22 °C Budapest

Meddig drágulnak az élelmiszerek?

Pénzcentrum
2008. július 4. 09:00

Maradnak a magas élelmiszerárak, az agrárkutatók szerint ezen csak az változtatna, ha az Európai Unió beengedné az olcsó importot, vagy csökkentenék az élelmiszerek adóterhét - írja a Népszabadság.

Hosszabb távon sem lehet bízni az élelmiszerárak csökkenésében - állapították meg tegnap a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. és az AgrárEurópa Tanácsadó Kft. munkatársai, amikor bemutatták az idei nyári elemzésüket. Fórián Zoltán, az AgrárEurópa üzleti igazgatója elmondta, nem csökkent a "világéhség", a kereslet egyre több terméknél haladja meg a kínálatot, ami egyértelműen erősíti az áremelési tendenciákat. A drágulás az idén és még egy-két évig gyorsabb ütemű lesz, majd lelassul, amint a növekvő élelmiszer-kínálat felveszi a lépést a kereslet emelkedésével. Ez nemzetközi léptékben csak akkor változna, ha egyezség születne a nemzetközi vámtárgyalásokon, és az EU beadná a derekát: beengedné piacára az olcsó importélelmiszereket. Nemzeti szinten viszont csekély árenyhülést hozna, ha az Európában magasnak számító 20 százalékos magyar élelmiszeráfát csökkentenék.

Középtávon valószínűleg enyhül az áremelési sokk, ami a bioüzemanyagok piacán érvényesült. Fórián Zoltán nemzetközi kutatóműhelyeket idézve elmondta, hogy egyedül a nyerscukor ára csökkenhet jelentősen, a többi tőzsdén jegyzett élelmiszer-alapanyag ára szinten marad vagy évtizedes léptékben 5-15 százalékkal emelkedhet. A kevésbé drágulók közé a rizs, a növényi olajok, a marha- és a szárnyashús tartozhat, míg a jobban felértékelődők közé tartoznak a takarmánygabonák, az olajos magvak és a sertéshús.

Tóth Péter, az AgrárEurópa Kft. ügyvezető igazgatója szerint az idén a mezőgazdasági termelés 10-15 százalékos bővülésére lehet számítani. Az már biztos, hogy a zöldség- és gyümölcstermés alaposan meghaladja a fagy és aszály miatti tavalyi gyenge eredményeket.

Szabó Márton, a Kopint-Tárki vezető kutatója beszámolt arról, hogy az alig növekvő lakossági jövedelmek és a magas fogyasztói árak mellett a belföldi élelmiszerpiac további zsugorodására kell felkészülni. Az új, egyelőre jónak ígérkező terméssel a búza, kukorica, napraforgó és a gyümölcs termelői ára csökkenni fog, de nem a két évvel ezelőtti szintre.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?