Meddig drágulnak az élelmiszerek?

Pénzcentrum
2008. július 4. 09:00

Maradnak a magas élelmiszerárak, az agrárkutatók szerint ezen csak az változtatna, ha az Európai Unió beengedné az olcsó importot, vagy csökkentenék az élelmiszerek adóterhét - írja a Népszabadság.

Hosszabb távon sem lehet bízni az élelmiszerárak csökkenésében - állapították meg tegnap a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. és az AgrárEurópa Tanácsadó Kft. munkatársai, amikor bemutatták az idei nyári elemzésüket. Fórián Zoltán, az AgrárEurópa üzleti igazgatója elmondta, nem csökkent a "világéhség", a kereslet egyre több terméknél haladja meg a kínálatot, ami egyértelműen erősíti az áremelési tendenciákat. A drágulás az idén és még egy-két évig gyorsabb ütemű lesz, majd lelassul, amint a növekvő élelmiszer-kínálat felveszi a lépést a kereslet emelkedésével. Ez nemzetközi léptékben csak akkor változna, ha egyezség születne a nemzetközi vámtárgyalásokon, és az EU beadná a derekát: beengedné piacára az olcsó importélelmiszereket. Nemzeti szinten viszont csekély árenyhülést hozna, ha az Európában magasnak számító 20 százalékos magyar élelmiszeráfát csökkentenék.

Középtávon valószínűleg enyhül az áremelési sokk, ami a bioüzemanyagok piacán érvényesült. Fórián Zoltán nemzetközi kutatóműhelyeket idézve elmondta, hogy egyedül a nyerscukor ára csökkenhet jelentősen, a többi tőzsdén jegyzett élelmiszer-alapanyag ára szinten marad vagy évtizedes léptékben 5-15 százalékkal emelkedhet. A kevésbé drágulók közé a rizs, a növényi olajok, a marha- és a szárnyashús tartozhat, míg a jobban felértékelődők közé tartoznak a takarmánygabonák, az olajos magvak és a sertéshús.

Tóth Péter, az AgrárEurópa Kft. ügyvezető igazgatója szerint az idén a mezőgazdasági termelés 10-15 százalékos bővülésére lehet számítani. Az már biztos, hogy a zöldség- és gyümölcstermés alaposan meghaladja a fagy és aszály miatti tavalyi gyenge eredményeket.

Szabó Márton, a Kopint-Tárki vezető kutatója beszámolt arról, hogy az alig növekvő lakossági jövedelmek és a magas fogyasztói árak mellett a belföldi élelmiszerpiac további zsugorodására kell felkészülni. Az új, egyelőre jónak ígérkező terméssel a búza, kukorica, napraforgó és a gyümölcs termelői ára csökkenni fog, de nem a két évvel ezelőtti szintre.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm