12 °C Budapest

Négyszáz a káposzta? Ezek rabolnak!

Pénzcentrum
2009. március 11. 05:55

Az euró drágulása félelmetes sebességgel hatott a zöldség- és gyümölcsárakra, ezek nagy részét ugyanis ilyenkor még importból szerzik be a kereskedők. Rossz napok járnak nemcsak a vegetáriánusokra, de azokra is, akik csak szeretnének némi zöldséget vásárolni a hétvégi húslevesbe.

Sokan panaszkodnak a tomboló válság hatásaira, a nyugdíjasok, a cégvezetők, a lakáshitelesek, a részvényesek és úgy általában mindenki. Mi azonban nem kívántuk ilyen szűk határok köré szorítani a panaszkodók körét, ezért kimentünk az utcára és megnéztük, ki panaszkodik azért, mert az egekbe szöktek az importból szerzett zöldség- és gyümölcsárak.

A (meglehetősen rossz) prekoncepciónk az volt, hogy ilyen árak mellett kong majd az ürességtől a Lehel téri piac, ezért alaposan meglepődtünk, mert nagy volt a tolongás. Naív és elfoglalt újságíróként azt hittük, mindenki szombat délelőtt jár, de nyilván akik megtehetik, hogy ilyenkor járnak, kihasználják az alkalmat és elkerülik a tömeget. A sorok viszont sokkal rövidebbek voltak a megszokottnál, így hosszasan nem is kellett várakoznunk egy-egy pultnál, hogy kikérdezzük az eladókat a piaci helyzetről. Rossz jel.

A zöldségesek szűkszavúan nyilatkoztak arról, mennyivel is drágultak tavalyhoz képest az árak, nyilván nem akartak a vásárlók füle hallatára borzalmas számokkal dobálózni. A vevők azonban már nem bizonyultak ilyen szívbajosnak. "Nézze meg, mennyibe kerül a banán, tavaly még 200 forintért is tudtam venni" - mondta egy idős hölgy, miközben felháborodottan a 450 forintos táblára mutatott. "Világ életemben spóroltam, ha nem tettem volna, nem tudom, miből élnék meg" - válaszolta meg kimondatlanul is a következő kérdésünket, hogy mégis akkor hogyan tud kijönni a nyugdíjából.


Kattintson, galéria nyílik!

De nem csak azoknak kell mélyen a pénztárcájukba nyúlni, akik mandarint (498 Ft), vagy banánt (450 Ft) szeretnének, esetleg egy kis importepret a gyerek szülinapi tortájának tetejére. (Ez utóbbi egyébként döbbenetes, 1 280 forintos kilónkénti áron szerezhető be.) "Négyszáz forint a lilakáposzta, háromszáz a kel? Ezek rabolnak!" - kaptunk el egy párbeszédfoszlányt a tömegben suhanva és valóban, a legalapvetőbb zöldségek ára is hihetetlenül megugrott tavaly márciushoz képest, nem is beszélve a nyári piaci árakról. Lehetetlen minden terméket felsorolni, de átlagosan 30-40 százalékos drágulásról beszélhetünk az egy évvel korábbi árakhoz képest, talán csak a kiwi 250-300 forintos ára az, ami (évek óta) nem változott.

A kereskedők közül azonban nem látta mindenki ilyen felhősen a helyzetet, mint maguk a vásárlók. "Igaz, hogy kevesebbet vesznek, de az annyival drágább, hogy megvagyunk belőle" - mondta egy kiszolgálóhölgy, és röpke körképünk során is ez a válasz fordult elő leggyakrabban a zöldség-gyümölcsös standok körül.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Más a helyzet viszont a gombáknál, ami úgy látszik, nem minősül alapélelmiszernek a magyarok körében. A drágább termékek helyett, mint amilyen a shiitake, ugyanis főleg az olcsóbbakat keresik a vásárlók, de abból is kevesebbet, úgyhogy a gombakereskedők igenis érzékelhetően vesztesei a válságnak.

Kontrollként megkérdeztünk egy hentest - ahol ugye nem változtak számottevően az árak -, és meglepő eredményre jutottunk. Hiába változatlan ugyanis a húsok ára a piacon, a válság miatt mégis kevesebbet vásárolnak az emberek - megfontoltabbak, ahogy hentesünk fogalmazott. Szavait a látvány is alátámasztotta, hiszen a hússoron akár kidobósozhattunk is volna néhány szépen leszelt felsállal, annyira nem voltak vásárlók. Ezek szerint a magyar ember válságban még mindig a húsfogyasztását veszi vissza elsőként, vagy egyszerűen a zöldség- és gyümölcsvásárlás után már nem marad pénze, hogy hús is vegyen a vacsorához?

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem