Munkanélküliség: nem pesszimizmus, ez rettegés!

2009. március 30. 08:00

Márciusban újabb történelmi mélypontra esett az immár fél éve zuhanó GKI konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Zrt. által az Európai Unió támogatásával készített felmérés szerint sem az üzleti szféra, sem a lakosság nem volt még soha olyan pesszimista, mint 2009 márciusában.

A vállalkozások minden ágazatban pesszimistábbak lettek. Az iparban főleg a rendelésállomány megítélése romlott, de kedvezőtlenebb lett az elmúlt és következő negyedév termeléséről alkotott vélemény is, miközben a készletek és a foglalkoztatás minősítése nem változott. Az idei beruházási szándékok a fejlesztések visszaesését valószínűsítik.

Az építőiparban az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése márciusban nem romlott tovább. A rendelésállományok megítélése és a foglalkoztatási szándék azonban kedvezőtlenebb lett.

A kereskedelmi bizalmi index értéke a 2009 januárjában mért enyhe javulást követően februárban és márciusban tovább romlott, ezzel a mutató visszaállt a "zuhanási" pályára, bár a közeljövőben várható rendelések megítélése nem változott. Számottevően romlott viszont az eladási pozíció megítélése. A készletállomány a november óta tartó számottevő visszaesést követően márciusban már enyhe növekedést mutatott.

A szolgáltatói szférában a közeljövőben várható forgalom megítélése jelentősen romlott, enyhén csökkent a foglalkoztatási szándék, miközben a várható üzletmenet megítélése nem változott.

Az iparban az eladási árak némi csökkenését várják a következő három hónapban, jelentős iparágankénti szóródás mellett. Az építőipari és szolgáltató cégek között az árcsökkenésre számítók továbbra is többségben vannak az áremelésre készülőkkel szemben. A kereskedelmi vállalatok körében a következő három hónapra várt átlagos áremelkedés november és január között csökkent, februárban stagnált, márciusban viszont már enyhe növekedést jelzett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fogyasztók inflációs várakozása az év eleje óta lassan, de folyamatosan erősödik. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban és a szolgáltatói szférában kissé javult (a rendkívül alacsony szinthez képest), az építőiparban és a kereskedelemben tovább romlott, s pesszimistábbak lettek a fogyasztók is.

A GKI fogyasztói bizalmi index értékét a 2008 októberében tapasztalt hirtelen zuhanás óta folyamatos visszaesés jellemzi. Márciusban a legnagyobb visszaesés a lakosság saját pénzügyi helyzetére vonatkozó 12 havi várakozásaiban volt tapasztalható, de romlott a rövid távú megtakarítási képesség megítélése is. Tovább erősödött a munkanélküliségtől való félelem. Márciusban nem változott a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási lehetőségének megítélése, egy éven belüli lehetőségének megítélése azonban romlott.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?