Aki nincs rajta a feketelistán, még nem biztos, hogy fehér

2009. március 18. 13:15

Attól még, hogy egy vállalkozás nem halmozott fel köztartozást, egyáltalán nem biztos, hogy jó üzleti partner − derül ki egy tesztből. Az informatikai disztribútorok megvizsgálták, vajon a nekik nem fizető ügyfelek közül hányan akadnak fenn az állami eljárásokat, köztartozásokat nyilvántartó feketelistán. A Direktinfo monitoring rendszere szerint az eredmény: 284-ből mindössze három.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A tartozások kiegyenlítése terén az állam érdekérvényesítő képessége még mindig messze meghaladja a magánszféráét. Az informatikai disztribútorok által nyilvántartott, jelenleg 284 nem fizető ügyfél közül ugyanis csupán három akadt, amelyik "állami szempontból" is megbízhatatlannak bizonyult − hívja fel a figyelmet Csatlós Csilla, a nyilvántartást vezető Direktinfo Kft. ügyvezetője.

Az informatikai disztribútor ágazat közelmúltbeli összefogása − melynek célja a lejárt tartozású, nem fizető ügyfelek közös kiszűrése − eredményezett egy folyamatosan frissülő listát, melyen most 284, lejárt tartozású cég neve szerepel. Ezen cégek összes tartozása több mint fél milliárd forint. Ugyanakkor közülük mindössze két cég került felszámolás alá és egy ellen indult APEH végrehajtás. Csatlós Csilla leszögezi, az, hogy valaki teljesíti köztartozásait, még messze nem jelenti, hogy partnereit, beszállítóit is kifizeti. Megkockáztatom − teszi hozzá a szakértő −, szándékosan csalni is akkor lehet, ha a céggel látszólag minden rendben van.

Az összefüggés fordítva szinte biztosan igaz, tehát aki már az államnak is tartozik, az partnereinek sem fizet majd, de az, hogy egy cég az APEH előtt tiszta, önmagában semmit sem mond várható üzleti magatartásáról. Az állami ellenőrzés kizárólag a köztartozások beérkezését biztosítja, szempontjai is különböznek. Az üzleti követelések, kintlévőségek behajtására jelenleg kínált állami-jogi eszközök gyakorlatilag hatástalanok. A megoldást tehát nem ebben kell keresni. A helyzetet, a megbízhatatlan jelenlegi és leendő partnerek kiszűrését csak a vállalkozások ágazati összefogásával, gyors és érdemi információcserével lehet biztosítani − hangoztatja a szakértő.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06