Már nem Nagy-Britannia az ígéret földje!

2009. február 25. 11:00

Csaknem megfeleződött a Kelet-Európából érkező munkavállalók száma az Egyesült Királyságban. Viszont a már kint dolgozók közül egyre többen szeretnének maradni.

A Csehországból, a Balti-államokból, Lengyelországból, Szlovákiából, Szlovéniából és Magyarországról érkezett munkavállalói kérelmek száma 29 ezerre esett vissza a tavalyi év utolsó negyedévében, holott 12 hónappal korábban még 53 ezer hasonló beadvány érkezett a hatóságokhoz. A keleti blokk 2004-es csatlakozása óta még ilyen kevesen nem pályáztak brit munkavállalói engedélyre.

A válság kitörése óta a külföldi munkavállalók szerepe a brit gazdaságban. Sokan okolják a Gordon Brown vezette brit kormányt, hogy a válság idején nem védi meg a hazai munkavállalókat az alacsonyabb bérért dolgozó külföldiekkel szemben. Nemrég egy hetes, nem hivatalos sztrájkot tartottak egy francia érdekeltségű olajfinomító előtt, melyben inkább külföldi munkásokat foglalkoztattak a britek helyett.

Brown ugyan nem hajlandó korlátot szabni a bevándorlók számának (és úgy tűnik, egyelőre nem is szükséges ilyen lépést hozni), de új törvényeket akar, melyben a brit munkavállalók elsőbbséget élveznek külföldi társaikkal szemben.

A brit ellenzék szerint viszont mindez nem elég. A visszaesés ugyanis valójában azt tükrözi, mennyire borzalmas állapotban van Nagy-Britannia gazdasága, de ez a bevándorlókérést nem oldja meg, mivel az utóbbi időben 17 százalékkal nőtt azon kinn élő külföldiek száma, akik továbbra is a szigetországban szeretnének maradni. Ezzel a konzervatívok szerint egyértelművé vált, milyen ostobaság is a "brit munkát a brit munkásoknak" szlogen.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem