7 °C Budapest

Az évszázad találmánya: a gyerek lábával együtt növő cipő

2009. április 15. 05:38

Német tudósok olyan cipőt készítettek, amely a gyerekek lábával együtt nő. A lábbeli a tervek szerint még idén a boltokba kerül, fogyasztói ára 20 ezer forint körül lehet.

A kutatók 10 ezer kisgyerek lábát és mozgását vizsgálták: céljuk elsődlegesen az volt, hogy megszüntessék a túl nagy vagy túl kicsi lábbelik okozta fejlődési rendellenességeket.

A Potsdami Egyetem szakértői szerint 10-ből 7 gyermek cipője túl nagy, ezért komoly mozgásszervi problémák alakulhatnak ki náluk. A szülők ugyanakkor gyakran vásárolnak nagyobb cipőket, mondván, majd belenő a gyerek.

A tudósok ezért összefogtak a német Ricosta cipőgyártó céggel, és speciális lábbelit fejlesztettek ki. A cipőhöz több, különböző méretű betét tartozik, amelyek a láb növekedésével cserélhetők -a cipő "teste" azonban úgy van kialakítva, hogy akár több évig is állandó maradhat.

A tervek szerint a különleges lábbeli még idén piacra kerülhet, az ára a hírek szerint 70 és 80 euró (20 és 23 ezer forint) között lehet.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?