21 °C Budapest

Kandi kamera: román cég térképezi fel Budapest utcáit!

2009. április 8. 16:39

A Google Maps egyik legszebb szolgáltatása, hogy a frekventált városokban utcaszintű nézetben barangolhatunk virtuálisan a Street View segítségével. A cég azonban csak lassan nyit az eldugott Kelet-Európa felé, ezért egy román cég csapott le a nyitva hagyott lehetőségre és készít képeket a régió nagyvárosainak utcáiról.

Miközben Párizs, London vagy New York utcáin, netán a floridai Palm Beachen már régóta barangolhatunk a Google Maps Street View segítségével, Kelet-Európával eddig mostohán bánt a kaliforniai cég. A piaci rés azonban feltűnt egy romániai cégnek, akik szintén a Google térképprogramjának alapjaira fejlesztik saját utcanézeti kisalkalmazásukat.

Így néz ki egy kolozsvári utcakép


A Norc azonban eddig csak a cseh, osztrák, lengyel és szlovák városokban készített képeket, az első körben szó sem volt Magyarországról. Ma azonban felbukkant egy összetéveszthetetlen Street View készítő autó Budapest utcáin, és egyáltalán nem fekete Astra volt (ami a Google gépkocsijainak nagy százalékát kiteszi Európában), így első gondolatunk a román cég volt. Mellesleg a Google magyarországi sajtókapcsolata sem tudott semmit az ügyről - azért ez is gyanús volt.

Egész Anglia a Google-t gyűlöli: rátámadtak egy fotósra is

A Norc be is ismerte, a mai nappal megkezdődtek a képkészítések Budapesten, néhány hónap múlva pedig láthatóak is lesznek a www.norc.hu oldalon. A képek ugyanakkor alighanem meglehetősen hamar elavultak lesznek, hiszen jelenleg a Szabadság híd még félig le van zárva, a budai rakpart széttúrva, ráadásul metróépítkezések vakondtúrásai díszítik mindenhol a fővárost.

Mire jó a Google Earth? Lopni...

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05