10 °C Budapest

Munkanélküliség: nem pesszimizmus, ez rettegés!

2009. március 30. 08:00

Márciusban újabb történelmi mélypontra esett az immár fél éve zuhanó GKI konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Zrt. által az Európai Unió támogatásával készített felmérés szerint sem az üzleti szféra, sem a lakosság nem volt még soha olyan pesszimista, mint 2009 márciusában.

A vállalkozások minden ágazatban pesszimistábbak lettek. Az iparban főleg a rendelésállomány megítélése romlott, de kedvezőtlenebb lett az elmúlt és következő negyedév termeléséről alkotott vélemény is, miközben a készletek és a foglalkoztatás minősítése nem változott. Az idei beruházási szándékok a fejlesztések visszaesését valószínűsítik.

Az építőiparban az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése márciusban nem romlott tovább. A rendelésállományok megítélése és a foglalkoztatási szándék azonban kedvezőtlenebb lett.

A kereskedelmi bizalmi index értéke a 2009 januárjában mért enyhe javulást követően februárban és márciusban tovább romlott, ezzel a mutató visszaállt a "zuhanási" pályára, bár a közeljövőben várható rendelések megítélése nem változott. Számottevően romlott viszont az eladási pozíció megítélése. A készletállomány a november óta tartó számottevő visszaesést követően márciusban már enyhe növekedést mutatott.

A szolgáltatói szférában a közeljövőben várható forgalom megítélése jelentősen romlott, enyhén csökkent a foglalkoztatási szándék, miközben a várható üzletmenet megítélése nem változott.

Az iparban az eladási árak némi csökkenését várják a következő három hónapban, jelentős iparágankénti szóródás mellett. Az építőipari és szolgáltató cégek között az árcsökkenésre számítók továbbra is többségben vannak az áremelésre készülőkkel szemben. A kereskedelmi vállalatok körében a következő három hónapra várt átlagos áremelkedés november és január között csökkent, februárban stagnált, márciusban viszont már enyhe növekedést jelzett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A fogyasztók inflációs várakozása az év eleje óta lassan, de folyamatosan erősödik. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban és a szolgáltatói szférában kissé javult (a rendkívül alacsony szinthez képest), az építőiparban és a kereskedelemben tovább romlott, s pesszimistábbak lettek a fogyasztók is.

A GKI fogyasztói bizalmi index értékét a 2008 októberében tapasztalt hirtelen zuhanás óta folyamatos visszaesés jellemzi. Márciusban a legnagyobb visszaesés a lakosság saját pénzügyi helyzetére vonatkozó 12 havi várakozásaiban volt tapasztalható, de romlott a rövid távú megtakarítási képesség megítélése is. Tovább erősödött a munkanélküliségtől való félelem. Márciusban nem változott a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási lehetőségének megítélése, egy éven belüli lehetőségének megítélése azonban romlott.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem