-1 °C Budapest

Bill Gates pénzeli a brit tudósokat

2009. május 6. 16:02

Tudományokra, kétes kimenetelű, merész, nem hétköznapi kutatásokra forrást szerezni rendkívül nehéz, szinte lehetetlen, holott valójában csak az ilyen formabontó próbálkozások vezethetnek új felfedezésekre, legyen szó akár a HIV vírus ellenszeréről, vagy bármilyen más innovációról. Bill Gates azonban félretette az üzleti érdekeit, és több tucat ilyen projektet támogat alapítványán keresztül.

A Grand Challenges Explorations névre keresztelt díjban idén 81 projekt részesülhetett, melyekkel egyetemek, kutatóintézetek, non-profit szervezetek és magánvállalkozások pályáztak, a világ 17 országából, az összes kontinensről.

A díjazottak között három brit csapat is egyenként 100 ezer dollár (21 millió forint) támogatásban részesült, és további egy millió dollárt is kaphatnak, amennyiben kutatásuk sikeresnek bizonyul.

Az Exeter Egyetem mérnök csapata egy olyan elemmel működő, maroknyi szerkezet kifejlesztésére kapott pénzt, amely egy mágnes segítségével képes kimutatni a vérben a maláriát okozó parazitákat. Ez a találmány jelentősen felgyorsíthatja a malária diagnózisának felállítását, amely elengedhetetlen a gyógyításhoz.

A másik csapat a londoni Royal Holloway University-ről egy könyvtár felállítására kapott támogatást, ahol a HIV vírus összes mutációjáról információkat gyűjtenének össze, hogy miként képes az az immunrendszert olyan hatékonyan legyengíteni. Ha ez sikerül, úgy a tudósok közelebb kerülhetnek egy olyan vakcina kidolgozásához, ami a HIV virus lehető legtöbb variánsa ellen védelmet nyújt.

A harmadik nyertes projektet a Liverpool School of Tropical Medicine tudósai jegyzik, akik azt kutatják, hogyan lenne képes az emberi test az úgynevezett pneumococcus baktériumot úgy hordozni - amely többek között agyhártyagyulladást is okozhat - hogy közben immúnissá váljon az általa okozott megbetegedésekre. Ezzel azt remélik, hogy egy olyan inhalációs készítményt tudnak kifejleszteni, amely hatékony a tüdőgyulladás ellen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Tachi Yamada, a Gates Alapítvány elnöke szerint ilyen, és ezekhez hasonló, nem megszokott megközelítésekre, kutatásokra van szüksége az emberiségnek, ha valóban eredményeket akarunk elérni. Tisztában vannak vele, hogy a támogatott projektek 90 százaléka akár be is dőlhet, és hogy a bürokratikus, több lépcsős előválogatási procedúra hiánya miatt akár szélhámosok is pályázhatnak, de még így is gyorsabban közel kerülhetünk a megoldáshoz, hiszen a előre kevesen tudják megállapítani az elsőre őrültnek tűnő kutatásokról, hogy melyik lesz közülük valóban újszerű, és hasznos.

A többi díjazott között szerepelt a New Jersey Állami Egyetem kutatása, ahol egy olyan paradicsom kifejlesztésén dolgoznak, amit ha megeszünk, egy vírusölő szer termelődik szervezetünkben. Az Észak Dakotai Egyetem azon dolgozhat, hogy a teheneket immúnissá tegyék a szúnyogok ellen, illetve a szúnyogok csípés után elpusztuljanak, vagy terméketlenné váljanak.

Szintén a maláriát okozó vírusok ellen küzdenek a Pennsylvania Egyetem kutatói, méghozzá úgy, hogy egy olyan gombafélét fejlesztenek ki, amitől a szúnyogok megfáznak, így romlik a szaglásuk, és így nem találják meg az embereket, akiknek a fertőzést átadhatnák.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 9. szombat
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm