17 °C Budapest

Véget érhet a vendégmunkások korszaka?

2009. február 16. 05:55

A globális gazdasági recesszió az idén várhatóan megfordítja a keleti EU- országok munkavállalóinak Nyugat-Európa felé tartó áramlását. A változás egyrészt könnyebbséget hozhat a nyugati országok munkaerő-piacain, ugyanakkor feszültségeket teremthet a szintén problémákkal küzdő kelet-európai gazdaságokban.

A Moody's Investors Service a napokban kiadott helyzetértékelése szerint a kiemelkedő mutatókkal rendelkező Írországban a nem helyi állampolgárságú munkaerő felét a kelet-európai EU- munkavállalók adják.

Kevés megtakarítás, drága megélhetés

A változás azonban már érezteti hatását: a keletiek szempontjából kulcsfontosságú építőiparban tömegével szűnnek meg a munkahelyek, és a szolgáltató szektorban is csökken a munkaerő-kereslet. Ebben a helyzetben a külföldiek már kezdenek hazatérni: tavaly a nettó munkaerő-beáramlás Írországban már csak 83 ezer volt az egy évvel korábbi 110 ezer után. Az idén várhatóan tovább csökken a bevándorlás, és növekszik az elvándorlás - áll az elemzésben.

Hasonló folyamat zajlik Nagy-Britanniában is. Itt az újonnan bejegyzett kelet-európai munkavállalók száma 2006-ban 228 ezer keleti dolgozóval tetőzött. A 2004-es nagy EU- bővítés óta a brit munkapiacon bejegyzett egymillió keleti munkavállaló fele azonban már hazatért.

A Moody's adatai szerint Írországban az idén januárban 35 ezerrel, csaknem 328 ezerre emelkedett a munkanélküli ellátásért folyamodók száma: 20 százalékuk külföldi volt, közülük pedig több mint 50 százalék kelet-európai. A külföldiek azonban viszonylag alacsony fizetséggel járó munkaköröket töltenek be, és kevés a megtakarításuk, így az állásvesztés azzal járhat, hogy nem tudnak a drága nyugati országokban maradni.

Csökkenő különbségek

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mindemellett a nyugati és a keleti EU- államok közötti bérkülönbség is csökken, ami szintén arra ösztönzi a keleti munkavállalókat, hogy otthon próbáljanak szerencsét. Ez azonban- a londoni elemzők szerint- a szintén recesszióval küszködő kelet-európai munkapiacokra fejthet ki fokozott nyomást. Lengyelországban például - ahonnan a Nagy-Britanniában és Írországban munkát vállaló kelet-európaiak nagy többsége érkezett - máris növekszik a munkanélküliség.

A keleti tagállamokba hazainduló dolgozók áradata ugyanakkor könnyíti a helyzetet a nyugat-európai munkapiacokon, és enyhíti a kormányok gazdaságpolitikájára nehezedő nyomást, amelyet a munkanélküli segélyek folyósítása okoz. 


A helyzetet bonyolítja, hogy az elmúlt hetekben több, nagyszabású munkástüntetés volt Nagy-Britanniában: a munkások azt követelték a kormánytól, hogy brit álláshelyeket brit munkaerővel töltsék fel, ahelyett, hogy külföldieket vesznek fel. Az is elképzelhető, hogy a fokozódó elégedetlenség a külföldi munkavállalókkal szembeni erőszakos cselekmények növekedésében mutatkozik majd meg.


Máshol sem jobb


Más tagállamok számára is problémát jelent a külföldi munkások magas száma: Spanyolországban a hárommillió munkanélküli jelentős része külföldi -elsősorban dél-amerikai-, a kormányzat különféle eszközökkel -például ingyenes repülőjeggyel - küldené haza őket, ahelyett, hogy fizetné számukra a költséges munkanélküli ellátást. Csehországban is hasonló megoldásban gondolkodnak: azoknak akik a hazatérés mellett döntenek, a cseh állam megfizeti a repülőjegyet, és 500 eurós támogatást is kapnak. Az intézkedéscsomag leginkább az országban élő nagy számú vietnámit érinti.

Hazánkban ugyanakkor a külföldiek foglalkoztatása második éve mutat csökkenő tendenciát. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a külföldieknek kiadott új engedélyek és munkaviszony-létesítések száma 2008 első kilenc hónapjában 25 százalékkal csökkent, miközben az országban dolgozó külföldiek összlétszáma 30 százalékkal esett vissza.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem