Lökést adott a balatoni ingatlanpiacnak a gyenge forint

Pénzcentrum
2009. április 15. 09:15

Húsvétkor nemcsak a balatoni szállodákban, hanem több ingatlanközvetítő irodában is meghosszabbított műszakban dolgoztak. A gyenge forint beindította a jó ideje stagnáló tóparti ingatlanpiacot, s a vevők között jelentős számban vannak olyan magyarok is, akik a közelmúltban euróba fektették pénzüket.

A legvonzóbb vásárlási célpontnak ugyan továbbra is Siófok, Balatonfüred, Tihany, valamint Keszthely és Hévíz számít, ám szinte az egész parton megélénkült az ingatlanpiac. Az elmúlt hetek, de különösen az elmúlt napok forgalma a tóparti ingatlanpiac fénykorát idézi. Az érdeklődők száma 2008 tavaszához viszonyítva a négyszeresére emelkedett és egyre több üzlet köttetik. Helyi szakértők szerint a balatoni ingatlanirodák közül többen már a német és az osztrák médiában adtak fel hirdetéseket. Ez jó ötletnek bizonyult, mert szinte egész Nyugat-Európában elterjedt a híre, hogy a Balatonnál olcsón lehet ingatlant vásárolni. Ebben a gyenge forint mellett annak is jelentős szerepe van, hogy az elmúlt időszakban tömegével kerültek piacra kedvező áron kínált nyaralók, lakások és családi házak. A déli parton a legnagyobb választék Siófok környékén van, de aki igazán olcsón akar vásárolni, annak Balatonföldvár és Balatonberény között is érdemes körülnézni. Szakemberek szerint vízpart közeli, felújításra szoruló kisebb házat már 10 millió forint alatt is lehet kapni, 20 millió körüli áron pedig néhány éve épült, legalább száz négyzetméteres, szépen parkosított ingatlanokat kínálnak.

Voltak irodák, ahol húsvétkor minden munkatárs nyújtott műszakban dolgozott. A munka nem volt eredménytelen, mivel a beszámolók szerint az elmúlt másfél hét során minden negyedik érdeklődőből vásárló lett. A külföldi (jellemzően német és osztrák) vásárlók mellett főként olyan belföldi vevőik vannak, akik szintén euróért akarnak balatoni ingatlant vásárolni. Az elmúlt év tavaszához viszonyítva ma 35-40 %-kal olcsóbban vásárolhatnak szinte minden ingatlantípus esetében. A piacon immár tucatszám vannak olyan új építésű, igényes, légkondicionált lakások is, amelyek négyzetméterét 300 ezer forintért kínálják, holott nemrég még 400 ezer forint közelében volt az áruk. Szakemberek szerint döntően kisebb, csendes helyen lévő, felújításra szoruló házak, szőlőterületek, borospincék iránt van kereslet, de kedvező áron szinte minden elkel. Még az ipari és kereskedelmi ingatlanok piaca is megélénkült. A kínálatot egyébként növeli, hogy az utóbbi hónapokban megszaporodott az árverések száma is. Többi eladó ennek ellenére kitart a viszonylag magas árak mellett, s legfeljebb 5-8 %-os árengedményre hajlandó.

A Balatoni Regionális Fejlesztési Tanácsnál, illetve több önkormányzatnál, például Siófokon, Balatonföldváron, Balatonfüreden, illetve Keszthelyen is úgy látják, hogy a gyenge forint az ingatlanfejlesztők fantáziáját is megmozgatta. Szabó Géza, a délnyugat-balatoni kistérség területértékesítési ügyekben illetékes munkatársa szerint az elmúlt néhány hét során több érdeklődővel tárgyaltak, mint tavaly egész évben, sőt már üzletet is kötöttek: az M7-es közelében több mint 30 hektárt értékesítettek. Ugyanakkor több partnerük is jelezte, egyelőre csak a telket kívánja megvásárolni, a tervezett beruházás megvalósításáról még nem döntött.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?