15 °C Budapest

Tömve lehetnek a balatoni strandok a drága euró miatt

Pénzcentrum
2009. április 27. 08:15

Az idegenforgalmi vállalkozások előnyt is kovácsolhatnak a nehéz gazdasági helyzetből, hiszen az ár-érték arányuk igen jó Európában. Emellett az euróval szemben gyenge forint miatt is vonzóbb Magyarország a külföldi turisták számára, ami az éleződő piaci versenyben szintén javítja a pozíciókat - mondta Róna Iván, a Magyar Turizmus (MT) Zrt. vezérigazgatója.

Aligha véletlen, hogy az MT Zrt. a beutazó turizmus számára kedvező euró/forint árfolyamra hívja fel a figyelmet több európai uniós országban indított kampányával, amely Münchenben kezdődött, majd Hollandiában és Nagy-Britanniában folytatódott. Róna Iván tájékoztatása szerint az ágazat szereplői az idén - a főváros mellett - a Balatonra összpontosítanak, miután a külföldi vendégéjszakák 20 százaléka köthető a magyar tengerhez és a hazai vendégek 50 százaléka is a tó környékén vakációzik.

Az MT Zrt. előzetes felmérései szerint az idén az utazók 74 százalékát befolyásolja, hogy kevesebb pénz jut a pihenésre, így többen az eddiginél rövidebb, 3-4 napos belföldi utakat választanak majd, de végleg nem mondanak le a pihenésről. Amihez leginkább ragaszkodunk, az a vízpart és a kényeztetés. Az indulás nem volt rossz: húsvét környékén telt ház volt a Balatonnál. A kompok egyetlen nap alatt ötezer gépkocsit és 13 ezer utast szállítottak - mondta Rosta Sándor, a balatoni regionális idegenforgalmi bizottság elnöke.

Az előkészületek rég látott összpontosítással zajlanak. Jövő szombattól május 17-éig tart a Balaton7 elnevezésű rendezvénysorozat, amelynek során a régió elő- és utószezonban nyújtott aktív és passzív szabadidős programlehetőségeit ismertetik. A másfél hét alatt hét kiemelt terméket mutatnak be, az épített örökségek (várjátékok, múzeumok) mellett színházi előadásokat, kulturális esteket és könnyűzenei programokat szerveznek, lesznek művészeti fesztiválok, részt lehet venni az aktív turizmus (vitorlázás, golf, lovaglás, természetjárás) fogalomkörébe tartozó eseményeken. A Balaton7 kínálatába összesen 36 település több mint 110 programja került, a programokat 56 szálláshely és 21 vendéglátóhely kedvezményes üdülési ajánlata egészíti ki. A szállást foglaló vendégek komoly kedvezményeket biztosító kártyát kapnak.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem