Járvány és válság: rettegj vagy védekezz?

2009. április 28. 05:40

Már több mint 100 halálos áldozatot követelt a sertésinfluenza Mexikóban, miközben a világ több pontján találtak ilyen típusú megbetegedéseket. Féljünk, vagy ne féljünk, és mit tehetünk?

Mexikóban április 17-23. között több mint 850 tüdőgyulladással járó influentaszerű megbetegedést regisztráltak, közülük már száznál is többen haltak meg. A betegség az országban főleg három területet (Mexico City, Baja California és San Luis Potosi) érintett. Ezzel párhuzamosan az Amerikai Egyesült Államokban is megbetegedéseket derítettek fel, a betegek vizsgálati mintájában egy új influenza A-vírust azonosítottak.

Az amerikai és a mexikói egészségügyi hatóságok megerősítették az influenza figyelőszolgálatot és megkezdték az esetek aktív felderítését. Mexico City-ben felfüggesztették az iskolák és egyetemek működését, és javasolták a nagy tömegek részvételével zajló események elhalasztását.

A vírus közben megérkezett Európába is: több EU- tagállamban, például Spanyolországban, Olaszországban is észleltek gyanús eseteket.

Mit tesznek a magyar hatóságok?

Magyarországon nincs sertésinfluenza-gyanús megbetegedés, de a hatóságok felkészültek a védekezésre. A Ferihegyi repülőtéren megerősítik a védelmet: az egészségügyi szolgálatot kiemelten tájékoztatják, angol- magyar-német nyelvű figyelemfelhívó plakátokat helyeznek ki. Megerősítik az influenza figyelő szolgálatot, és a lakosság számára járványügyi zöld számot biztosítanak: 06 80 204-217. A legfrissebb információkról a www.eum.hu és a www.antsz.hu honlapokon tájékozódhatunk (tapasztalataink szerint ez utóbbi azonban nem a legjobban működik).

Hogy védekezhetünk, és mindez mennyibe kerül?

A hatóságok egyelőre nyugalomra intenek: Magyarországon nincs ok pánikra, a helyzet egyelőre nem igényel nagyobb odafigyelést, mint az influenzaszezonban.  Sertésinfluenza: mennyiből élheted túl a halálos vírust?

Szakemberek szerint segíthet, ha orr-száj maszkot viselünk, kerüljük a kézfogást és a puszit, nem használunk másokkal egy tányért, evőeszközt, poharat.

Azt is javasolják, hogy gyakrabban szellőztessük a lakást, a munkahelyeket, és tisztán kell tartani a gyakran érintett tárgyakat, mint például a telefonkészülék.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szövetből készült orr-és szájmaszkok ára 600-700 forint között van, a papír szájmaszkok ennek nagyjából a felébe kerülnek.

Mossunk kezet gyakran! Már ötszáz forint alatt is találhatunk megfelelő fertőtlenítő szereket, de a normál szappanok használatát is tegyük gyakoribbá.

A most felfedezett betegség a hírek szerint reagál a Tamiflu nevű antivirális szerre. A Tamiflu csak receptre kapható, 10 kapszula ára 5300 és 6000 forint között mozog. Ugyanez a termék granulátum formájában 5300 és 6100 forint közötti áron szerezhető be.

Felkészíthetjük szervezetünket egy esetleges járványra a nagyobb vitaminbevétellel: a drogérialáncokban már 300 forint alatt is kaphatunk multivitamin- pezsgőtablettákat, a márkásabb termékek 600 forintnál kezdődnek. Ugyanúgy javasolt a C-vitamin bevitel növelése is.

A 2008-2009-es szezonális influenza védőoltásban részesültek szervezete nagy valószínűséggel védettebb az új fertőzéssel szemben, mert a védőoltás tartalmazza az A(H1N1) vírus elleni oltóanyagot.

Az EU egészségügyi biztosa. Andrulla Vasziliu hétfőn arra kérte az európaiakat, hogy mennyiben módjuk van rá, halasszák el az Egyesült Államokba, illetve Mexikóba tervezett utazásukat.

Ugyanakkor az általunk megkérdezett utazási irodáknál nem jeleztek visszamondásokat: A magyarok járványban is utaznak: Mexikótól sem félünk

A Vista Utazási Irodák Kft. ezt azzal indokolta, hogy nem szerepelnek az úticélok között a sűrűn lakott nagyvárosok, a magyar utazók sokkal inkább a tengerparti üdülőövezeteket kedvelik. A TUI Magyarország Kft. adatai szerint mivel gyakorlatilag véget ért a szezon, már csak 1-1 foglalás van érvényben. A mexikói partnerek folyamatosan adnak tájékoztatást a közegészségügyi helyzetről, de az a tapasztalat, hogy a magyar utazók lassan teljesen immúnissá válnak az esetleges veszélyhelyzetekre.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?