29 °C Budapest

Rohanj a szocpolért! Nem visszamenőleges a kamattámogatás megszüntetése

Pénzcentrum
2009. április 3. 08:15

A lakáshitel rendszer szigorítása nem érinti a régi ügyfeleket, így viszont az idei évben csak kevesebbet takarít meg az állam a megszorítással. 2009-ben körülbelül 17 milliárd forint lehet a spórolás, jövőre azonban már 40-50 milliárd, később aztán egyre több.

A 2000 nyarán bevezetett rendszert többször bővítették, majd 2003-ban, két lépcsőben építették le a mai szintre, ám a korlátozások a korábban felvett kölcsönök támogatását nem érintették. Bajnai Gordon, az MSZP-SZDSZ miniszterelnök-jelöltje, a lakástámogatások kezeléséért is felelős önkormányzati miniszter a többi közt a lakásépítési kedvezmény (a szocpol) és a kamattámogatás "felfüggesztéséhez" kérte a szocialista és a szabad demokrata frakció támogatását csütörtökre véglegesített politikai nyilatkozatában.

A nyilatkozatban július elsejei határidőt jelöltnek meg a lakástámogatások felfüggesztésére. Ez azt jelentheti: azt követően már nem lehet támogatott hitelt vagy lakásépítési támogatást igényelni. A nyilatkozat két konkrét területet említ - a kamattámogatást és a szocpolt, de az nem derül ki belőle, hogy csak példaként vagy konkrétan ezekre vonatkozna a felfüggesztés.

A tervek és az eddigi gyakorlat szerint mindenesetre támogatott hitel vagy szocpol akkor is jár majd, ha a kérelmet a bank június végén (a határidő előtt egy nappal) "fogadja be". Ehhez viszont szükség van az alapfeltételek teljesítésére, leginkább meg kell lenni a lakás vásárlásáról szóló szerződésnek vagy az építési tervdokumentációnak.

A korlátozások most nem járnának jelentős költségvetési megtakarítással. A szigorítások összesen 17 milliárd forint megtakarítást hozhatnak az idén, a lakástámogatásokra elkülönített teljes keret 205 milliárd forint. Az összeg felét a korábban felvett hitelek támogatására költi el az állam.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyéb szigorítás: 13. havi nyugdíj! Búcsú a második részlettől?

A korlátozás első körben leginkább a közvetlenül kifizetett lakásépítési támogatás, vagyis a gyermekek után járó szocpol és a félszocpol esetében jár nagyobb spórolással. Az idén e két támogatásra 37,3 milliárd forintot terveztek költeni a büdzséből - a lakásépítések számának mérséklődésével egyébként is az összeg csökkenésére lehetett számítani.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 14. 13:53
A Sebestyén Balázs és Istenes Bence, illetve a Majka és Pápai Joci párosok lehetnek felváltva az RTL...
Holdblog  |  2024. április 13. 06:40
Az európai áramtermelés közel fele származott tavaly megújuló forrásból. Ez az arány az évtized végé...
Bankmonitor  |  2024. április 12. 17:00
A napokban bejelentették az új lakásfelújítási támogatási programot, számos fontos részlet látott na...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 12. 16:01
Megnéztem azokat a cégeket az áprilisi Top10-ből, amiket még nem elemeztem, hála a roic.ai-s adatokn...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm