17 °C Budapest

Lökést adott a balatoni ingatlanpiacnak a gyenge forint

Pénzcentrum
2009. április 15. 09:15

Húsvétkor nemcsak a balatoni szállodákban, hanem több ingatlanközvetítő irodában is meghosszabbított műszakban dolgoztak. A gyenge forint beindította a jó ideje stagnáló tóparti ingatlanpiacot, s a vevők között jelentős számban vannak olyan magyarok is, akik a közelmúltban euróba fektették pénzüket.

A legvonzóbb vásárlási célpontnak ugyan továbbra is Siófok, Balatonfüred, Tihany, valamint Keszthely és Hévíz számít, ám szinte az egész parton megélénkült az ingatlanpiac. Az elmúlt hetek, de különösen az elmúlt napok forgalma a tóparti ingatlanpiac fénykorát idézi. Az érdeklődők száma 2008 tavaszához viszonyítva a négyszeresére emelkedett és egyre több üzlet köttetik. Helyi szakértők szerint a balatoni ingatlanirodák közül többen már a német és az osztrák médiában adtak fel hirdetéseket. Ez jó ötletnek bizonyult, mert szinte egész Nyugat-Európában elterjedt a híre, hogy a Balatonnál olcsón lehet ingatlant vásárolni. Ebben a gyenge forint mellett annak is jelentős szerepe van, hogy az elmúlt időszakban tömegével kerültek piacra kedvező áron kínált nyaralók, lakások és családi házak. A déli parton a legnagyobb választék Siófok környékén van, de aki igazán olcsón akar vásárolni, annak Balatonföldvár és Balatonberény között is érdemes körülnézni. Szakemberek szerint vízpart közeli, felújításra szoruló kisebb házat már 10 millió forint alatt is lehet kapni, 20 millió körüli áron pedig néhány éve épült, legalább száz négyzetméteres, szépen parkosított ingatlanokat kínálnak.

Voltak irodák, ahol húsvétkor minden munkatárs nyújtott műszakban dolgozott. A munka nem volt eredménytelen, mivel a beszámolók szerint az elmúlt másfél hét során minden negyedik érdeklődőből vásárló lett. A külföldi (jellemzően német és osztrák) vásárlók mellett főként olyan belföldi vevőik vannak, akik szintén euróért akarnak balatoni ingatlant vásárolni. Az elmúlt év tavaszához viszonyítva ma 35-40 %-kal olcsóbban vásárolhatnak szinte minden ingatlantípus esetében. A piacon immár tucatszám vannak olyan új építésű, igényes, légkondicionált lakások is, amelyek négyzetméterét 300 ezer forintért kínálják, holott nemrég még 400 ezer forint közelében volt az áruk. Szakemberek szerint döntően kisebb, csendes helyen lévő, felújításra szoruló házak, szőlőterületek, borospincék iránt van kereslet, de kedvező áron szinte minden elkel. Még az ipari és kereskedelmi ingatlanok piaca is megélénkült. A kínálatot egyébként növeli, hogy az utóbbi hónapokban megszaporodott az árverések száma is. Többi eladó ennek ellenére kitart a viszonylag magas árak mellett, s legfeljebb 5-8 %-os árengedményre hajlandó.

A Balatoni Regionális Fejlesztési Tanácsnál, illetve több önkormányzatnál, például Siófokon, Balatonföldváron, Balatonfüreden, illetve Keszthelyen is úgy látják, hogy a gyenge forint az ingatlanfejlesztők fantáziáját is megmozgatta. Szabó Géza, a délnyugat-balatoni kistérség területértékesítési ügyekben illetékes munkatársa szerint az elmúlt néhány hét során több érdeklődővel tárgyaltak, mint tavaly egész évben, sőt már üzletet is kötöttek: az M7-es közelében több mint 30 hektárt értékesítettek. Ugyanakkor több partnerük is jelezte, egyelőre csak a telket kívánja megvásárolni, a tervezett beruházás megvalósításáról még nem döntött.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?