24 °C Budapest

Megjelentek a hiénák a Balatonon: egyre több az eladó víkendház!

Pénzcentrum
2009. április 23. 09:00

Jelentősen nőtt a Balatonnál az eladó nyaralók száma, mind többen kénytelenek megválni víkendházuktól. Mindeközben megjelentek már az ingatlanpiac "hiénái" is, akik áron alul vinnék a szorult helyzetbe került családok házait.

A napról napra bővülő balatoni ingatlan a lepusztult, néhány millióért kínált nyaralótól, a 150 milliós tóparti palotáig minden megtalálható.

Balassa Éva, a füredi Balaton Ingatlanközvetítő Iroda tulajdonosa szerint olyan, mintha mindenki eladna, folyamatosan kapják a megbízásokat. Tapasztalatai szerint az eladók közül sokan családi lakásuk, házuk hiteléhez fedezetként használták balatoni nyaralójukat, és most annak eladásával, majd a kölcsön visszafizetésével próbálnak menekülni a mind magasabb törlesztőrészletektől. De gyakori az is, hogy hitelre vett nyaralót árulnak, mert már nem tudják fizetni a törlesztést.

Hasonló tapasztalatokról számolt be Ujvári István, a siófoki Pe-Pi Ingatlancentrum társtulajdonosa is, aki szerint idén már a magukat befektetőnek valló "hiénák" is megjelentek, akik a szorult helyzetbe került családok ingatlanjaira vadásznak: azonnal fizetnek ugyan, de mélyen áron alul vásárolják fel a házakat.

Török Christian, a keszthelyi Canella CE Kft. ügyvezetője is azt tapasztalja, hogy a múlt évhez képest náluk is jelentősen nőtt az eladó nyaralók száma. A szakember szerint jelenleg a nagyon olcsó - a víztől távolabbi, felújításra szoruló, néhány milliós - házakat, valamint a drágább, új vagy újszerű, exkluzív kivitelű ingatlanokat lehet gyorsan eladni, a "középkategóriás", 15-25 milliós nyaralók viszont csak áron alul kelnek el hamar.

Szerencsére a kereslet élénküléséről is beszámoltak néhányan, balatonfüredi, siófoki ingatlanirodák egyöntetűen állítják: náluk legfeljebb a közvetlen vízparti ingatlanok iránt nőtt a kereslet. Keszthelyen viszont - Török Christian szerint - tavaly tavaszhoz képest csaknem megduplázódott az üzletkötések száma. A vevők között az utóbbi évekhez képest több a külföldi, de a vásárlók túlnyomó része továbbra is magyar. A vevők többsége egy összegben, készpénzben fizeti ki a vételárat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A magyar ingatlanvásárlók, Török Christian szerint, a biztos befektetési lehetőséget látják a balatoni nyaralókban, míg a külföldieket a gyenge forint motiválja, hiszen míg tavaly egy húszmilliós nyaraló még 80 ezer euróba került, most viszont az árfolyamváltozás miatt 68-70 ezer eurót kóstál.

Egy elsősorban külföldiek számára házakat áruló közvetítő szerint azonban az árfolyamhatás nem érezhető már sokáig, hiszen egyre többen már csak 290-300 forintos árfolyamon számolt euróért hajlandó eladni a házát.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem