1 °C Budapest

Drága mulatság lesz az online piacolás?

Pénzcentrum
2009. március 19. 05:55

Az elmúlt években hihetetlen közkedveltségre szert tevő virtuális piacterek egyik nagy előnye az volt, hogy az eladási kísérletekért nem kellet külön fizetni, csak akkor, ha sikerült is megkötni az ügyletet. Most azonban a helyzet megváltozott: nincs többé ingyen próbálkozás! Legalábbis a legnagyobbaknál.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az internetes vásárlások száma, illetve az interneten vásárlók, vagy vásárlást tervezők aránya évről évre nő. 2008. második felében a vásárlók száma meghaladta a 770 ezer főt, vagyis az internetet használók 20 százalékát, a vásárlást tervezőkkel együtt pedig bőven a negyven százalékot - a GKIeNet Kft. felmérése szerint.

Az e-kereskedelmi oldalak közül ráadásul a virtuális piacterek (például Vatera.hu, TeszVesz.hu) tudják a legtöbb látogatót vonzani, és itt is töltik el a legtöbb időt az internetezők áruk böngészésével, hirdetések feladásával, licitálással, vagy csak áru-összehasonlítással. Ezen aukciós piacterek forgalma 2007-ben 9,8 milliárd forint volt.

A regisztrált felhasználók és a forgalom tekintetében is legnagyobbnak számító piacterek, a Vatera és a TeszVesz korábban a sikeresen megköttetett ügyletek után szedtek csak be jutalékot, sikerdíjat (az egyéb díjakon, mint például a minimáláras aukció különdíján felül), amely a vételár 5-6 százaléka körül mozgott. A napokban azonban mindkét szolgáltató bejelentette, hogy változtatni fognak díjszabásukon, és ezentúl listázási, illetve feltöltési díjat is felszámítanak.

A két szolgáltató közül a TeszVesz lépett először, ők már március 9-én kitették oldalukra az új díjszabást, amely március 30-ától lép életbe. A legkevésbé sem meglepő módon a Vatera ugyanerre a lépésre szánta el magát, és 17-én e-mailben értesítette felhasználóit a változásokról.

A díjszabás összehangolását magyarázza, hogy a TeszVeszben ugyanaz a cég szerzett 100 százalékos tulajdont, mint akik tavaly 3,7 milliárd forintért a Vaterát is megvették.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Summa summarum, ezentúl bizony akkor is fizetnünk kell, ha eladásra kínált portékánkra egy darab licit sem érkezik, igaz sikeres ügylet esetén ezt a díjat levonják a végső jutalékból.

A Vateránál feltöltési díjként, a TeszVesznél listázási díjként futó tételek teljesen azonos összegűek, és a kikiáltási-, minimál-, vagy fix ár értéktől függnek. Ezek ugyan nem jelentős összegek, azonban azok számára, akik több tucatnyi termékkel vannak jelen a piacon, és az aukció lejáratakor csak töredéküket tudják eladni, bizony bevételkiesést jelentenek.

A változtatás sokakat eltántoríthat attól, hogy kis értékű árukat, vagy szolgáltatásokat hirdessenek meg az oldalon, ami nem titkolt szándéka az említett oldalaknak. Pontosabban a Vatera tájékoztatójában úgy fogalmaz: "Az aukciók számának növekedésével párhuzamosan azonban egyre több olyan termék is megjelenik a Vatera piacterén, amely hosszú ideig, vagy soha nem talál gazdára. E termékek igen jelentős és folyamatosan növekvő száma megnehezíti az eredményes böngészést és a valóban értékes aukciók megtalálását."

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59