12 °C Budapest

Ratkó-dédunokákat szülhet a Gyurcsány-gyed!

Pénzcentrum
2009. február 25. 05:40

Az 1950-es évek első felének egészségügyi minisztere, Ratkó Anna után Ratkó-gyerekeknek nevezték az abortusztilalom és a gyermektelenségi adó 1956-os eltörléséig született generációt. Talán az ötvenes évek népességpolitikájának köszönhetően a 70-es évek második felében született Ratkó-unokák munkaerőpiacra lépésének tudható be, hogy még nem csuklott össze a magyar nyugdíjrendszer. A gyermekvállalás helyett többségében a karriert választó korosztály számára a Gyurcsány-kormány gyed-re vonatkozó szigorításának 2010. május elsején történő bevezetéséig rendelkezésre álló időszak elegendőnek bizonyulhat a Ratkó-dédunokák megérkezésére.

A gyermekgondozási díj (gyed) hazánk egészségbiztosítási ellátásainak keretében, kizárólag a biztosítottaknak járó, havi rendszerességgel fizetett, jövedelemarányos pénzbeli ellátás, mely a szülő jövedelem kiesését hivatott pótolni. Az ellátásra jogosult az a szülő, aki a szülést megelőzően legalább 180 napon át biztosított volt, így az apák is igénybe vehetik az ellátást.

A gyed iránti igényt alkalmazottaknak a foglalkoztatónál, az egyéni vállalkozóknak pedig a területileg illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárnál kell bejelenteni. A szükséges nyomtatványokhoz csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatát és a magánnyugdíj-pénztári belépési nyilatkozatot, különleges esetekben (örökbefogadás, gyám, stb.) egyéb dokumentumokat.

A 180 napos munkaviszonnyal rendelkező szülőknek a figyelembe vehető jövedelem átlagának 70 %-ában határozzák meg a gyed bruttó összegét. A gyed összegéből az adókedvezmények figyelembevételével a szja-t, a biztosítottat terhelő nyugdíjjárulékot és a magánnyugdíj-pénztári tagdíjat a folyósító levonja.

Az érvényben lévő szabályok szerint a gyed maximális összege maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 %-a lehet, ezért a számítások során a minimálbért, a bruttó 100 ezer forintot és a minimálbér kétszeresét vettük figyelembe. Számításunk szerint a maximális gyedet kihasználó biztosított kismama 299 130 forintos munkaadói és 254 670 forintos munkavállalói teher mellett összesen bruttó 2 402 400 forint gyedre lehet jogosult a szülést követő két évben. A kismamákat többségét felháborítja a kormány azon problémája, mely szerint a jelenlegi feltételekkel közel sem érkezik annyi járulék a rendszerbe, mint amennyit később a kifizetésekre fordítanak.

2010. május elsején letelik a minisztérium által az Alkotmánybíróság javaslatára elfogadott 300 napos felkészülési idő és hatályba lépnek az új szabályok. Ettől kezdve a gyed-igényléshez legalább egyéves munkaviszony szükséges. A gyed továbbra is a gyermek kétéves koráig járhat, de maximum az előzetes biztosítási jogviszonnyal megegyező ideig (aki másfél évet dolgozott, annak másfél évig).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az új rendelkezés szerint készített kalkuláció alapján a munkaadót és a munkavállalót terhelő költségek és levonások összege megközelíti az egy éven át gyedre kifizetett összeget.

Két éves munkaviszony esetén az előző kalkulációhoz képest duplázódnak a számok. Az igénylők két év munkaviszony és két év járulékfizetés után lesznek ugyanannyi gyedre jogosultak, mint a módosítás előtti társaik fél éves biztosított jogviszonnyal. A két év leteltét követően a jelenlegi és az új rendszer szerint is a mindenkori nyugdíjminimummal megegyező összegű gyes igénybevételére jogosultak a kismamák.

A számításokhoz az adozona.hu bérkalkulátorát használtuk.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem