24 °C Budapest

Fokról fokra: háromlépcsős magáncsőd

2009. május 4. 09:17

Az ősszel fogadhatja el a Parlament a magáncsőd intézményéről szóló törvényt. Az új jogintézmény előnyös lehet a hitelezőknek, hiszen megtérülhetnek a gyakorlatilag behajthatatlan követeléseik is, az adós előtt pedig megnyílna az újrakezdés lehetősége.

A nehéz helyzetbe került személy a bíróságtól kérhetné a csődvédelmet, ha előreláthatólag hat hónapig nem képes tartozásainak kiegyenlítésére. Az eljárásra érdemesnek a bíróság nyolcvannapos fizetési haladékot adna, amely alatt egyezséget köthet a hitelezőkkel. A magáncsőd folyamata három szakaszból áll a tervek szerint.

Az egyezségkötési eljárásban az adósnak elfogadható adósságrendezési tervet kell készítenie. Ha nem jutnak közös nevezőre, akkor egy gyors végrehajtási procedúra tenne pontot az ügy végére. Ebben a szakaszban a vagyonfelügyelő arányosan szétosztaná a hitelezők között a rendelkezésre álló adósi vagyont.

A még fennmaradó tartozásokra az érintett tartós törlesztési eljárást kérhet majd, úgy, hogy átruházza a csődvagyonba tartozó vagyona és jövedelme feletti rendelkezési jogot a vagyonfelügyelőre, aki az ő nevében fizeti a részleteket a hitelezőknek. A tartós törlesztés ideje öt év. Ha az adós maradéktalanul teljesít, úgy a határidő lejártával a bíróság mentesítheti az esetleges további tartozások alól.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm