24 °C Budapest

Sertésinfluenza: mennyiből élheted túl a halálos vírust?

2009. április 27. 13:00

Itt az újabb világjárvány: szakemberek szerint nincs ok aggodalomra, azonban sohasem árt előre felkészülni. A Pénzcentrum utánajárt, mik a legfontosabb védekezési technikák, és mennyibe kerülnek.

A sertésinfluenza járvány első eseteit Mexikóból jelentették (itt már 100 feletti a halálos áldozatok száma), utána viszonylag hamar regisztráltak megbetegedéseket Ázsiából és az Egyesült Államokból is. Európába két héttel az első fertőzés után érkezett meg a vírus.

A legfontosabb tünetei a 38 fok feletti láz, köhögés, fejfájás, ízületi fájdalom, orrdugulás, általános levertség.

Az országos tiszti főorvos szerint hazánkban nincs járvány. Falus Ferenc azonban arra kér mindenkit, aki Mexikóból tér vissza, hogy ha bármilyen, betegségre utaló tünetet tapasztal, rögtön forduljon orvoshoz.


Védekezési javaslatok


A szakemberek szerint orr-száj maszkot kell viselni, kerülni kell a kézfogást és a puszit, nem szabad másokkal egy tányért, evőeszközt, poharat használni.

Az általunk talált szaküzletekben a szövetből készült orr-és szájmaszkok ára 600-700 forint között van- attól függően, hogy gumis vagy megkötős (az utóbbi drágább). A papír szájmaszkok ennek nagyjából a felébe kerülnek -itt az ár attól függ, hogy egy-, vagy kétrétegű a termék.

Egy pár gumikesztyűt már 150 forintért beszerezhetünk a drogériákban, aki esetleg szebbre vágyik, az a gyógyszertárak és a gyógyászati segédeszköz-boltok kínálatában már 500 forint körül találhat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Azt is javasolják, hogy gyakrabban szellőztessük a lakást, a munkahelyeket, és tisztán kell tartani a gyakran érintett tárgyakat, mint például a telefonkészülék, vagy a billentyűzet (ez úgy is megoldható, hogy alkoholos, vagy fertőtlenítőszerrel átitatott vattával végitöröljük őket).


Mossunk kezet gyakran! Már ötszáz forint alatt is találhatunk megfelelő fertőtlenítő szereket, és nagyjából ennyibe kerülnek a víz használatát sem igénylő fertőtlenítők is.

A most felfedezett betegség a hírek szerint reagál a Tamiflu nevű antivirális szerre. A Tamiflu csak receptre kapható, 10 kapszula ára 5300 és 6000 forint között mozog. Ugyanez a termék granulátum formájában 5300 és 6100 forint közötti áron szerezhető be.

Ugyanúgy, mint más influenzák esetében, az esetleges megbetegedésre most is felkészíthetjük szervezetünket a nagyobb vitaminbevétellel: a drogérialáncokban már 300 forint alatt is kaphatunk multivitamin- pezsgőtablettákat, a márkásabb termékek 600 forintnál kezdődnek. Ugyanúgy javasolt a C-vitamin bevitel növelése is: pezsgőtablettáknál az ár a fentiekhez hasonló, a hagyományos, nagy dózisú filmtablettás termékekért és a C-vitamin kapszulákért már mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk: a szaküzletekben ezer forint körüli árakkal is találkoztunk.

NEKED AJÁNLJUK
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem