20 °C Budapest

Csökkennek az árak az építőiparban?

Pénzcentrum
2009. április 10. 08:45

Árcsökkenés mutatkozik az építőiparban: szakemberek arra számítanak, hogy - a bérek, a közterhek és az építőanyagárak esetleges drágulása dacára - a generálkivitelezői költségek az év második felében tovább eshetnek.

Magyarországi építkezések adataira támaszkodva rendszeresen tesz közzé elemzéseket a Business Media Magyarország Kft. Baudata Divíziója és az Archigram Kft. Legfrissebb kiadványuk több tízezer projektből válogatott 6750 objektum fajlagos áradatait tartalmazza. E projektek összköltsége 3100 milliárd forint.

Arra hívják fel a figyelmet, hogy a magasépítésben csökkentek a vállalkozói árak. A szakemberek hangsúlyozzák: tudják, hogy ez a mérés ellentmond a KSH adatainak, ám ők a bérek, az építőanyagárak és a közterhek növekedése ellenére a generálkivitelezői árak csökkenését tapasztalták. A magasépítésben 1,4 százalék a mérséklődés.

Ugyanakkor a versenyszektor húzóágazataiban is visszaesést láttak: az irodaházak, a bevásárlóközpontok, a gépgyártó csarnokok és az ipari raktárak körében ötszázalékos vagy még nagyobb árcsökkenést mértek.

Mindezek mellett az infrastruktúra néhány területén, így például a gáz- és vízvezetékek építésében, hulladékkezelők létesítésében azonban árnövekedést mértek. A mélyépítésben összességében 5,3 százalékkal nőttek a fajlagos építési költségek.

Az adatok, amelyekre az elemzés támaszkodik, nem elsősorban az árak változását, hanem az általános műszaki tartalommal összefüggő építési árszínvonalat mutatják. Jó példa erre az ipari épületek több éve tartó, messze az átlag feletti drágulása. E mögött ugyanis az igényszint, a műszaki tartalom javulása áll, hiszen az acélszerkezetek, a szendvicspaneles csarnokszerkezetek elterjedése emeli az átlagminőséget - ezáltal a költségszintet is.

Éppen ezért a műszaki tartalom színvonalának változása, így az árszínvonal módosulása az építőipari ágazat konjunktúrájának fokmérője is lehet.

E logika lapján a szakemberek az év egészére stagnálást vártak, ám a tényleges számok az óvatos becslésüket is alulmúlták: enyhe árcsökkenést figyeltek meg. Most úgy vélik, a válság hatására az árak várhatóan még további 1-2 százalékkal csökkenhetnek.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?