8 °C Budapest

Csökkennek az árak az építőiparban?

Pénzcentrum
2009. április 10. 08:45

Árcsökkenés mutatkozik az építőiparban: szakemberek arra számítanak, hogy - a bérek, a közterhek és az építőanyagárak esetleges drágulása dacára - a generálkivitelezői költségek az év második felében tovább eshetnek.

Magyarországi építkezések adataira támaszkodva rendszeresen tesz közzé elemzéseket a Business Media Magyarország Kft. Baudata Divíziója és az Archigram Kft. Legfrissebb kiadványuk több tízezer projektből válogatott 6750 objektum fajlagos áradatait tartalmazza. E projektek összköltsége 3100 milliárd forint.

Arra hívják fel a figyelmet, hogy a magasépítésben csökkentek a vállalkozói árak. A szakemberek hangsúlyozzák: tudják, hogy ez a mérés ellentmond a KSH adatainak, ám ők a bérek, az építőanyagárak és a közterhek növekedése ellenére a generálkivitelezői árak csökkenését tapasztalták. A magasépítésben 1,4 százalék a mérséklődés.

Ugyanakkor a versenyszektor húzóágazataiban is visszaesést láttak: az irodaházak, a bevásárlóközpontok, a gépgyártó csarnokok és az ipari raktárak körében ötszázalékos vagy még nagyobb árcsökkenést mértek.

Mindezek mellett az infrastruktúra néhány területén, így például a gáz- és vízvezetékek építésében, hulladékkezelők létesítésében azonban árnövekedést mértek. A mélyépítésben összességében 5,3 százalékkal nőttek a fajlagos építési költségek.

Az adatok, amelyekre az elemzés támaszkodik, nem elsősorban az árak változását, hanem az általános műszaki tartalommal összefüggő építési árszínvonalat mutatják. Jó példa erre az ipari épületek több éve tartó, messze az átlag feletti drágulása. E mögött ugyanis az igényszint, a műszaki tartalom javulása áll, hiszen az acélszerkezetek, a szendvicspaneles csarnokszerkezetek elterjedése emeli az átlagminőséget - ezáltal a költségszintet is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Éppen ezért a műszaki tartalom színvonalának változása, így az árszínvonal módosulása az építőipari ágazat konjunktúrájának fokmérője is lehet.

E logika lapján a szakemberek az év egészére stagnálást vártak, ám a tényleges számok az óvatos becslésüket is alulmúlták: enyhe árcsökkenést figyeltek meg. Most úgy vélik, a válság hatására az árak várhatóan még további 1-2 százalékkal csökkenhetnek.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem