2 °C Budapest

Járvány és válság: rettegj vagy védekezz?

2009. április 28. 05:40

Már több mint 100 halálos áldozatot követelt a sertésinfluenza Mexikóban, miközben a világ több pontján találtak ilyen típusú megbetegedéseket. Féljünk, vagy ne féljünk, és mit tehetünk?

Mexikóban április 17-23. között több mint 850 tüdőgyulladással járó influentaszerű megbetegedést regisztráltak, közülük már száznál is többen haltak meg. A betegség az országban főleg három területet (Mexico City, Baja California és San Luis Potosi) érintett. Ezzel párhuzamosan az Amerikai Egyesült Államokban is megbetegedéseket derítettek fel, a betegek vizsgálati mintájában egy új influenza A-vírust azonosítottak.

Az amerikai és a mexikói egészségügyi hatóságok megerősítették az influenza figyelőszolgálatot és megkezdték az esetek aktív felderítését. Mexico City-ben felfüggesztették az iskolák és egyetemek működését, és javasolták a nagy tömegek részvételével zajló események elhalasztását.

A vírus közben megérkezett Európába is: több EU- tagállamban, például Spanyolországban, Olaszországban is észleltek gyanús eseteket.

Mit tesznek a magyar hatóságok?

Magyarországon nincs sertésinfluenza-gyanús megbetegedés, de a hatóságok felkészültek a védekezésre. A Ferihegyi repülőtéren megerősítik a védelmet: az egészségügyi szolgálatot kiemelten tájékoztatják, angol- magyar-német nyelvű figyelemfelhívó plakátokat helyeznek ki. Megerősítik az influenza figyelő szolgálatot, és a lakosság számára járványügyi zöld számot biztosítanak: 06 80 204-217. A legfrissebb információkról a www.eum.hu és a www.antsz.hu honlapokon tájékozódhatunk (tapasztalataink szerint ez utóbbi azonban nem a legjobban működik).

Hogy védekezhetünk, és mindez mennyibe kerül?

A hatóságok egyelőre nyugalomra intenek: Magyarországon nincs ok pánikra, a helyzet egyelőre nem igényel nagyobb odafigyelést, mint az influenzaszezonban.  Sertésinfluenza: mennyiből élheted túl a halálos vírust?

Szakemberek szerint segíthet, ha orr-száj maszkot viselünk, kerüljük a kézfogást és a puszit, nem használunk másokkal egy tányért, evőeszközt, poharat.

Azt is javasolják, hogy gyakrabban szellőztessük a lakást, a munkahelyeket, és tisztán kell tartani a gyakran érintett tárgyakat, mint például a telefonkészülék.

A szövetből készült orr-és szájmaszkok ára 600-700 forint között van, a papír szájmaszkok ennek nagyjából a felébe kerülnek.

Mossunk kezet gyakran! Már ötszáz forint alatt is találhatunk megfelelő fertőtlenítő szereket, de a normál szappanok használatát is tegyük gyakoribbá.

A most felfedezett betegség a hírek szerint reagál a Tamiflu nevű antivirális szerre. A Tamiflu csak receptre kapható, 10 kapszula ára 5300 és 6000 forint között mozog. Ugyanez a termék granulátum formájában 5300 és 6100 forint közötti áron szerezhető be.

Felkészíthetjük szervezetünket egy esetleges járványra a nagyobb vitaminbevétellel: a drogérialáncokban már 300 forint alatt is kaphatunk multivitamin- pezsgőtablettákat, a márkásabb termékek 600 forintnál kezdődnek. Ugyanúgy javasolt a C-vitamin bevitel növelése is.

A 2008-2009-es szezonális influenza védőoltásban részesültek szervezete nagy valószínűséggel védettebb az új fertőzéssel szemben, mert a védőoltás tartalmazza az A(H1N1) vírus elleni oltóanyagot.

Az EU egészségügyi biztosa. Andrulla Vasziliu hétfőn arra kérte az európaiakat, hogy mennyiben módjuk van rá, halasszák el az Egyesült Államokba, illetve Mexikóba tervezett utazásukat.

Ugyanakkor az általunk megkérdezett utazási irodáknál nem jeleztek visszamondásokat: A magyarok járványban is utaznak: Mexikótól sem félünk

A Vista Utazási Irodák Kft. ezt azzal indokolta, hogy nem szerepelnek az úticélok között a sűrűn lakott nagyvárosok, a magyar utazók sokkal inkább a tengerparti üdülőövezeteket kedvelik. A TUI Magyarország Kft. adatai szerint mivel gyakorlatilag véget ért a szezon, már csak 1-1 foglalás van érvényben. A mexikói partnerek folyamatosan adnak tájékoztatást a közegészségügyi helyzetről, de az a tapasztalat, hogy a magyar utazók lassan teljesen immúnissá válnak az esetleges veszélyhelyzetekre.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?