22 °C Budapest

Gyorsabb lehet az adósságbehajtás

2009. május 5. 15:32

Napokon belül dönt a Parlament a fizetési meghagyások ügyintézéséről, mely szerint hamarosan a bíróságtól a közjegyzőkhöz kerül ez az adósságbehajtást gyorsító eljárás. Ezzel jelentősen rövidülhet a tartozások behajtása, így gyorsabban juthatnak a pénzükhöz az emberek. Dr. Gatter László a Fővárosi Bíróság elnöke üdvözli a törvénymódosítást.

Az eddig szabályok szerint a bíróságtól lehetett fizetési meghagyás kibocsátását kérni. Ebben az eljárásban a bíróság nem vizsgálja érdemben a tartozás fennállását csak egy jogerős fizetési meghagyás felszólítást küld az adós részére. Ha az adós a tartozás fennállását nem vitatja ez az eljárás ugyanolyan hatályal bír, mint a bírósági ítélet, vagyis végrehajtást is lehet kérni.

A változással mindenki jól jár, de a legnagyobb nyertes az eddig sokszor hoppon maradó hitelező lehet. Az új rendszer bevezetésével várhatólag ugrásszerűen meg fog nőni a fizetési meghagyás ügyek száma, annak köszönhetően, hogy ez eddig megszokott 6-8 hónapos eljárás mindössze 15 naposra csökkenne.

A fizetési meghagyás nemcsak gyors,de költségtakarékos követelésbehajtási lehetőség. Ez az eljárás olcsóbb mint a per, az illeték a tartozás mértékének 3 százaláéka. Ha az adós ellentmond - tapasztalatok szerint az esetek felében - , akár mert a tartozást vitatja, akár mert húzni akarja az időt, csak akkor következik a peres eljárás. A korábbi gyakorlatban leginkább a hosszadalmas eljárás tartott vissza sokakat annak megindításától, ezért várható, hogy az új rendszer hatására többen élnek majd ezzel a lehetőséggel.

A Fővárosi Bíróságon az elmúlt évben mintegy kétszázezer olyan ügy érkezett, amelyet bírósági titkárok, ügyintézők és hozzájuk kapcsolódó nem jogi munkakörben dolgozó munkatársak kezeltek Ez jelentősen lasította az ügymenetet, így a követelésbehajtás folyamatát is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"Parlamenti döntés előtt áll a fizetési meghagyások bírósági ügyszakból való kivétele és a közjegyzőkhöz való áttétele. Én messzemenően támogatom ezt a törvénymódosítási rendelkezést. Leginkább azért, mert állandóan küzdünk azzal, hogy elég embert tudjunk átcsoportosítani erre a feladatkörre. Nagyon örülnénk tehát, hogyha ez tőlünk a közjegyzőkhöz kerülne. Meggyőződésem, hogy ettől az egész ügyintézés, nyilvántartás naprakésszé fog válni, és a bírósági szervezet is csak nyerhet, hisz ez a fajta ügyintézés elvonja az energiákat a klasszikus bírósági feladatoktól." - nyilatkozta dr. Gatter László a törvénytervezettel kapcsolatban.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm