája New York-i ingatlanok eladásából született. Ő ugyanis nem bíbelődött külvárosi telkekkel, lepusztult lakóépületekkel, inkább eladta a Metropolitan Museum of Artot és a Szabadság-szobrot gyanútlan áldozatainak. A kedvence a Brooklyn-híd volt, melyet karrierje csúcspontját heti kétszer is értékesített. Szépen ívelő pályafutása a hírhedt Sing Sing börtönben fejeződött be 1928-ban - amelynek vendégszeretetét élete végéig élvezhette.

  • Gregor MacGregor (1786-1845) egykori skót ezredes nem egyszerűen ingatlanokat árusított, hanem rögvest megalapította a Poyais-i államot, melynek hercegévé önmagát nevezte ki. A gond csak az volt, hogy az állam mindössze papíron létezett, így azok a "nemesfémekben rendkívül gazdag" területek, amelyeket eladott a gyanútlan kivándorolni szándékozóknak, valójában nem léteztek. Később 200 000 font értékben hitelt is kibocsátott az állam nevében - akkoriban egy munkás heti bére egy font volt, csak, hogy a nagyságrendet érzékeltessük. Az igazságszolgáltatás elől külföldre szökött, majd élete alkonyán Venezuelában telepedett le, ahol még nyugdíjat is kapott azért, mert valaha harcolt Dél-Amerika függetlenségéért.

  • Victor Lustig (1890-1947) első nagyobb húzása egy pénznyomó gép többszöri eladása volt. A 30 ezer dolláros masina az első néhány alkalommal még valóban százdollárosokat köpött ki magából, utána viszont már csak üres papírt. Lustig leghíresebb mutatványa azonban az Eiffel-torony eladása volt, ő azonban nem egy gyanútlan tulajdonosnak adta el, hanem ócskavasként értékesítette óriási összegért, sőt még kenőpénzt is elfogadott az üzletért. Élete végén az Alcatrazba került, 20 éves büntetését nem tölthette ki, mert előbb elhalálozott. A halotti bizonyítványán az állt: kezdő ügynök.

  • Frank Abagnale (1948-) tinédzserként hamis csekkek kibocsátásával kezdte pályafutását, melyekből rögtön 2,5 millió dollárt sikerült összeszednie. Eközben számtalan szerepet eljátszott, volt a Pan Am pilótája, orvos és ügyvéd is. Négy évet töltött börtönben, szabadulása óta tanácsadóként vesz részt csalási ügyek felgöngyölítésében. A Tom Hanks és Leonardo DiCaprio főszereplésével készült "Kapj el ha tudsz!" az ő életét dolgozza fel.

  • Charles Ponzi (1882-1949) az első modern pilótajáték megszervezésével, az angol nyelvben a mai napig az ő nevét viseli e kifejezés (Ponzi-scheme). 1920-ban lecsukták, néhány évvel később azonban óvadék fejében szabadon engedték. Nem sokat teketóriázott, újabb üzletbe fogott, ekkor mocsaras területeket adott el hihetetlen árakon. Tevékenységének köszönhetően Olaszországba toloncolták, ahol Mussolini pénzügyi tanácsadója lett. Innen Brazíliába vonult vissza nyugdíjba, igaz menekülése közben - hogy, hogy nem - magával vitte a diktátor vagyonának egy részét is.

  • Philip Arnold (1829-1878) és unokatestvére John Slack neve a Diamond Hoax-szal együtt került be a történelembe. A ravasz páros leselejtezett gyémántokat rejtett egy wyoming-i bánya földjébe, majd rövid úton világgá kürtölték, hogy hihetetlen lelőhelyet találtak. Az üzletemberek licitjei csak úgy repkedtek, végül a Tiffany vásárolta meg a földet 660 ezer dollárért. Sajnos csak az alaposabb vizsgálatok derítették ki, hogy a kövek egy része már eleve csiszolt, illetve, hogy a bánya rubinokat, smaragdokat és zafírokat is rejt, ami több, mint gyanús. Bár beperelték őket, sikerült bíróságon kívül rendezni az ügyet, s még így busás haszonnal álltak tovább az unokatestvérek.

  • Howard Welsh (1953-) 31 milliós pilótajátékot szervezett mélyen vallásos katolikusok körében. A befektetés értelmében a résztvevők adómentes befektetésben vehettek részt, melyek célja egy "isteni misszió véghezvitele templom, gyülekezet vagy egyházmegye formájában". Welsh-t és társát Lee Hope Thrashert két év üldözés után fogták el, börtönbüntetésüket Virginia államban töltik.

  • Gerd Heidemann (1932-) a német Stern újságírója nem kevesebb, mint hatmillió dollárért adta el munkaadójának a "Hitler most felbukkant naplójának" közlési jogait. Bár a könyv teljes mértékben egy barátja, Konrad Kujau által készített hamisítvány volt, mégis becsapott olyan nagyságokat is, mint Hugh Trevor-Roper történész. A bírósági tárgyaláskor Heidemann mindvégig fenntartotta, hogy Kujau átverte őt, mégis bűnösnek találták és három évre ítélték.

  • Shaun Greenhalgh (1961-) tizenhét éves pályafutása alatt többmillió fontot keresett műremekek hamisítványainak értékesítésével. Többek közt értékesített egy "Gauguin"-t az Art Institute of Chicagonak és egy "ókori egyiptomi szobrot" a British Museumnak. Lebukása után nemcsak őt, de szüleit is elítélték, akik az elszegényedett tulajdonosnak kiadva magukat segédkeztek az eladásban.

  • Bernard Madoff (1938-) neve valószínűleg mostanra mindenki számára ismerős. Az általa nagyban szervezett pilótajáték a legfrissebb becslések szerint 36 milliárd dollárral rövidítette meg a rászedett áldozatokat. A volt Nasdaq-elnök bűnösnek vallotta magát és élete hátralévő részét valószínűleg börtönben tölti, viszont a pénznek nyoma veszett: Mindössze 700 millió dollár hollétét sikerült eddig felderíteni.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
MEDIA1  |  2024. április 26. 16:17
Az EP Kreml-barát üzenetek terjesztésével vádolja a Fideszt és az Orbán-kormányt, és azonnali intézk...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem