-5 °C Budapest

Még nem látni, mivel is spórolunk

Pénzcentrum
2009. február 19. 09:15

Egyelőre nem látni, hol és hogyan csapódik majd le a kereskedelemben a gazdasági válság, de a szektor szereplői nem optimisták. Mennyiségi visszaesésre nem számítanak a szakértők, de a minőségi polarizáció erősödésére igen.

Idén várhatóan a 30-40 milliárd forint forgalmat felmutató vállalkozásoknál (kereskedelmi láncoknál) 50-100 fős elbocsátásokra lehet számítani, emellett egész évre ezres nagyságrendben várható a kis- és mikrovállalkozások megszűnése. Az elemzők szerint ez most sokkal inkább foglalkoztatja a kiskereskedelemben dolgozókat (és a fogyasztókat), mint az év eleji árleszállítások.

Bár a forint árfolyama elszállt, ez az árakon kevésbé látszik. A tőkeerős kereskedelmi láncok inkább lenyelik az árfolyam-különbözetet, mintsem a gyenge forint miatt további 5-10 százalékkal emeljenek a fogyasztói árakon.

Kozák Ákos, a GfK Hungária Piackutató Intézet ügyvezető igazgatója szerint a fogyasztás visszaesése olyan kereskedelmi szegmenseket fagyaszt be, mint a tartós fogyasztási cikkeké. Nem jellemző a magyar vevőre, hogy ilyen termékeken spórolna, vagyis ha nincs elég pénze a minőségi termékre, inkább kivár. Az élelmiszer-kereskedelemben sem lát nagyobb spórolási szándékot, így ez a piac relatíve előnyt élvez a többivel szemben. Ebben a szegmensben nagyjából 5 százalékos visszaesést vár 2009-ben, amiben nagyrészt az is szerepet játszik, hogy jelentős árcsökkenésen megy keresztül az élelmiszerpiac. Aki eddig megtehette, hogy magas minőséget vásároljon, az ezután is megteszi - véli Kozák Ákos -, aki pedig korábban sem engedhette meg magának, az legfeljebb most az olcsót veszi meg, de a mennyiségből biztosan nem enged.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?