16 °C Budapest

Fokról fokra: háromlépcsős magáncsőd

2009. május 4. 09:17

Az ősszel fogadhatja el a Parlament a magáncsőd intézményéről szóló törvényt. Az új jogintézmény előnyös lehet a hitelezőknek, hiszen megtérülhetnek a gyakorlatilag behajthatatlan követeléseik is, az adós előtt pedig megnyílna az újrakezdés lehetősége.

A nehéz helyzetbe került személy a bíróságtól kérhetné a csődvédelmet, ha előreláthatólag hat hónapig nem képes tartozásainak kiegyenlítésére. Az eljárásra érdemesnek a bíróság nyolcvannapos fizetési haladékot adna, amely alatt egyezséget köthet a hitelezőkkel. A magáncsőd folyamata három szakaszból áll a tervek szerint.

Az egyezségkötési eljárásban az adósnak elfogadható adósságrendezési tervet kell készítenie. Ha nem jutnak közös nevezőre, akkor egy gyors végrehajtási procedúra tenne pontot az ügy végére. Ebben a szakaszban a vagyonfelügyelő arányosan szétosztaná a hitelezők között a rendelkezésre álló adósi vagyont.

A még fennmaradó tartozásokra az érintett tartós törlesztési eljárást kérhet majd, úgy, hogy átruházza a csődvagyonba tartozó vagyona és jövedelme feletti rendelkezési jogot a vagyonfelügyelőre, aki az ő nevében fizeti a részleteket a hitelezőknek. A tartós törlesztés ideje öt év. Ha az adós maradéktalanul teljesít, úgy a határidő lejártával a bíróság mentesítheti az esetleges további tartozások alól.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05