8 °C Budapest

Végre fellép az EU a körbetartozások ellen?

Pénzcentrum
2009. április 9. 09:15

Az Európai Bizottság a készülő kisvállalkozói intézkedéscsomag keretében változtatásokat kezdeményezett a késedelmes fizetésekre vonatkozó irányelvekben, és érdemi szigorítást, büntetést sürget. A javaslatokat még a miniszteri tanácsnak és a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Günter Verheugen iparpolitikáért felelős biztos szerint 1900 milliárd eurót tesz ki a határidőn túl kifizetett számlák összege, ebből 1200 milliárd az állami pénz, a közbeszerzések kifizetésének késői teljesítése. Idézett egy svájci felmérést, amely szerint, ha negyven napnál később kapják meg kisebb vállalkozások a jussukat, akkor hetven százalékban becsukhatják a boltot.

A vállalkozások fejlődését jelentősen visszavetik a késedelmes fizetések, és még egyébként életképes vállalatokat is a csőd szélére sodorhatnak, főként, ha kis- és középvállalkozásokról van szó. Sajnos elmondható, hogy a hatóságok fizetési kultúrája mind a mai napig sok kívánnivalót hagy maga után - hangoztatta a biztos. Hozzátette: megengedhetetlen, hogy a hatóságok késve fizetnek.

Az új javaslat erőt adhat a gazdasági válság leküzdéséhez is. Verheugen a jó példák közé sorolta Portugáliát, ahol a pénzszűke okozta válság időszakában az állam azonnal fizet, míg Nagy-Britanniában tíz napra csökkentették a határidőt.

Az előterjesztésnek három főbb pontja van. Először is, a számla beérkezte után a hatóságoknak harminc napon belül ki kell egyenlíteniük a számlát, ha nem teszik kamatot fizetnek, megtérítik a behajtási költségeket és az esedékes összeg öt százalékáig kártérítést is lerónak. Másodszor, a vállalkozók között a szerződéskötési szabadságot tiszteletben tartanák, de késedelem esetén a cégek egymástól is követelhetik a kamatot és a behajtási költséget. Harmadszor, a nagymértékben tisztességtelen szerződésekre vonatkozó szabályokat is szigorítják.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A javaslatokat még a kormányok álláspontját képviselő Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, de Verheugen szerint erre jó esély mutatkozik a jövő év elején. A tagországoknak át kell ültetniük jogrendjükbe az új irányelvet, s annak megfelelően kell eljárniuk.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm