7 °C Budapest

Csökkennek az árak az építőiparban?

Pénzcentrum
2009. április 10. 08:45

Árcsökkenés mutatkozik az építőiparban: szakemberek arra számítanak, hogy - a bérek, a közterhek és az építőanyagárak esetleges drágulása dacára - a generálkivitelezői költségek az év második felében tovább eshetnek.

Magyarországi építkezések adataira támaszkodva rendszeresen tesz közzé elemzéseket a Business Media Magyarország Kft. Baudata Divíziója és az Archigram Kft. Legfrissebb kiadványuk több tízezer projektből válogatott 6750 objektum fajlagos áradatait tartalmazza. E projektek összköltsége 3100 milliárd forint.

Arra hívják fel a figyelmet, hogy a magasépítésben csökkentek a vállalkozói árak. A szakemberek hangsúlyozzák: tudják, hogy ez a mérés ellentmond a KSH adatainak, ám ők a bérek, az építőanyagárak és a közterhek növekedése ellenére a generálkivitelezői árak csökkenését tapasztalták. A magasépítésben 1,4 százalék a mérséklődés.

Ugyanakkor a versenyszektor húzóágazataiban is visszaesést láttak: az irodaházak, a bevásárlóközpontok, a gépgyártó csarnokok és az ipari raktárak körében ötszázalékos vagy még nagyobb árcsökkenést mértek.

Mindezek mellett az infrastruktúra néhány területén, így például a gáz- és vízvezetékek építésében, hulladékkezelők létesítésében azonban árnövekedést mértek. A mélyépítésben összességében 5,3 százalékkal nőttek a fajlagos építési költségek.

Az adatok, amelyekre az elemzés támaszkodik, nem elsősorban az árak változását, hanem az általános műszaki tartalommal összefüggő építési árszínvonalat mutatják. Jó példa erre az ipari épületek több éve tartó, messze az átlag feletti drágulása. E mögött ugyanis az igényszint, a műszaki tartalom javulása áll, hiszen az acélszerkezetek, a szendvicspaneles csarnokszerkezetek elterjedése emeli az átlagminőséget - ezáltal a költségszintet is.

Éppen ezért a műszaki tartalom színvonalának változása, így az árszínvonal módosulása az építőipari ágazat konjunktúrájának fokmérője is lehet.

E logika lapján a szakemberek az év egészére stagnálást vártak, ám a tényleges számok az óvatos becslésüket is alulmúlták: enyhe árcsökkenést figyeltek meg. Most úgy vélik, a válság hatására az árak várhatóan még további 1-2 százalékkal csökkenhetnek.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?