14 °C Budapest

Megjelentek a hiénák a Balatonon: egyre több az eladó víkendház!

Pénzcentrum
2009. április 23. 09:00

Jelentősen nőtt a Balatonnál az eladó nyaralók száma, mind többen kénytelenek megválni víkendházuktól. Mindeközben megjelentek már az ingatlanpiac "hiénái" is, akik áron alul vinnék a szorult helyzetbe került családok házait.

A napról napra bővülő balatoni ingatlan a lepusztult, néhány millióért kínált nyaralótól, a 150 milliós tóparti palotáig minden megtalálható.

Balassa Éva, a füredi Balaton Ingatlanközvetítő Iroda tulajdonosa szerint olyan, mintha mindenki eladna, folyamatosan kapják a megbízásokat. Tapasztalatai szerint az eladók közül sokan családi lakásuk, házuk hiteléhez fedezetként használták balatoni nyaralójukat, és most annak eladásával, majd a kölcsön visszafizetésével próbálnak menekülni a mind magasabb törlesztőrészletektől. De gyakori az is, hogy hitelre vett nyaralót árulnak, mert már nem tudják fizetni a törlesztést.

Hasonló tapasztalatokról számolt be Ujvári István, a siófoki Pe-Pi Ingatlancentrum társtulajdonosa is, aki szerint idén már a magukat befektetőnek valló "hiénák" is megjelentek, akik a szorult helyzetbe került családok ingatlanjaira vadásznak: azonnal fizetnek ugyan, de mélyen áron alul vásárolják fel a házakat.

Török Christian, a keszthelyi Canella CE Kft. ügyvezetője is azt tapasztalja, hogy a múlt évhez képest náluk is jelentősen nőtt az eladó nyaralók száma. A szakember szerint jelenleg a nagyon olcsó - a víztől távolabbi, felújításra szoruló, néhány milliós - házakat, valamint a drágább, új vagy újszerű, exkluzív kivitelű ingatlanokat lehet gyorsan eladni, a "középkategóriás", 15-25 milliós nyaralók viszont csak áron alul kelnek el hamar.

Szerencsére a kereslet élénküléséről is beszámoltak néhányan, balatonfüredi, siófoki ingatlanirodák egyöntetűen állítják: náluk legfeljebb a közvetlen vízparti ingatlanok iránt nőtt a kereslet. Keszthelyen viszont - Török Christian szerint - tavaly tavaszhoz képest csaknem megduplázódott az üzletkötések száma. A vevők között az utóbbi évekhez képest több a külföldi, de a vásárlók túlnyomó része továbbra is magyar. A vevők többsége egy összegben, készpénzben fizeti ki a vételárat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magyar ingatlanvásárlók, Török Christian szerint, a biztos befektetési lehetőséget látják a balatoni nyaralókban, míg a külföldieket a gyenge forint motiválja, hiszen míg tavaly egy húszmilliós nyaraló még 80 ezer euróba került, most viszont az árfolyamváltozás miatt 68-70 ezer eurót kóstál.

Egy elsősorban külföldiek számára házakat áruló közvetítő szerint azonban az árfolyamhatás nem érezhető már sokáig, hiszen egyre többen már csak 290-300 forintos árfolyamon számolt euróért hajlandó eladni a házát.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm