7 °C Budapest

Google Earth: Nem jelent veszélyt a Paksi Atomerőműre? - képekkel

2009. március 4. 17:00

Kiváló felbontásban látszanak a Google Earth műholdas térképén az atomerőművek. Pakson kívül a környező országok hasonló létesítményeinek alaprajza is jól kivehető, ezt pedig akár biztonsági kockázatot is jelenthet.

A Google Earth -és kiegészítése, a Google Ocean - ingyenes számítógépes program, ami virtuális földgömbként használható. A Föld háromdimenziós modelljére mértékhelyes műholdképek, légi felvételek és térinformatikai adatok vannak vetítve, a programban bolygónk minden részéről leolvashatók a földrajzi koordináták, és az adott pont magassága.

Brit atomtengeralattjáró-bázis (Fotó: Google Earth/ thesun.co.uk)


Természetesen a legtöbb ország kormánya mindent megtesz azért, hogy minél kevesebb információ szivárogjon ki katonai létesítményeiről, magas biztonsági kockázatot rejtő épületeiről. A napokban épp Nagy-Britanniából érkeztek olyan hírek, melyek szerint a program segítségével jól feltérképezhetőek különféle katonai bázisok, atomerőművek -ezek pedig kiemelt célpontjai lehetnek az országot fenyegető terrortámadásoknak.

Magyarország egyetlen atomerőműve is kiválóan látszik a Google képein. Ezzel azonban nem vagyunk egyedül: a régió több országának hasonló létesítményei is alaposan szemügyre vehetőek.

Mohi atomerőmű, Szlovákia (Fotó: Google Earth)


Mittler István, a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs vezetője a Pénzcentrumot úgy tájékoztatta, hogy azok a biztonságot befolyásoló rezsimintézkedések, amelyek garantálják a paksi atomerőmű folyamatos és biztonságos működését sem a műholdas felvételekről, sem pedig más úton nem szerezhetőek be. Ebből következően az erőmű nem tett és nem tervez olyan lépéseket amelyek azt eredményeznék, hogy műholdas felvételen ne lehessen azonosítani a paksi atomerőművet.

Paksról más úton is beszerezhetők információk: A PA Zrt. évente kb. 30 ezer magyar és külföldi látogatót fogad. Az üzemi területen megfelelő szakmai felkészültséggel rendelkező idegenvezető kalauzolja a látogatókat és mutatja be az erőmű területét, továbbá néhány a technológiához tartozó helységet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Paksi Atomerőmű (Fotó: Google Earth)


Szekértők szerint is eltúlzott az aggodalom. Lux Iván, az Országos Atomenergia Hivatal, főigazgató-helyettese a Pénzcentrumnak elmondta: az atomerőműveket nem lehet és nem is szükséges megvédeni a Google Earth-től. Hiszen -mint mondta- bárki megismerheti ezeket az alaprajzokat, ehhez nem kell a programhoz fordulni.

A fizikus szerint -aki maga is használja előadásaihoz a Google képeit- csak repülési tilalom van érvényben az erőművek fölött, ez pedig nyilvánvalóan nem vonatkozik a műholdakra.

A Paksi Atomerőmű (Fotó: Google Earth)


A kíváncsi műholdak ellen leghatékonyabban nemzetközi szinten lehetne fellépni. Mittler István szerint egy másik kérdés, hogy az Európai Unió tervez-e olyan lépéseket, amely azt eredményezné, hogy a tagállamokban egységesen kijelölt kritikus infrastruktúrák, vagy azok egy része - például az atomerőművek- a fenti módon ne legyenek azonosíthatók.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem