24 °C Budapest

Kandi kamera: román cég térképezi fel Budapest utcáit!

2009. április 8. 16:39

A Google Maps egyik legszebb szolgáltatása, hogy a frekventált városokban utcaszintű nézetben barangolhatunk virtuálisan a Street View segítségével. A cég azonban csak lassan nyit az eldugott Kelet-Európa felé, ezért egy román cég csapott le a nyitva hagyott lehetőségre és készít képeket a régió nagyvárosainak utcáiról.

Miközben Párizs, London vagy New York utcáin, netán a floridai Palm Beachen már régóta barangolhatunk a Google Maps Street View segítségével, Kelet-Európával eddig mostohán bánt a kaliforniai cég. A piaci rés azonban feltűnt egy romániai cégnek, akik szintén a Google térképprogramjának alapjaira fejlesztik saját utcanézeti kisalkalmazásukat.

Így néz ki egy kolozsvári utcakép


A Norc azonban eddig csak a cseh, osztrák, lengyel és szlovák városokban készített képeket, az első körben szó sem volt Magyarországról. Ma azonban felbukkant egy összetéveszthetetlen Street View készítő autó Budapest utcáin, és egyáltalán nem fekete Astra volt (ami a Google gépkocsijainak nagy százalékát kiteszi Európában), így első gondolatunk a román cég volt. Mellesleg a Google magyarországi sajtókapcsolata sem tudott semmit az ügyről - azért ez is gyanús volt.

Egész Anglia a Google-t gyűlöli: rátámadtak egy fotósra is

A Norc be is ismerte, a mai nappal megkezdődtek a képkészítések Budapesten, néhány hónap múlva pedig láthatóak is lesznek a www.norc.hu oldalon. A képek ugyanakkor alighanem meglehetősen hamar elavultak lesznek, hiszen jelenleg a Szabadság híd még félig le van zárva, a budai rakpart széttúrva, ráadásul metróépítkezések vakondtúrásai díszítik mindenhol a fővárost.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mire jó a Google Earth? Lopni...

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm