Sertésinfluenza: mennyiből élheted túl a halálos vírust?

2009. április 27. 13:00

Itt az újabb világjárvány: szakemberek szerint nincs ok aggodalomra, azonban sohasem árt előre felkészülni. A Pénzcentrum utánajárt, mik a legfontosabb védekezési technikák, és mennyibe kerülnek.

A sertésinfluenza járvány első eseteit Mexikóból jelentették (itt már 100 feletti a halálos áldozatok száma), utána viszonylag hamar regisztráltak megbetegedéseket Ázsiából és az Egyesült Államokból is. Európába két héttel az első fertőzés után érkezett meg a vírus.

A legfontosabb tünetei a 38 fok feletti láz, köhögés, fejfájás, ízületi fájdalom, orrdugulás, általános levertség.

Az országos tiszti főorvos szerint hazánkban nincs járvány. Falus Ferenc azonban arra kér mindenkit, aki Mexikóból tér vissza, hogy ha bármilyen, betegségre utaló tünetet tapasztal, rögtön forduljon orvoshoz.


Védekezési javaslatok


A szakemberek szerint orr-száj maszkot kell viselni, kerülni kell a kézfogást és a puszit, nem szabad másokkal egy tányért, evőeszközt, poharat használni.

Az általunk talált szaküzletekben a szövetből készült orr-és szájmaszkok ára 600-700 forint között van- attól függően, hogy gumis vagy megkötős (az utóbbi drágább). A papír szájmaszkok ennek nagyjából a felébe kerülnek -itt az ár attól függ, hogy egy-, vagy kétrétegű a termék.

Egy pár gumikesztyűt már 150 forintért beszerezhetünk a drogériákban, aki esetleg szebbre vágyik, az a gyógyszertárak és a gyógyászati segédeszköz-boltok kínálatában már 500 forint körül találhat.

Azt is javasolják, hogy gyakrabban szellőztessük a lakást, a munkahelyeket, és tisztán kell tartani a gyakran érintett tárgyakat, mint például a telefonkészülék, vagy a billentyűzet (ez úgy is megoldható, hogy alkoholos, vagy fertőtlenítőszerrel átitatott vattával végitöröljük őket).


Mossunk kezet gyakran! Már ötszáz forint alatt is találhatunk megfelelő fertőtlenítő szereket, és nagyjából ennyibe kerülnek a víz használatát sem igénylő fertőtlenítők is.

A most felfedezett betegség a hírek szerint reagál a Tamiflu nevű antivirális szerre. A Tamiflu csak receptre kapható, 10 kapszula ára 5300 és 6000 forint között mozog. Ugyanez a termék granulátum formájában 5300 és 6100 forint közötti áron szerezhető be.

Ugyanúgy, mint más influenzák esetében, az esetleges megbetegedésre most is felkészíthetjük szervezetünket a nagyobb vitaminbevétellel: a drogérialáncokban már 300 forint alatt is kaphatunk multivitamin- pezsgőtablettákat, a márkásabb termékek 600 forintnál kezdődnek. Ugyanúgy javasolt a C-vitamin bevitel növelése is: pezsgőtablettáknál az ár a fentiekhez hasonló, a hagyományos, nagy dózisú filmtablettás termékekért és a C-vitamin kapszulákért már mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk: a szaküzletekben ezer forint körüli árakkal is találkoztunk.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?