7 °C Budapest

Hol spórolhat: van, hogy a drágább termék a takarékosabb!

Pénzcentrum
2008. december 2. 05:55

Hol spórolhat sorozatunk újabb állomásához érkeztünk, ezúttal a háztartási kiadásokat (élelmiszer és fogyasztási cikkek) vizsgáljuk. Ez elmúlt időszak nemzetközi szintű gazdasági nehézségei a háztartásokat is elérték. A családoknak minden forintot alaposan be kell osztani, ha biztonságban szeretnék átvészelni ezt a nehéz időszakot. Érdemes apró módosításokkal hatékonyabbá tenni a vásárlási szokásainkat és meg kell vizsgálni, hogy honnan tudunk még elcsípni néhány forintot.

A háztartási bevételek és kiadások számbavétele - a családi költségvetés elkészítése - nagyban megkönnyíti a pénzünk optimális beosztását. Aki nem szokta legalább egy hónapra előre kiszámolni a várható kiadásait, annak érdemes kipróbálni és már egy-két hónapon belül meglehet az eredménye.

A kiadások csoportosítását követően könnyebben át tudjuk tekinteni, hogy mire mennyi pénz jut és a háztartási bevásárlásainkat ennek megfelelően tudjuk kialakítani. Kisebb megszorításokkal azonnali eredményeket érhetünk el, de a pazarló szokások elhagyásával még eredményesebbé válhatunk.

Ügyeljünk arra, hogy a spórolás és a takarékoskodás csak olyan méreteket öltsön, ami még az ésszerűség határán belül mozog. A zsugori, maguktól mindent megvonó emberek annak ellenére boldogtalanok, hogy megengedhetnének maguknak magasabb életszínvonalat is.

A takarékoskodás más, az ember ilyenkor hosszú távon gondolkodik és rádöbben, hogy vannak olyan termékek és szolgáltatások, amelyek közül nem mindig az olcsóbb jelenti a megtakarítást. Ugye emlékszünk még az ünnepek körüli élelmiszer botrányokra, amikor az emberi fogyasztásra való alkalmasságát is megkérdőjelezték a tisztázatlan eredetű, olcsó húsvéti sonkáknak.

Az utóbbi időkben kipattant egyéb élelmiszer visszaélések sokakat ráébresztettek a tudatosabb vásárlási szokások gyakorlására. Egyre többen nézik meg a csomagoláson található lejárati időket, a termékek összetevőit és származási helyét.

Decemberben a Mikulás és a Karácsonyi ünnepek kapcsán meglehetősen sok édességet vásárolunk, de nyilván többet ér egy finom és jó minőségű csoki-mikulás, mint egy tucat ehetetlen. A háziasszonyoknak érdemes bevásárló-listát készíteni, ezzel nagyban csökkenteni lehet a felesleges kiadásokat.

A háztartás vezetése során célszerű a listát egy központi helyen tartani, hogy amikor elfogy valami, akkor fel tudjuk jegyezni. Így nem az utolsó pillanatban döntünk, hanem célirányosan és hatékonyabban bonyolíthatjuk a bevásárlást.

A nagybevásárlást lehetőleg az olcsóbb árakat kínáló hipermarketekben, diszkont áruházakban bonyolítsuk. Ezekben az üzletekben gyakran találkozhatunk kedvező áron kínált saját márkás termékekkel, de ezeket ki kell tapasztani, mert nem biztos, hogy mindegyik megfelel az egyén minőségi követelményeinek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vásárlás előtt az már összeállított listánkat kiegészíthetjük az akció keretében árusított termékekkel. Ha váratlanul jó ajánlatba botlunk - és a termék jellege is engedi - akár nagyobb tételt is hazavihetünk belőle. Vásároljunk sok gyümölcsöt, ezek amellett, hogy finomak és egészségesek még táplálóak is.

A táplálkozási szakértők szerint az élelmiszeren nem szabad spórolni. Vannak olyan olcsó, előre gyártott termékek, amelyek akár károsíthatják is az egészségünket. Ezért fontos az olyan termékcsaládok megválasztása, melyek a pénztárcánkat is kímélik, ugyanakkor nem tartalmaznak semmilyen káros összetevőt.

Ha alaposan szétnézünk a fürdőszobában, akkor vesszük csak észre, hogy már egy kisebb vagyont költöttünk a különböző illat-, tisztálkodó és tisztítószerekre. Ezek közül jó néhány napi használatban van és szükségünk is van rájuk, de gyakran akadnak olyanok is, amelyek nélkül jól megvagyunk a válságos időkben.

A televíziós reklámok folyton annak ösztönzik a fogyasztókat, hogy azok - ha kell, ha nem - megvásárolják a drága készítményeket, igaz ez a krémektől egészen a folteltávolítókig. Intelligens mosóporokkal kábítanak, tökéletes modellekhez mérik az átlagembereket.

A tudatos vásárló felismeri ezeket a manipulációkat és ki tudja szűrni a vásárlást negatívan befolyásoló tényezőket. A megfelelő tapasztalatokkal rendelkező fogyasztó úgy alakítja a vásárolt termékek kosarát, hogy azok ne terheljék túl a családi költségvetést, de mégis egészséges és környezetbarát cikkeket tartalmaznak.

Aki elsajátítja a rendelkezésre álló eszközök ésszerű beosztását, tudatosan vásárol, hajlandó félretenni és képes ellenállni a reklámok csábításának, azzal - jövedelem szinttől függetlenül - nem igazán fordulhat elő, hogy a hónap közepére az ürességtől kong a pénztárcája.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem