Rohanj a szocpolért! Nem visszamenőleges a kamattámogatás megszüntetése

Pénzcentrum
2009. április 3. 08:15

A lakáshitel rendszer szigorítása nem érinti a régi ügyfeleket, így viszont az idei évben csak kevesebbet takarít meg az állam a megszorítással. 2009-ben körülbelül 17 milliárd forint lehet a spórolás, jövőre azonban már 40-50 milliárd, később aztán egyre több.

A 2000 nyarán bevezetett rendszert többször bővítették, majd 2003-ban, két lépcsőben építették le a mai szintre, ám a korlátozások a korábban felvett kölcsönök támogatását nem érintették. Bajnai Gordon, az MSZP-SZDSZ miniszterelnök-jelöltje, a lakástámogatások kezeléséért is felelős önkormányzati miniszter a többi közt a lakásépítési kedvezmény (a szocpol) és a kamattámogatás "felfüggesztéséhez" kérte a szocialista és a szabad demokrata frakció támogatását csütörtökre véglegesített politikai nyilatkozatában.

A nyilatkozatban július elsejei határidőt jelöltnek meg a lakástámogatások felfüggesztésére. Ez azt jelentheti: azt követően már nem lehet támogatott hitelt vagy lakásépítési támogatást igényelni. A nyilatkozat két konkrét területet említ - a kamattámogatást és a szocpolt, de az nem derül ki belőle, hogy csak példaként vagy konkrétan ezekre vonatkozna a felfüggesztés.

A tervek és az eddigi gyakorlat szerint mindenesetre támogatott hitel vagy szocpol akkor is jár majd, ha a kérelmet a bank június végén (a határidő előtt egy nappal) "fogadja be". Ehhez viszont szükség van az alapfeltételek teljesítésére, leginkább meg kell lenni a lakás vásárlásáról szóló szerződésnek vagy az építési tervdokumentációnak.

A korlátozások most nem járnának jelentős költségvetési megtakarítással. A szigorítások összesen 17 milliárd forint megtakarítást hozhatnak az idén, a lakástámogatásokra elkülönített teljes keret 205 milliárd forint. Az összeg felét a korábban felvett hitelek támogatására költi el az állam.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egyéb szigorítás: 13. havi nyugdíj! Búcsú a második részlettől?

A korlátozás első körben leginkább a közvetlenül kifizetett lakásépítési támogatás, vagyis a gyermekek után járó szocpol és a félszocpol esetében jár nagyobb spórolással. Az idén e két támogatásra 37,3 milliárd forintot terveztek költeni a büdzséből - a lakásépítések számának mérséklődésével egyébként is az összeg csökkenésére lehetett számítani.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?