22 °C Budapest

Gyorsabb lehet az adósságbehajtás

2009. május 5. 15:32

Napokon belül dönt a Parlament a fizetési meghagyások ügyintézéséről, mely szerint hamarosan a bíróságtól a közjegyzőkhöz kerül ez az adósságbehajtást gyorsító eljárás. Ezzel jelentősen rövidülhet a tartozások behajtása, így gyorsabban juthatnak a pénzükhöz az emberek. Dr. Gatter László a Fővárosi Bíróság elnöke üdvözli a törvénymódosítást.

Az eddig szabályok szerint a bíróságtól lehetett fizetési meghagyás kibocsátását kérni. Ebben az eljárásban a bíróság nem vizsgálja érdemben a tartozás fennállását csak egy jogerős fizetési meghagyás felszólítást küld az adós részére. Ha az adós a tartozás fennállását nem vitatja ez az eljárás ugyanolyan hatályal bír, mint a bírósági ítélet, vagyis végrehajtást is lehet kérni.

A változással mindenki jól jár, de a legnagyobb nyertes az eddig sokszor hoppon maradó hitelező lehet. Az új rendszer bevezetésével várhatólag ugrásszerűen meg fog nőni a fizetési meghagyás ügyek száma, annak köszönhetően, hogy ez eddig megszokott 6-8 hónapos eljárás mindössze 15 naposra csökkenne.

A fizetési meghagyás nemcsak gyors,de költségtakarékos követelésbehajtási lehetőség. Ez az eljárás olcsóbb mint a per, az illeték a tartozás mértékének 3 százaláéka. Ha az adós ellentmond - tapasztalatok szerint az esetek felében - , akár mert a tartozást vitatja, akár mert húzni akarja az időt, csak akkor következik a peres eljárás. A korábbi gyakorlatban leginkább a hosszadalmas eljárás tartott vissza sokakat annak megindításától, ezért várható, hogy az új rendszer hatására többen élnek majd ezzel a lehetőséggel.

A Fővárosi Bíróságon az elmúlt évben mintegy kétszázezer olyan ügy érkezett, amelyet bírósági titkárok, ügyintézők és hozzájuk kapcsolódó nem jogi munkakörben dolgozó munkatársak kezeltek Ez jelentősen lasította az ügymenetet, így a követelésbehajtás folyamatát is.

"Parlamenti döntés előtt áll a fizetési meghagyások bírósági ügyszakból való kivétele és a közjegyzőkhöz való áttétele. Én messzemenően támogatom ezt a törvénymódosítási rendelkezést. Leginkább azért, mert állandóan küzdünk azzal, hogy elég embert tudjunk átcsoportosítani erre a feladatkörre. Nagyon örülnénk tehát, hogyha ez tőlünk a közjegyzőkhöz kerülne. Meggyőződésem, hogy ettől az egész ügyintézés, nyilvántartás naprakésszé fog válni, és a bírósági szervezet is csak nyerhet, hisz ez a fajta ügyintézés elvonja az energiákat a klasszikus bírósági feladatoktól." - nyilatkozta dr. Gatter László a törvénytervezettel kapcsolatban.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05