7 °C Budapest

Leáldozott a bevásárlóközpont építési láznak!

Pénzcentrum
2009. április 16. 13:30

A hitelpiaci válság következtében Európában mintegy 7 millió négyzetméter bevásárlóközpont fejlesztés halasztása vagy meghiúsulása várható, közölte a Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlan tanácsadó a legfrissebb "Európai Bevásárlóközpont Fejlesztések" kutatása alapján.

Európában az idei évben közel 10 millió négyzetméter új bevásárlóközpont terület kerül átadásra, amely 40 százalékkal alacsonyabb, mint a 2008 júliusában előre jelzett adat. 2010-ben pedig még ennél is kevesebb, csupán 7 millió négyzetméter új bevásárlóközpont terület megnyitása valószínű. Ezek az adatok a 2005 óta mért legalacsonyabb fejlesztési ütemet mutatják és az elmúlt 5 évben folyamatosan emelkedő fejlesztési tendenciának a végét jelentik.

Magyarországon a meglévő több mint 1.1 millió négyzetméter bevásárlóközpont terület várhatóan 100.000 négyzetméterrel bővül az idei évben. A tervek szerint nyár végén kerül átadásra a győri ETO Park, továbbá jól halad Budapesten az Allee és a Corvin Atrium bevásárlóközpontok fejlesztése, amelyek várhatóan az idei évben átadásra kerülnek. Szabó Viktória, a Cushman & Wakefield budapesti irodájának partnere és kiskereskedelmi vezetője elmondta, hogy finanszírozási nehézségek miatt több bevásárlóközpont fejlesztés elhalasztása vált szükségszerűvé.

A Cushman & Wakefield kutatása szerint 2008 rekord év volt az európai bevásárlóközpont fejlesztések terén. Tavaly Európa-szerte összesen 310 központban több mint 9 millió négyzetméternyi kiskereskedelmi terület került átadásra. A fejlesztések sorában Oroszország járt az élen, ahol 1,65 millió négyzetméter területet adtak át, amely a meglévő bevásárlóközpontok területéhez viszonyítva 23 százalékos növekedést mutat. További jelentős fejlesztések történtek Törökországban, Nagy Britanniában, Spanyolországban és Romániában is az elmúlt évben.

Magyarországon a bevásárlóközpont kínálat az elmúlt évben több mint 70.000 négyzetméterrel bővült a vidéki nagyvárosokban átadott központoknak köszönhetően. Ezek közé tartozik a WING által Egerben fejlesztett Agria Park (22.000 m2), a Korzó Bevásárlóközpont Hasznosító Kft. által Nyíregyházán átadott Korzó Üzletház (19.000 m2), továbbá az ECE által Debrecenben épített Fórum (28.000 m2) bevásárlóközpont.

Nyugat-Európában a legaktívabb ország Nagy Britannia volt, ahol közel 840.000 négyzetméter új bevásárlóközpont terület került átadásra 2008-ban, amely elsősorban három nagyméretű regionális bevásárlóközpontot jelentett. A százalékos adatokat tekintve a meglévő alapterülethez viszonyított legnagyobb arányú növekedés Bulgáriában (76 %) és Romániában (63 %) történt.

Az előrejelzések alapján 2009-ben és 2010-ben jelentősen visszaesnek a bevásárlóközpont fejlesztések, amelyek okai a pénzügyi krízis és a globális recesszió következtében gyengülő fogyasztói érdeklődésben, a szigorodó pénzügyi elvárásokban és a fejlesztői bizonytalanságban keresendők. A visszaesés elsősorban a fejlődő piacokat, elsősorban Oroszországot, Ukrajnát és részben Törökországot fogja érinteni. Amíg egy évvel ezelőtt ez a három ország adta a tervezett fejlesztések 58 százalékát, most ez az arány csupán 22 százalék.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hardy Ilona, a Cushman & Wakefield budapesti iroda piackutatási vezetője elmondta: "A fejlesztések csökkenő üteme nem szükségszerűen jelent negatív trendet. Európa legtöbb fejlődő országában, különösen a fővárosokban rövid idő alatt nagy mennyiségű bevásárlóközpont terület épült. A szigorodó gazdasági környezet lehetőséget ad a fejlesztők, kereskedők és a helyi önkormányzatok számára arra, hogy felmérjék az egyes területek kiskereskedelmi ellátottságát, illetve a további nagyméretű fejlesztések hatását a kereskedelmi környezetre. Másrészt a fejlesztések halasztása lehetőséget ad a meglévő bevásárlóközpontoknak arra, hogy beilleszkedjenek az adott régió meglévő kiskereskedelmi hierarchiába."

Habár Törökországban is számos fejlesztést elhalasztottak, a hatás kevésbé jelentős, mint Oroszországban vagy Ukrajnában. Európában a legnagyobb arányú bevásárlóközpont fejlesztési tervekkel továbbra is Törökország rendelkezik, ahol több mint 2 millió négyzetméter megnyitása várható 2010-ig. A gyorsan romló török gazdasági környezetnek köszönhetően a közeljövőben további fejlesztések elhalasztása várható.

Hardy Ilona hozzáfűzte: "A piaci fejlesztések visszaesése részben a finanszírozási nehézségeknek köszönhető, amely számos kiskereskedőt óvatosabb terjeszkedési stratégiára ösztönöz, akik emiatt nem kötelezik el magukat új bevásárlóközpontok mellett. Sajnálatos, hogy számos ígéretes fejlesztés lassult le, de biztosak vagyunk benne, hogy kedvezőbb piaci viszonyok esetén a legjobb adottságokkal rendelkező fejlesztések megvalósításra kerülnek."

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem