6 °C Budapest

A háztartások alig 1%-a próbált trükközni a gáz- és távhőtámogatással

Pénzcentrum
2009. február 9. 14:16

2008-ban összesen 1 millió 940 ezer háztartás nyújtott be szociális alapú gáz-, vagy távhőár támogatásra igényt, amelyek közül csupán mintegy 12 ezer 500 esetben lehetett megállapítani, hogy a kérelmezőnek felróható ok miatt volt jogosulatlan a támogatás igénybe vétele - jelezte a mai kormányszóvivői sajtótájékoztatón Korózs Lajos. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára arról is beszélt, hogy idén január végéig összesen mintegy 1 millió 564 ezer gázár-, vagy távhőár támogatási igény érkezett a tárcához, amelyek közül 85% esetében már meg is született a támogatási döntés. Az államtitkár kiemelte, hogy részben az internetről letölthető ellenőrző program miatt tavalyhoz képest mintegy 60%-kal esett vissza a hiánypótlásra visszaküldött támogatási igénylések száma.

2008-as tapasztalatok

2008-ra a tárca 81.1 milliárd forintra tervezte a szociális alapú gáz- és távhőár támogatás költségvetési keretét, amelyből a tényleges kifizetés 79.4 milliárd forint volt. Az államtitkár elmondása szerint az elbírált 1 millió 940 ezer támogatási igénybejelentésből év végéig összesen 1 millió 842 ezer háztartás támogatásáról született döntés. Mintegy 680 ezer esetben hiánypótlást kellett kezdeményeznie a kormányzati szerveknek.

A 90 ezerre tervezett ellenőrzési számból (a támogatási igénylések kb. 5%-a), az eddigi adatok szerint mintegy 44 ezer esetben állapítottak meg eltérést a benyújtott jövedelmi adatok és a hatóságok adatbázisa között, amelyek közül mintegy 21 ezer esetben jogtalan igénybevétel volt megállapítható. Korózs Lajos jelzése szerint ebből 12 ezer 500 esetben a támogatás jogosulatlan igénybevétele a támogatást kérőnek felróható okból következett be. Közel 6 ezer háztartás mondott le önként a támogatásról az ellenőrzés kapcsán.

Mint ismert: a 2007. január óta van érvényben az a szociális alapokra helyezett támogatási rendszer, amelynek lényege, hogy a mindenkori minimálnyugdíj legfeljebb 3.5-szeresét kitevő (kissé 100 ezer forint alatti havi összeg) egy fogyasztási egységre jutó a jövedelem mellett lehet egy háztartást támogatni. A támogatotti körön belül 4 kategóriát alakítottak ki (ld. alábbi táblázat, a támogatási mértékek 2009-re vonatkoznak). 2008 elején a támogatási rendszerben az volt a lényeges újítás, hogy 2000 m3-re mérséklődött az egy háztartás által a támogatási rendszerbe beszámítható fogyasztás mértéke (nagycsaládosoknál 4000 m3).


2009-es eddigi információk

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az idei költségvetésben 82.8 milliárd forintos a támogatási keret, amelyet 30 milliárd forinttal egészít ki a Robin-Hood adó néven elhíresült plusz forrás. Korózs elmondása szerint ezek a források tették azt lehetővé, hogy idén év elejétől nem változott egyetlen lényeges paraméterben sem a gáz- és távhőár támogatási rendszer. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra: mindent elkövetnek azért, hogy a támogatás valóban szociális alapú legyen, amely érdekében továbbra is igénybe veszik a különböző szerveknél meglévő információs adatbázisokat.

Idén január végéig összesen 1 millió 564 ezer támogatási igénylés érkezett, amelyből 1 millió 260 ezernél már meg is született a támogatási döntés, illetve mintegy 27 ezer elutasításra, vagy támogatási kérelem megszűntetésre is sor került. Gázár-támogatásra 1 millió 115 ezer, míg távhő támogatásra 235 ezer háztartás nyújtott be igényt, amelyek kapcsán tavalyhoz képest mintegy 60%-kal esett vissza a hiánypótlásra visszaküldött igénylések száma - emelte ki az államtitkár.

Az 57 ezer forintos egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem alatti kategóriában 460 ezer támogatási igénylőlap érkezett (1 millió 386 ezer embert érintő támogatási igénylés), az 57-71 ezer forint közötti kategóriában 341 ezer, a 71-85 ezer forint közöttiben 353 ezer, míg a 85-100 ezer forint közöttiben 197 ezer háztartás nyújtott be támogatási igénylőlapot. Korózs Lajos jelzése szerint összesen mintegy 3.3 millió embert érint (közvetlenül, vagy közvetetten) idén a támogatási rendszer.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem