Végre fellép az EU a körbetartozások ellen?

Pénzcentrum
2009. április 9. 09:15

Az Európai Bizottság a készülő kisvállalkozói intézkedéscsomag keretében változtatásokat kezdeményezett a késedelmes fizetésekre vonatkozó irányelvekben, és érdemi szigorítást, büntetést sürget. A javaslatokat még a miniszteri tanácsnak és a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Günter Verheugen iparpolitikáért felelős biztos szerint 1900 milliárd eurót tesz ki a határidőn túl kifizetett számlák összege, ebből 1200 milliárd az állami pénz, a közbeszerzések kifizetésének késői teljesítése. Idézett egy svájci felmérést, amely szerint, ha negyven napnál később kapják meg kisebb vállalkozások a jussukat, akkor hetven százalékban becsukhatják a boltot.

A vállalkozások fejlődését jelentősen visszavetik a késedelmes fizetések, és még egyébként életképes vállalatokat is a csőd szélére sodorhatnak, főként, ha kis- és középvállalkozásokról van szó. Sajnos elmondható, hogy a hatóságok fizetési kultúrája mind a mai napig sok kívánnivalót hagy maga után - hangoztatta a biztos. Hozzátette: megengedhetetlen, hogy a hatóságok késve fizetnek.

Az új javaslat erőt adhat a gazdasági válság leküzdéséhez is. Verheugen a jó példák közé sorolta Portugáliát, ahol a pénzszűke okozta válság időszakában az állam azonnal fizet, míg Nagy-Britanniában tíz napra csökkentették a határidőt.

Az előterjesztésnek három főbb pontja van. Először is, a számla beérkezte után a hatóságoknak harminc napon belül ki kell egyenlíteniük a számlát, ha nem teszik kamatot fizetnek, megtérítik a behajtási költségeket és az esedékes összeg öt százalékáig kártérítést is lerónak. Másodszor, a vállalkozók között a szerződéskötési szabadságot tiszteletben tartanák, de késedelem esetén a cégek egymástól is követelhetik a kamatot és a behajtási költséget. Harmadszor, a nagymértékben tisztességtelen szerződésekre vonatkozó szabályokat is szigorítják.

A javaslatokat még a kormányok álláspontját képviselő Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, de Verheugen szerint erre jó esély mutatkozik a jövő év elején. A tagországoknak át kell ültetniük jogrendjükbe az új irányelvet, s annak megfelelően kell eljárniuk.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?