7 °C Budapest

Bill Gates pénzeli a brit tudósokat

2009. május 6. 16:02

Tudományokra, kétes kimenetelű, merész, nem hétköznapi kutatásokra forrást szerezni rendkívül nehéz, szinte lehetetlen, holott valójában csak az ilyen formabontó próbálkozások vezethetnek új felfedezésekre, legyen szó akár a HIV vírus ellenszeréről, vagy bármilyen más innovációról. Bill Gates azonban félretette az üzleti érdekeit, és több tucat ilyen projektet támogat alapítványán keresztül.

A Grand Challenges Explorations névre keresztelt díjban idén 81 projekt részesülhetett, melyekkel egyetemek, kutatóintézetek, non-profit szervezetek és magánvállalkozások pályáztak, a világ 17 országából, az összes kontinensről.

A díjazottak között három brit csapat is egyenként 100 ezer dollár (21 millió forint) támogatásban részesült, és további egy millió dollárt is kaphatnak, amennyiben kutatásuk sikeresnek bizonyul.

Az Exeter Egyetem mérnök csapata egy olyan elemmel működő, maroknyi szerkezet kifejlesztésére kapott pénzt, amely egy mágnes segítségével képes kimutatni a vérben a maláriát okozó parazitákat. Ez a találmány jelentősen felgyorsíthatja a malária diagnózisának felállítását, amely elengedhetetlen a gyógyításhoz.

A másik csapat a londoni Royal Holloway University-ről egy könyvtár felállítására kapott támogatást, ahol a HIV vírus összes mutációjáról információkat gyűjtenének össze, hogy miként képes az az immunrendszert olyan hatékonyan legyengíteni. Ha ez sikerül, úgy a tudósok közelebb kerülhetnek egy olyan vakcina kidolgozásához, ami a HIV virus lehető legtöbb variánsa ellen védelmet nyújt.

A harmadik nyertes projektet a Liverpool School of Tropical Medicine tudósai jegyzik, akik azt kutatják, hogyan lenne képes az emberi test az úgynevezett pneumococcus baktériumot úgy hordozni - amely többek között agyhártyagyulladást is okozhat - hogy közben immúnissá váljon az általa okozott megbetegedésekre. Ezzel azt remélik, hogy egy olyan inhalációs készítményt tudnak kifejleszteni, amely hatékony a tüdőgyulladás ellen.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Tachi Yamada, a Gates Alapítvány elnöke szerint ilyen, és ezekhez hasonló, nem megszokott megközelítésekre, kutatásokra van szüksége az emberiségnek, ha valóban eredményeket akarunk elérni. Tisztában vannak vele, hogy a támogatott projektek 90 százaléka akár be is dőlhet, és hogy a bürokratikus, több lépcsős előválogatási procedúra hiánya miatt akár szélhámosok is pályázhatnak, de még így is gyorsabban közel kerülhetünk a megoldáshoz, hiszen a előre kevesen tudják megállapítani az elsőre őrültnek tűnő kutatásokról, hogy melyik lesz közülük valóban újszerű, és hasznos.

A többi díjazott között szerepelt a New Jersey Állami Egyetem kutatása, ahol egy olyan paradicsom kifejlesztésén dolgoznak, amit ha megeszünk, egy vírusölő szer termelődik szervezetünkben. Az Észak Dakotai Egyetem azon dolgozhat, hogy a teheneket immúnissá tegyék a szúnyogok ellen, illetve a szúnyogok csípés után elpusztuljanak, vagy terméketlenné váljanak.

Szintén a maláriát okozó vírusok ellen küzdenek a Pennsylvania Egyetem kutatói, méghozzá úgy, hogy egy olyan gombafélét fejlesztenek ki, amitől a szúnyogok megfáznak, így romlik a szaglásuk, és így nem találják meg az embereket, akiknek a fertőzést átadhatnák.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem