6 °C Budapest

Kandi kamera: román cég térképezi fel Budapest utcáit!

2009. április 8. 16:39

A Google Maps egyik legszebb szolgáltatása, hogy a frekventált városokban utcaszintű nézetben barangolhatunk virtuálisan a Street View segítségével. A cég azonban csak lassan nyit az eldugott Kelet-Európa felé, ezért egy román cég csapott le a nyitva hagyott lehetőségre és készít képeket a régió nagyvárosainak utcáiról.

Miközben Párizs, London vagy New York utcáin, netán a floridai Palm Beachen már régóta barangolhatunk a Google Maps Street View segítségével, Kelet-Európával eddig mostohán bánt a kaliforniai cég. A piaci rés azonban feltűnt egy romániai cégnek, akik szintén a Google térképprogramjának alapjaira fejlesztik saját utcanézeti kisalkalmazásukat.

Így néz ki egy kolozsvári utcakép


A Norc azonban eddig csak a cseh, osztrák, lengyel és szlovák városokban készített képeket, az első körben szó sem volt Magyarországról. Ma azonban felbukkant egy összetéveszthetetlen Street View készítő autó Budapest utcáin, és egyáltalán nem fekete Astra volt (ami a Google gépkocsijainak nagy százalékát kiteszi Európában), így első gondolatunk a román cég volt. Mellesleg a Google magyarországi sajtókapcsolata sem tudott semmit az ügyről - azért ez is gyanús volt.

Egész Anglia a Google-t gyűlöli: rátámadtak egy fotósra is

A Norc be is ismerte, a mai nappal megkezdődtek a képkészítések Budapesten, néhány hónap múlva pedig láthatóak is lesznek a www.norc.hu oldalon. A képek ugyanakkor alighanem meglehetősen hamar elavultak lesznek, hiszen jelenleg a Szabadság híd még félig le van zárva, a budai rakpart széttúrva, ráadásul metróépítkezések vakondtúrásai díszítik mindenhol a fővárost.

Mire jó a Google Earth? Lopni...

NEKED AJÁNLJUK
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 5. 13:30