5 °C Budapest

Végre fellép az EU a körbetartozások ellen?

Pénzcentrum
2009. április 9. 09:15

Az Európai Bizottság a készülő kisvállalkozói intézkedéscsomag keretében változtatásokat kezdeményezett a késedelmes fizetésekre vonatkozó irányelvekben, és érdemi szigorítást, büntetést sürget. A javaslatokat még a miniszteri tanácsnak és a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Günter Verheugen iparpolitikáért felelős biztos szerint 1900 milliárd eurót tesz ki a határidőn túl kifizetett számlák összege, ebből 1200 milliárd az állami pénz, a közbeszerzések kifizetésének késői teljesítése. Idézett egy svájci felmérést, amely szerint, ha negyven napnál később kapják meg kisebb vállalkozások a jussukat, akkor hetven százalékban becsukhatják a boltot.

A vállalkozások fejlődését jelentősen visszavetik a késedelmes fizetések, és még egyébként életképes vállalatokat is a csőd szélére sodorhatnak, főként, ha kis- és középvállalkozásokról van szó. Sajnos elmondható, hogy a hatóságok fizetési kultúrája mind a mai napig sok kívánnivalót hagy maga után - hangoztatta a biztos. Hozzátette: megengedhetetlen, hogy a hatóságok késve fizetnek.

Az új javaslat erőt adhat a gazdasági válság leküzdéséhez is. Verheugen a jó példák közé sorolta Portugáliát, ahol a pénzszűke okozta válság időszakában az állam azonnal fizet, míg Nagy-Britanniában tíz napra csökkentették a határidőt.

Az előterjesztésnek három főbb pontja van. Először is, a számla beérkezte után a hatóságoknak harminc napon belül ki kell egyenlíteniük a számlát, ha nem teszik kamatot fizetnek, megtérítik a behajtási költségeket és az esedékes összeg öt százalékáig kártérítést is lerónak. Másodszor, a vállalkozók között a szerződéskötési szabadságot tiszteletben tartanák, de késedelem esetén a cégek egymástól is követelhetik a kamatot és a behajtási költséget. Harmadszor, a nagymértékben tisztességtelen szerződésekre vonatkozó szabályokat is szigorítják.

A javaslatokat még a kormányok álláspontját képviselő Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, de Verheugen szerint erre jó esély mutatkozik a jövő év elején. A tagországoknak át kell ültetniük jogrendjükbe az új irányelvet, s annak megfelelően kell eljárniuk.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?