Biogáz lesz a McDonald's-maradékokból!

2009. február 10. 16:15

Biogáz készül a McDonald's éttermekben keletkező élelmiszerhulladékból és a nem értékesített selejtből. A tálcákon hagyott ételmaradékot a teljes körű szelektív hulladékkezelésnek köszönhetően hasznosítja újra a vállalat.

A budapesti és környékbeli éttermektől éves szinten 117 tonnányi élelmiszerhulladékot vesz át az arra jogosult begyűjtő cég, a Biofilter Kft. Az ételmaradékot előkezelést követően a Fővárosi Csatornázási Művek Soroksári úti biogáz-telepére szállítják, ahol környezetbarát energiaként, biogázként hasznosítják.

Bár a lakossági felhasználás szempontjából elenyésző mennyiségről van szó, a környezet védelme szempontjából mégis fontos, hogy a budapesti és környékbeli McDonald's éttermekben évente keletkező 117 tonna élelmiszerhulladék nem a szeméttelepekre, illetve a csatornákba kerül, hanem bioenergiaként újrahasznosul. A Fővárosi Csatornázási Művek pesterzsébeti telepére szállított hulladékból biogázt termel az üzem, amelyet a telep belső technológiai épületeinek fűtéséhez használnak fel.

Az ételmaradékot és az élelmiszer selejtet az arra jogosult begyűjtők szállítják el az éttermekből, majd az előkezelést követően a Fővárosi Csatornázási Művek Soroksári úti biogáz-telepére viszik, ahol a hulladék környezetbarát energiaként hasznosul.

A McDonald´s a klímaváltozás elleni küzdelemhez használt sütőolaja újrahasznosításával is hozzájárul. Magyarországon, a hálózat közel 100 éttermében évente 715 tonna elhasználódott olaj termelődik sütés közben. Mivel hazánkban a jövedéki adószabályok miatt a McDonald's beszállítói nem tankolhatnak bio üzemanyagot, az éttermekben keletkezett sütőolajat összegyűjtik, és Ausztriába szállítják. Itt biodízelt gyártanak belőle, ezáltal újra visszaforgatják a McDonald's folyamataiba anélkül, hogy új erőforrásokat vonnának el a természetből. A magyarországi éttermekben keletkező használt sütőolaj üzemanyagként felhasználva évi 1 500 tonna szén-dioxid megspórolását teszi lehetővé. Ez megegyezik 975 hektár erdő éves szén-dioxid-megkötő képességével.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem