7 °C Budapest

Nem látunk különbséget a házasság és az élettársi kapcsolat között

Pénzcentrum
2008. április 29. 10:48

A GfK Hungária legutóbbi felmérésének fókuszában a családról, illetve a házasság intézményéről alkotott vélekedések feltérképezése állt. A mintegy ezer felnőtt válaszadó többsége nem osztja azt a véleményt, miszerint a házasság elavult, de ötből három megkérdezett nem lát lényegi különbséget a házasság és az élettársi kapcsolat között. Az azonos neműek házasságát minden negyedik válaszadó támogatja, örökbefogadáshoz való jogukat azonban a többség nem tartja elfogadhatónak. Az abortusz lehetőségével tízből közel nyolcan egyetértenek.

A GfK Hungária Piackutató Intézet egyik legújabb kutatása során ezer 15 éves és idősebb állampolgárt kérdezett meg a házasság intézményéről és a családról alkotott nézeteiről.

A megkérdezettek válaszainak elemzéséből kiderül, hogy a házasság előtti együttélést életkor szerint a 20-29 éves fiatalok (56 százalékuk teljesen egyetért vele), az egyes foglalkozási csoportokat tekintve pedig a gyesen, gyeden lévők (44 százalék) támogatják leginkább. A válaszadók családi állapotát figyelembe véve az látszik, hogy a házasok alacsonyabb arányban értenek teljesen egyet a házasság előtti együttélés intézményével: körükben mindössze minden ötödik válaszadó vélekedett úgy, hogy a házasság előtt nagyon fontos együtt élni, míg a teljes népességben ugyanez az arány 31 százalék.

"Az élettársi kapcsolat semmiben nem különbözik a házasság intézményétől" állítással ötből három megkérdezett ért egyet. Nem meglepő módon az élettársi kapcsolatban élők (71 százalék) adtak hangot leginkább egyetértésüknek. Az elváltak is 70 százalékban támogatják az élettársi kapcsolat intézményét, a házasoknak viszont csak a fele gondolja úgy, hogy az együttélés e kétféle módja között semmiféle különbség nincsen.

Azzal az erőteljesebb megfogalmazással, miszerint "a házasság egy elavult intézmény", a felnőtt magyar lakosság 73 százaléka nem ért egyet - az állítás igazságát elutasítók aránya a vallásosak körében ennél is magasabb, 84 százalék. A 20-29 éves fiatalok, az egyedülállók és az elváltak körülbelül egyharmada ért egyet az állítással, nem meglepő módon az élettársi kapcsolatban élők még ennél is nagyobb arányban (42 százalék).

A házasság előtti szexuális életet tízből nyolc megkérdezett elfogadhatónak tartja. Az idősebbek és a vallásosak a legkonzervatívabbak a kérdésben, hiszen míg a teljes népesség 17 százaléka ítéli el a házasság előtti szexuális életet, addig a 60 év felettiek és a vallásosak 34 százaléka gondolkodik így. A családi állapotukat tekintve élettársi kapcsolatban élők támogatják legnagyobb mértékben a házasság előtti szexuális életet (93 százalék).


Az azonos neműek házasságát minden negyedik megkérdezett támogatja. Főleg a 20-39 éves korosztály tagjai gondolják úgy, hogy házasságot kötni ugyanannyi joga van két azonos neműnek, mint egy férfinak és egy nőnek. Jellemzően a magasabb iskolai végzettséggel rendelkező válaszadók megengedőbbek a kérdésben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az azonos neműek örökbefogadáshoz való jogát a megkérdezettek 77 százaléka nem támogatja. Legmegengedőbbek a 20-29 évesek és legelutasítóbbak az 50 évnél idősebbek.

Az abortusszal kapcsolatban arra a kérdésre, hogy "joga van eldönteni az embernek, hogy megtartja-e vagy elveteti-e gyermekét" a 15 évnél idősebb lakosság 77 százaléka válaszolt igennel. Ebben az esetben is megfigyelhető, hogy a magasabb iskolázottsági szinttel párhuzamosan nő azok aránya, akik inkább egyetértenek a fent említett állítással. A vallásos válaszadók közül minden harmadik elítéli az abortuszt, míg a teljes népesség csupán 18 százaléka gondolkodik ugyanígy. Ha azzal az állítással kapcsolatban kell véleményt nyilvánítani, miszerint "elítélem az abortuszt, szerintem be kellene tiltani", akkor a vallásos válaszadók 42 százaléka ért egyet, míg a teljes népességben ez az arány22 százalék.

"A karrierem előbbre való mint a család" állítással a magyarok 10 százaléka ért egyet, ezen belül is inkább a férfiak (14 százalék), míg a nőknek csak 8 százaléka osztja e véleményt. A legfiatalabbak, 15-29 évesek körében a legelfogadottabb e nézet: a jellemzően iskolás korú 15-19 évesek egynegyede, a felsőoktatásban tanuló, vagy pályakezdő 20-29 évesek 17 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy a karrier fontosabb mint a család. Érthető módon a gyesen lévő anyukák utasítják el leghatározottabban az állítást: 99 százalékuk nem ért vele egyet. A házasságban élők is határozottan a család mellett álltak ki és csupán 3 százalékuk vallotta be, hogy fontosabb számára a karrier mint a család.

A felmérést a GfK Hungária Piackutató Intézet készítette.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem