4 °C Budapest

Bill Gates pénzeli a brit tudósokat

2009. május 6. 16:02

Tudományokra, kétes kimenetelű, merész, nem hétköznapi kutatásokra forrást szerezni rendkívül nehéz, szinte lehetetlen, holott valójában csak az ilyen formabontó próbálkozások vezethetnek új felfedezésekre, legyen szó akár a HIV vírus ellenszeréről, vagy bármilyen más innovációról. Bill Gates azonban félretette az üzleti érdekeit, és több tucat ilyen projektet támogat alapítványán keresztül.

A Grand Challenges Explorations névre keresztelt díjban idén 81 projekt részesülhetett, melyekkel egyetemek, kutatóintézetek, non-profit szervezetek és magánvállalkozások pályáztak, a világ 17 országából, az összes kontinensről.

A díjazottak között három brit csapat is egyenként 100 ezer dollár (21 millió forint) támogatásban részesült, és további egy millió dollárt is kaphatnak, amennyiben kutatásuk sikeresnek bizonyul.

Az Exeter Egyetem mérnök csapata egy olyan elemmel működő, maroknyi szerkezet kifejlesztésére kapott pénzt, amely egy mágnes segítségével képes kimutatni a vérben a maláriát okozó parazitákat. Ez a találmány jelentősen felgyorsíthatja a malária diagnózisának felállítását, amely elengedhetetlen a gyógyításhoz.

A másik csapat a londoni Royal Holloway University-ről egy könyvtár felállítására kapott támogatást, ahol a HIV vírus összes mutációjáról információkat gyűjtenének össze, hogy miként képes az az immunrendszert olyan hatékonyan legyengíteni. Ha ez sikerül, úgy a tudósok közelebb kerülhetnek egy olyan vakcina kidolgozásához, ami a HIV virus lehető legtöbb variánsa ellen védelmet nyújt.

A harmadik nyertes projektet a Liverpool School of Tropical Medicine tudósai jegyzik, akik azt kutatják, hogyan lenne képes az emberi test az úgynevezett pneumococcus baktériumot úgy hordozni - amely többek között agyhártyagyulladást is okozhat - hogy közben immúnissá váljon az általa okozott megbetegedésekre. Ezzel azt remélik, hogy egy olyan inhalációs készítményt tudnak kifejleszteni, amely hatékony a tüdőgyulladás ellen.

Tachi Yamada, a Gates Alapítvány elnöke szerint ilyen, és ezekhez hasonló, nem megszokott megközelítésekre, kutatásokra van szüksége az emberiségnek, ha valóban eredményeket akarunk elérni. Tisztában vannak vele, hogy a támogatott projektek 90 százaléka akár be is dőlhet, és hogy a bürokratikus, több lépcsős előválogatási procedúra hiánya miatt akár szélhámosok is pályázhatnak, de még így is gyorsabban közel kerülhetünk a megoldáshoz, hiszen a előre kevesen tudják megállapítani az elsőre őrültnek tűnő kutatásokról, hogy melyik lesz közülük valóban újszerű, és hasznos.

A többi díjazott között szerepelt a New Jersey Állami Egyetem kutatása, ahol egy olyan paradicsom kifejlesztésén dolgoznak, amit ha megeszünk, egy vírusölő szer termelődik szervezetünkben. Az Észak Dakotai Egyetem azon dolgozhat, hogy a teheneket immúnissá tegyék a szúnyogok ellen, illetve a szúnyogok csípés után elpusztuljanak, vagy terméketlenné váljanak.

Szintén a maláriát okozó vírusok ellen küzdenek a Pennsylvania Egyetem kutatói, méghozzá úgy, hogy egy olyan gombafélét fejlesztenek ki, amitől a szúnyogok megfáznak, így romlik a szaglásuk, és így nem találják meg az embereket, akiknek a fertőzést átadhatnák.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?