13 °C Budapest

Nézze meg, nem hamis-e a gyógyszere!

2009. március 17. 15:30

Elindult a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület új honlapja, a www.hamisgyogyszer.hu, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a hamis, kétes eredetű gyógyszerfogyasztás veszélyeire. Az oldal a Pfizer gyógyszergyár támogatásával jött lére, amely nemzetközileg is élen jár a hamis gyógyszerek elleni harcban. A honlapon az érdeklődők minden fontos információt megtalálhatnak a gyógyszerhamisításról, a hamis gyógyszerek veszélyeiről, illetve segítséget kapnak a veszélyes készítmények beazonosításához.

Becslések szerint a világon forgalomba kerülő orvosságok 6-10 százaléka hamisítvány. A gyűjtőnéven "hamis"-nak nevezett pirulák és szerek sokfélék lehetnek, de közös bennük, hogy hazudnak eredetükről és hatásaikról. A probléma elsősorban a fejlődő országokat érinti, de sajnos Európában is egyre több országot "fertőznek meg" a hamis gyógyszerek. Havonta körülbelül 10-15 millió hamis tablettát foglalnak le az Európai Unió határőrei. Fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, potencianövelő szerek, koleszterincsökkentők, malária elleni készítmények és rákgyógyszerek szerepelnek a listán. Nagy-Britanniában pedig már az államilag fenntartott egészségügyi intézményekbe is eljutottak a veszélyes készítmények. Ráadásul az Interpol egy, a közelmúltban közzétett jelentése szerint a hamis gyógyszerek eladásából származó bevételek olyan terrorista szervezetekhez folynak be, mint az Al-Kaida.

Magyarországon a legális kereskedelmi lánc zártságának köszönhetően nem található legális árusító helyen hamis gyógyszer, de a különböző internetes hirdetéseken, piacokon hozzáférhetők hamis gyógyszerek. Naponta lehet találkozni kéretlen internetes hirdetésekkel, gyógyszereket ajánló reklám e-mailekkel. Piacokon, vásárokban pedig könnyen belebotolhatunk pokrócról vagy pult alatt árult készítményekbe. A gyógyszerként feltüntetett készítmények illegális előállítása mellett gyakori, hogy a kukákból gyűjtik össze a kidobott orvosságot, vagy elhunyt személyek megmaradt gyógyszereit kínálják eladásra.

A hamis vagy bizonytalan eredetű gyógyszerek potenciálisan életveszélyesek, hiszen minőségük erősen megkérdőjelezhető, gyakran nem tartalmazzák a megfelelő hatóanyagot, vagy egészségkárosító mennyiségben tartalmaznak szennyező anyagokat, és az ígérttől eltérő hatóanyagokat.

A Hamisítás Elleni Nemzeti testület a honlap elindítása mellett orvosi rendelőkben elhelyezett szórólapokon, újsághirdetésekben és egészségügyi portálokon hívja fel a figyelmet a Magyarországon is egyre nagyobb problémát okozó hamis gyógyszerek fogyasztásának veszélyeire.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm