4 °C Budapest

Fokról fokra: háromlépcsős magáncsőd

2009. május 4. 09:17

Az ősszel fogadhatja el a Parlament a magáncsőd intézményéről szóló törvényt. Az új jogintézmény előnyös lehet a hitelezőknek, hiszen megtérülhetnek a gyakorlatilag behajthatatlan követeléseik is, az adós előtt pedig megnyílna az újrakezdés lehetősége.

A nehéz helyzetbe került személy a bíróságtól kérhetné a csődvédelmet, ha előreláthatólag hat hónapig nem képes tartozásainak kiegyenlítésére. Az eljárásra érdemesnek a bíróság nyolcvannapos fizetési haladékot adna, amely alatt egyezséget köthet a hitelezőkkel. A magáncsőd folyamata három szakaszból áll a tervek szerint.

Az egyezségkötési eljárásban az adósnak elfogadható adósságrendezési tervet kell készítenie. Ha nem jutnak közös nevezőre, akkor egy gyors végrehajtási procedúra tenne pontot az ügy végére. Ebben a szakaszban a vagyonfelügyelő arányosan szétosztaná a hitelezők között a rendelkezésre álló adósi vagyont.

A még fennmaradó tartozásokra az érintett tartós törlesztési eljárást kérhet majd, úgy, hogy átruházza a csődvagyonba tartozó vagyona és jövedelme feletti rendelkezési jogot a vagyonfelügyelőre, aki az ő nevében fizeti a részleteket a hitelezőknek. A tartós törlesztés ideje öt év. Ha az adós maradéktalanul teljesít, úgy a határidő lejártával a bíróság mentesítheti az esetleges további tartozások alól.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?