-4 °C Budapest

Véget érhet a vendégmunkások korszaka?

2009. február 16. 05:55

A globális gazdasági recesszió az idén várhatóan megfordítja a keleti EU- országok munkavállalóinak Nyugat-Európa felé tartó áramlását. A változás egyrészt könnyebbséget hozhat a nyugati országok munkaerő-piacain, ugyanakkor feszültségeket teremthet a szintén problémákkal küzdő kelet-európai gazdaságokban.

A Moody's Investors Service a napokban kiadott helyzetértékelése szerint a kiemelkedő mutatókkal rendelkező Írországban a nem helyi állampolgárságú munkaerő felét a kelet-európai EU- munkavállalók adják.

Kevés megtakarítás, drága megélhetés

A változás azonban már érezteti hatását: a keletiek szempontjából kulcsfontosságú építőiparban tömegével szűnnek meg a munkahelyek, és a szolgáltató szektorban is csökken a munkaerő-kereslet. Ebben a helyzetben a külföldiek már kezdenek hazatérni: tavaly a nettó munkaerő-beáramlás Írországban már csak 83 ezer volt az egy évvel korábbi 110 ezer után. Az idén várhatóan tovább csökken a bevándorlás, és növekszik az elvándorlás - áll az elemzésben.

Hasonló folyamat zajlik Nagy-Britanniában is. Itt az újonnan bejegyzett kelet-európai munkavállalók száma 2006-ban 228 ezer keleti dolgozóval tetőzött. A 2004-es nagy EU- bővítés óta a brit munkapiacon bejegyzett egymillió keleti munkavállaló fele azonban már hazatért.

A Moody's adatai szerint Írországban az idén januárban 35 ezerrel, csaknem 328 ezerre emelkedett a munkanélküli ellátásért folyamodók száma: 20 százalékuk külföldi volt, közülük pedig több mint 50 százalék kelet-európai. A külföldiek azonban viszonylag alacsony fizetséggel járó munkaköröket töltenek be, és kevés a megtakarításuk, így az állásvesztés azzal járhat, hogy nem tudnak a drága nyugati országokban maradni.

Csökkenő különbségek

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mindemellett a nyugati és a keleti EU- államok közötti bérkülönbség is csökken, ami szintén arra ösztönzi a keleti munkavállalókat, hogy otthon próbáljanak szerencsét. Ez azonban- a londoni elemzők szerint- a szintén recesszióval küszködő kelet-európai munkapiacokra fejthet ki fokozott nyomást. Lengyelországban például - ahonnan a Nagy-Britanniában és Írországban munkát vállaló kelet-európaiak nagy többsége érkezett - máris növekszik a munkanélküliség.

A keleti tagállamokba hazainduló dolgozók áradata ugyanakkor könnyíti a helyzetet a nyugat-európai munkapiacokon, és enyhíti a kormányok gazdaságpolitikájára nehezedő nyomást, amelyet a munkanélküli segélyek folyósítása okoz. 


A helyzetet bonyolítja, hogy az elmúlt hetekben több, nagyszabású munkástüntetés volt Nagy-Britanniában: a munkások azt követelték a kormánytól, hogy brit álláshelyeket brit munkaerővel töltsék fel, ahelyett, hogy külföldieket vesznek fel. Az is elképzelhető, hogy a fokozódó elégedetlenség a külföldi munkavállalókkal szembeni erőszakos cselekmények növekedésében mutatkozik majd meg.


Máshol sem jobb


Más tagállamok számára is problémát jelent a külföldi munkások magas száma: Spanyolországban a hárommillió munkanélküli jelentős része külföldi -elsősorban dél-amerikai-, a kormányzat különféle eszközökkel -például ingyenes repülőjeggyel - küldené haza őket, ahelyett, hogy fizetné számukra a költséges munkanélküli ellátást. Csehországban is hasonló megoldásban gondolkodnak: azoknak akik a hazatérés mellett döntenek, a cseh állam megfizeti a repülőjegyet, és 500 eurós támogatást is kapnak. Az intézkedéscsomag leginkább az országban élő nagy számú vietnámit érinti.

Hazánkban ugyanakkor a külföldiek foglalkoztatása második éve mutat csökkenő tendenciát. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a külföldieknek kiadott új engedélyek és munkaviszony-létesítések száma 2008 első kilenc hónapjában 25 százalékkal csökkent, miközben az országban dolgozó külföldiek összlétszáma 30 százalékkal esett vissza.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?