Rohanj a szocpolért! Nem visszamenőleges a kamattámogatás megszüntetése

Pénzcentrum
2009. április 3. 08:15

A lakáshitel rendszer szigorítása nem érinti a régi ügyfeleket, így viszont az idei évben csak kevesebbet takarít meg az állam a megszorítással. 2009-ben körülbelül 17 milliárd forint lehet a spórolás, jövőre azonban már 40-50 milliárd, később aztán egyre több.

A 2000 nyarán bevezetett rendszert többször bővítették, majd 2003-ban, két lépcsőben építették le a mai szintre, ám a korlátozások a korábban felvett kölcsönök támogatását nem érintették. Bajnai Gordon, az MSZP-SZDSZ miniszterelnök-jelöltje, a lakástámogatások kezeléséért is felelős önkormányzati miniszter a többi közt a lakásépítési kedvezmény (a szocpol) és a kamattámogatás "felfüggesztéséhez" kérte a szocialista és a szabad demokrata frakció támogatását csütörtökre véglegesített politikai nyilatkozatában.

A nyilatkozatban július elsejei határidőt jelöltnek meg a lakástámogatások felfüggesztésére. Ez azt jelentheti: azt követően már nem lehet támogatott hitelt vagy lakásépítési támogatást igényelni. A nyilatkozat két konkrét területet említ - a kamattámogatást és a szocpolt, de az nem derül ki belőle, hogy csak példaként vagy konkrétan ezekre vonatkozna a felfüggesztés.

A tervek és az eddigi gyakorlat szerint mindenesetre támogatott hitel vagy szocpol akkor is jár majd, ha a kérelmet a bank június végén (a határidő előtt egy nappal) "fogadja be". Ehhez viszont szükség van az alapfeltételek teljesítésére, leginkább meg kell lenni a lakás vásárlásáról szóló szerződésnek vagy az építési tervdokumentációnak.

A korlátozások most nem járnának jelentős költségvetési megtakarítással. A szigorítások összesen 17 milliárd forint megtakarítást hozhatnak az idén, a lakástámogatásokra elkülönített teljes keret 205 milliárd forint. Az összeg felét a korábban felvett hitelek támogatására költi el az állam.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egyéb szigorítás: 13. havi nyugdíj! Búcsú a második részlettől?

A korlátozás első körben leginkább a közvetlenül kifizetett lakásépítési támogatás, vagyis a gyermekek után járó szocpol és a félszocpol esetében jár nagyobb spórolással. Az idén e két támogatásra 37,3 milliárd forintot terveztek költeni a büdzséből - a lakásépítések számának mérséklődésével egyébként is az összeg csökkenésére lehetett számítani.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. október 5. 20:30
Éppen gondolkodtam, hogy lassan kellene a gyerekeknek saját bankkártya és alkalmazás hozzá, csak hog...
Kasza Elliott-tal  |  2022. október 5. 19:27
Ha érdekel az osztalékalapú befektetés, olvasgatod itt a blogon az elemzéseimet, velem együtt k...
MEDIA1  |  2022. október 5. 19:14
A nemrég a DIGI-t és az Antenna Hungáriát is felvásárló 4iG lesz a Honeycomb, Szalay-Bobrovniczky Kr...
Bankmonitor  |  2022. október 5. 15:07
A babaváró hitel önmagában is egy igen kedvez konstrukció, hiszen a kölcsönhöz kamatmentesség és tar...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?