25 °C Budapest

Megjelentek a hiénák a Balatonon: egyre több az eladó víkendház!

Pénzcentrum
2009. április 23. 09:00

Jelentősen nőtt a Balatonnál az eladó nyaralók száma, mind többen kénytelenek megválni víkendházuktól. Mindeközben megjelentek már az ingatlanpiac "hiénái" is, akik áron alul vinnék a szorult helyzetbe került családok házait.

A napról napra bővülő balatoni ingatlan a lepusztult, néhány millióért kínált nyaralótól, a 150 milliós tóparti palotáig minden megtalálható.

Balassa Éva, a füredi Balaton Ingatlanközvetítő Iroda tulajdonosa szerint olyan, mintha mindenki eladna, folyamatosan kapják a megbízásokat. Tapasztalatai szerint az eladók közül sokan családi lakásuk, házuk hiteléhez fedezetként használták balatoni nyaralójukat, és most annak eladásával, majd a kölcsön visszafizetésével próbálnak menekülni a mind magasabb törlesztőrészletektől. De gyakori az is, hogy hitelre vett nyaralót árulnak, mert már nem tudják fizetni a törlesztést.

Hasonló tapasztalatokról számolt be Ujvári István, a siófoki Pe-Pi Ingatlancentrum társtulajdonosa is, aki szerint idén már a magukat befektetőnek valló "hiénák" is megjelentek, akik a szorult helyzetbe került családok ingatlanjaira vadásznak: azonnal fizetnek ugyan, de mélyen áron alul vásárolják fel a házakat.

Török Christian, a keszthelyi Canella CE Kft. ügyvezetője is azt tapasztalja, hogy a múlt évhez képest náluk is jelentősen nőtt az eladó nyaralók száma. A szakember szerint jelenleg a nagyon olcsó - a víztől távolabbi, felújításra szoruló, néhány milliós - házakat, valamint a drágább, új vagy újszerű, exkluzív kivitelű ingatlanokat lehet gyorsan eladni, a "középkategóriás", 15-25 milliós nyaralók viszont csak áron alul kelnek el hamar.

Szerencsére a kereslet élénküléséről is beszámoltak néhányan, balatonfüredi, siófoki ingatlanirodák egyöntetűen állítják: náluk legfeljebb a közvetlen vízparti ingatlanok iránt nőtt a kereslet. Keszthelyen viszont - Török Christian szerint - tavaly tavaszhoz képest csaknem megduplázódott az üzletkötések száma. A vevők között az utóbbi évekhez képest több a külföldi, de a vásárlók túlnyomó része továbbra is magyar. A vevők többsége egy összegben, készpénzben fizeti ki a vételárat.

A magyar ingatlanvásárlók, Török Christian szerint, a biztos befektetési lehetőséget látják a balatoni nyaralókban, míg a külföldieket a gyenge forint motiválja, hiszen míg tavaly egy húszmilliós nyaraló még 80 ezer euróba került, most viszont az árfolyamváltozás miatt 68-70 ezer eurót kóstál.

Egy elsősorban külföldiek számára házakat áruló közvetítő szerint azonban az árfolyamhatás nem érezhető már sokáig, hiszen egyre többen már csak 290-300 forintos árfolyamon számolt euróért hajlandó eladni a házát.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?